(1086 S. K. m. 179) (743 S. K. m. 917)
Taraflar arasındaki tapuda isim düzeltilmesi davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Kadıköy Asliye 3. Hukuk Mahkemesince davanın kabulüne dair verilen 30.6.1997 gün ve 355-559 sayılı kararın incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmesi üzerine,
Yargıtay 14. Hukuk Dairesinin 3.11.1996 gün ve 7524 - 7657 sayılı ilamı:
(
.. Hukuk Genel Kurulunun 6.12.1961 gün ve 1/23 - 55 sayılı kararında da belirtildiği gibi tapu sicilindeki yanlışlıklardan doğan davalar, bunları tutmakla görevli ve sorumlu tapu sicil muhafızlıklarına yöneltilir. Bu itibarla Tapu Sicil Müdürlüğü hasım gösterilerek dava açılması gerekir. Hazine vekili kanuni temsilci sıfatı ile davayı takip eder.
Davacı dava dilekçesinde Tapu Sicil Müdürlüğüne izafeten maliye yi davalı göstermiştir. Bu yön doğru görülmediğinden hükmün bozulmasına karar vermek gerekmiştir
.) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda; Mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Yargıtay Hukuk Genel Kurulu Kararı:
Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre, Hukuk Genel Kurulunca da benimsenen Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi Usul ve Yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
Sonuç: Davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı BOZULMASINA, oyçokluğu ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy