(2942 S. K. m. 6)
Dava: Taraflar arasındaki Kamulaştırma bedelinin artırılması davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Sakarya Asliye 2.Hukuk Mahkemesince davanın kısmen kabulüne, kısmen reddine dair verilen 9.5.2001 gün ve 2000/1036 Esas, 2001/381 K. sayılı kararın incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 5.Hukuk Dairesinin 20.9.2001 gün ve 15341 Esas, 16757 K. sayılı ilamı ile (...Mahkemece iki kez bilirkişi incelemesi yaptırılmıştır. Alınan raporlar değer biçme yöntemi bakımından yasa hükümlerine uygundur.
Arazi niteliğindeki taşınmaza gelir metodu üzerindeki yapıya da resmi fiyatları esas alınarak değer biçilmesinde bir isabetsizlik görülmemiştir.
Ancak;
Kamulaştırma Kanunu'nun 6. maddesi uyarınca Bakanlık tarafından onaylanan projeye uygun olarak yapılmıştır. Bu gibi durumlarda kamulaştırma tarihi yetkili icra organınca işe başlama konusunda alınan karar tarihidir. Kamulaştırma işlemine Sakarya valiliğinin 26.11.1999 onay tarihli kararı ile başlanmıştır. Bu tarihten itibaren tebligat ve dava tarihine kadar 1 yıllık süre geçmediğinden değerlendirmenin 26.11.1999 tarihi esas alınarak yapılması gerekir.
26.11.1999 tarihi esas alınarak değer biçilmesi için bilirkişi kurullarından ek rapor alınması ve sonucuna göre karar verilmesi gerektiğinin düşünülmesi, doğru görülmemiştir.. ),
Gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda, mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Karar: Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, bozma kararında açıklanan gerektirici nedenlere göre, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 10.7.2002 tarih, 2002/5-587 Esas, 2002/590 sayılı kararda da aynı ilkeler benimsenmiş olmasına göre, Özel Daire bozma kararına uyulmak gerekirken, önceki kararda direnilmesi usul ve yasaya aykırıdır. Bu nedenle direnme kararı bozulmalıdır.
Sonuç: Davalı vekilinin temyiz itirazlarının kabulü ile, direnme kararının Özel Daire bozma kararında gösterilen nedenlerden dolayı HUMK. nun 429. maddesi gereğince BOZULMASINA, 25.09.2002 gününde oybirliği ile karar verildi.(¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy