(743 S. K. m. 618)
Taraflar arasındaki tapu iptali ve elatmanın önlenmesi davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Ayvacık Asliye Hukuk Mahkemesi'nce davanın kısmen kabul-kısmen reddine dair verilen 26.11.1998 gün ve 1991/338-1998/351 sayılı kararın incelenmesi taraflar tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 20. Hukuk Dairesi'nin 08.06.1999 gün ve 1999/5269-5801 sayılı ilamiyle;
(...Yargıtay'ca yapılan incelemede, çekişmeli taşınmazın bulunduğu Kösedere köyünde orman tahdidinin 1968 yılında yapılıp kesinleştiği görülmüştür. Tahdidin kesinleştiği yerlerde, bir yerin orman niteliği kesinleşmiş tahdit haritasının uygulanması suretiyle belirlenir. Bilirkişi raporu tahdit hattı ile irtibatlı krokiye dayanmadığından, hükme dayanak alınamaz.
Bu nedenle; mahkemece, önceki bilirkişiler dışında serbest orman mühendisleri arasından seçilecek bir uzman orman yüksek mühendisi bulunamadığı takdirde, orman mühendisi ve bir harita mühendisinden veya olmadığı takdirde bir tapu fen memurundan oluşturulacak iki kişilik bilirkişi kurulu aracılığıyla yeniden yapılacak keşifte kesinleşmiş tahdit haritası ve tapulama paftası sağlıklı bir biçimde zemine uygulanıp, çekişmeli taşınmazın tahdit hattına göre konumu duraksamaya yer vermeyecek biçimde saptanmalı; bilirkişilere tahdit hattı ile irtibatlı müşterek kroki düzenlettirilmeli ve oluşacak sonuca göre bir karar verilmelidir. Açıklanan hususlar gözetilmeksizin, eksik inceleme ve yetersiz bilirkişi raporuna dayanılarak hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır...) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
TEMYİZ EDEN: Taraflar
HUKUK GENEL KURULU KARARI
Hukuk Genel Kurulu'nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Dava, orman iddiasına dayanan tapu iptali ve tescil istemine ilişkindir.
Yerel mahkemenin davanın kısmen kabul, kısmen reddine dair kurduğu hüküm, Özel Dairece orman tahdidinin 1968 yılında yapılıp kesinleştiği tahdit hattı ile irtibatlı krokiye dayanmayan bilirkişi raporuna dayanılarak davanın kısmen kabulüne karar verilmesi gereğine değinilerek bozulmuştur. Ne var ki, çekişmeli taşınmazın bulunduğu Deliktaş mevkiinde orman tahdidinin yapılmadığı anlaşılmaktadır. O nedenle yerel mahkemenin bu yöne ilişkin direnmesi yerindedir. Hüküm onanmalıdır.
Ancak, yerel mahkemenin kurduğu karara yönelik esasa ilişkin temyiz itirazları Özel Dairece incelenmediğinden dava dosyasının Özel Dairesine gönderilmesi gerekir.
Açıklanan nedenlerle direnme kararının ONANMASINA, esasa ilişkin temyiz itirazlarının incelenmesi için dosyanın 20. Hukuk Dairesine gönderilmesine 24.05.2000 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy