(2942 S. K. m. 11)
Dava: Taraflar arasındaki tezyidi bedel davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Pozantı Asliye Hukuk Mahkemesince davanın kısmen kabulüne dair verilen 22.8.2001 gün ve 2000/623-2001/239 sayılı kararın incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 18. Hukuk Dairesinin 20.6.2002 gün ve 2002/5751-7084 sayılı ilamı ile;
(... Mahkeme kararı esastan bozulmuş ise de yeniden yapılan incelemede kamulaştırılan dava konusu taşınmazın ferağının 23.10.2000 tarihinde verildiği, bu tarih itibariyle davanın Kamulaştırma Yasasının 14. maddesi hükmünde öngörülen 30 günlük hak düşürücü süre geçtikten sonra 24.11.2000 tarihinde açıldığı anlaşılmakla davanın süre yönünden reddi gerekirken esası hakkında hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır. Mahkeme hükmünün, kamu düzenini ilgilendiren hak düşürücü dava süresi açısından bozulması gerekirken zuhulen esas hakkında bozma yapıldığı anlaşılmakla Dairenin 31.1.2002 tarih ve 2001/12007 esas 2002/1002 Karar sayılı bozma kararının kaldırılmasına, mahkeme kararının yukarıda açıklanan gerekçeyle bozulmasına...),
Gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda, mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Karar: Dava, kamulaştırma bedelinin artırılması istemine ilişkindir.
Mahkemece davanın kısmen kabulüne ilişkin olarak verilen karar davalı idare vekilince temyiz edilmiştir.
Özel Daire 31.1.2002 gün ve 2001/12007-2002/1002 sayılı ilamı ile değer biçme yöntemi uygun bulunmayarak kararın bozulmasına karar vermiştir. Davalı kurum vekilinin karar düzeltme istemi üzerine 20.6.2002 gün ve 2002/5751 -2002/7084 sayılı ilamı ile bu kez ilk kararın kaldırarak davanın hak düşürücü süre içinde açılmadığından bahisle hükmün bozulmasına karar vermiştir.
Davacı vekilinin Tapu Sicil Müdürlüğüne müracaatı sonucunda 29.7.2002 tarihli derkenar yazı ile ferağ işleminin daire kararında yazılı olduğu gibi 23.10.2000 değil, 25.10.2000 tarihinde yapıldığı bildirilmiş, mahkemece bu hususun araştırılması yoluna gidilerek Tapu Sicil Müdürlüğünden alınan cevaba dayanılarak önceki kararda direnilmiştir. Ayrıca direnme kararı verilirken ilk bozmaya uyulduğu (ki bu karar düzeltme ile ortadan kalkan bozma ilamıdır) karar düzeltme yoluyla bozmaya ise direnildiği ifade edilmiştir.
Şu durumda ortada direnme kararı olmayıp, bozmadan esinlenilerek yapılan araştırma ve gelen cevap esas alınarak verilen yeni bir hükmün varlığı söz konusudur.
Bu nedenle yeni hükme yönelik temyiz itirazlarının incelenmesi için dosyanın Özel Dairesine gönderilmesi gerekir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenle yeni hükme yönelik temyiz itirazlarının incelenmesi için dosyanın 18. Hukuk Dairesine gönderilmesine, 04.06.2003 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy