(743 S. K. m. 644, 645)
Dava: Taraflar arasındaki "kadastro tespitine itiraz" davasından dolayı yapılan yargılama sonunda, İstanbul 7. Asliye Hukuk Mahkemesi'nce davanın kabulüne dair verilen 25.10.1995/9 8-31 K. sayılı kararın incelenmesi kaçılan İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Kâğıthane Başkanlığı vekilleri ile davalı Hazine vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 7. Hukuk Dairesi'nin 25.12.1996 gün ve 1996 gün ve 1996/5848-10098 sayılı ilamı ile bozularak dosya yerine geri çevrilmekle yeniden yapılan yargılama sonunda, mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Temyiz Edenler: 1- Katılan İ.B.belediye Başkanlığı vekili
2- Davalı Hazine vekili
Hukuk Genel Kurulu'nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kâğıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Karar: 1- Dosyanın incelenmesi sonucu davaya konu 1251 parsel sayılı taşınmaza ait kadastro tutanak aslının istek üzerine 20/11/1975 günlü yazı ile İstanbul 19. Asliye Hukuk Mahkemesi'nin 1974/638 Esas sayılı dosyasına gönderildiği anlaşıldığından sözü geçen 1251 sayılı parsele ait tutanak aslının gönderildiği mahkemeden getirtilerek dosyaya katılması,
2- Yine davalı 392 sayılı parselin dava konusu edildiği birleştirilen 1963/88 esas sayılı dava dosyası ve 685 sayılı parsele ait birleştirilen 1963/381 Esas sayılı dava dosyası ile söz konusu parsellere ait kadastro tutanak asıllarının dosya içinde bulunmadığı anlaşılmıştır.
Söz konusu birleştirilen 1963/381, 88 esas sayılı dosyaların aynı yöreye ait benzer dava dosyaları arasına karışmış olabileceğinin de göz önüne alınarak, esas defterleri ve mahkeme kayıtları da incelenmek suretiyle; bu dosyalar içinde olması gereken 391 ve 685 sayılı parsellerle ilgili kadastro tutanaklarının dosyalarda bulunmaması halinde aynı şekilde araştırılarak gönderilmesi için dosyanın yerel mahkemesine geri çevrilmesine, dosyanın hacmi itibariyle tümüyle gönderilmesi çok masraflı olacağından, kararın bir örneğinin gönderilmek suretiyle belirtilen eksikliklerin giderilmesinin istenilmesine karar vermek gerekmiştir.
Sonuç: 1- Yukarıda 1 nolu bentte açıklandığı gibi davalı 1251 sayılı parsele ait tutanak aslının İstanbul 19. Asliye Hukuk Mahkemesi'nden istenilerek gönderilmesi,
2- 2 no'lu bentte açıklandığı gibi araştırma yapılarak dava konusu 392 ve 685 sayılı parsellerle ilgili birleştirilen dava dosyaları ile kadastro tutanak aslı ve eklerinin gönderilmesi için dosyanın geri çevrilmesine, 21.10.1998 gününde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy