(818 S. K. m. 161, 158) (6570 S. K. m. 7)
Dava: Taraflar arasındaki alacak davasından dolayı yapılan yargılama sonunda Adana Asliye 3. Hukuk Mahkemesince davanın reddine dair verilen 18.10.1994 gün ve 1994/578 E.-860 K. sayılı kararın incelenmesi davacı vekili tarafından istenilmesi üzerine,
Yargıtay 13. Hukuk Dairesinin 26.12.1994 gün ve 1994/10797-11686 sayılı ilamı;
( ... Davacı, davalı kiracısının taahhüt ettiği tarihte kiralananı tahliye etmemesi nedeniyle kira sözleşmesi ile kararlaştırılan 171.000.000. TL. sı şartı ceza kira alacağının tahsilini dava etmiştir.
Davalı, davanın reddini savunmuş, mahkemece 6570 sayılı Yasanın 9. maddesi hükmü uyarınca cezai şartın istenemeyeceği, kira parasının istenebileceği gerekçesi ile dava reddolunmuştur.
Davalı sonradan düzenlenmiş bulunan 1.8.1992 başlangıç tarihli kira sözleşmesinde bu yeri en geç 31.12.1992 tarihinde tahliye etmeyi, aksi takdirde geçecek her gün için 1.000.000. TL. sı ödemeyi kabul ve taahhüt etmiştir. Söz konusu cezai şart sonradan taraflar arasında düzenlenmiş bulunan tahliye taahhüdünün bir müeyyidesi niteliğindedir. Kiracı davalı kiralananda otururken bu tahliye taahhütnamesini verdiğine göre gerek tahliye taahhütnamesi ve gerek onun müeyyidesi niteliğinde bulunan cezai şart geçerlidir. O halde mahkemece BK.nun 161/son madde hükmü de gözetilerek bir karar verilmesi gerekir...) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Hukuk Genel Kurulu'nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Karar: Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre, Hukuk Genel Kurulu'nca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
Sonuç: Davacı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı BOZULMASINA, oyçokluğu ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy