(4792 S. K. m. 24) (1086 S. K. m. 429)
Dava: Taraflar arasındaki tespit davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Ankara 11. İş Mahkemesi'nce davanın kabulüne dair verilen 18.04.2002 gün ve 2001/2209 E- 2002/595 K.sayılı kararın incelenmesi davalı vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 21.Hukuk Dairesi'nin 24.06.2002 gün ve 2002/4252-6123 sayılı ilamiyle; (...Davada; ilk başvuru tarihindeki prime esas kazanç üzerinden sanatçı borçlanma miktarının ödenmesine karar verilmesi istenmiştir.
Mahkemece; davanın kabulüne karar verilmişse de bu sonuç usul ve yasaya uygun bulunmamaktadır.
Somut olayda; davacının Kurumca istenen borçlanmaya ilişkin belgeleri ibraz etmediği ve davacının ihmal ve hatası sonucu borçlanmanın iptali cihetine gidildiği, açılan dava sonunda borçlanmanın geçerliliğine karar verildiği görülmektedir.
Şu duruma göre; sanatkarlık durumu başlangıçta kanatlanmayan davacının, 4056 sayılı Yasanın açık hükmüne göre borçlanma tutarını ödeme tarihinde yatırması gerektiğinden ve bu hususunda, 29.05.2002 tarih ve 2002/21-445 Esas, 452 Karar sayılı Hukuk Genel Kurulu kararı ile de sabit olduğundan davanın reddine karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde hüküm kurulması isabetsiz olup bozmayı gerektirmiştir...) gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
TEMYİZ EDEN: Davalı vekili
HUKUK GENEL KURULU KARARI
Hukuk Genel Kurulu'nca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dosyadaki tutanak ve kanıtlara, mahkeme kararında açıklanan gerektirici nedenlere ve özellikle borçlanma işleminin gecikmesine davacının ihmal ve kusurunun değil, davalı kurumun hatalı işlemlerinin neden olmasına ve delillerin değerlendirilmesinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, usul ve yasaya uygun bulunan direnme kararının onanması gerekir.
Sonuç: Davalı vekilinin temyiz itirazlarının reddi ile, direnme kararının yukarıda açıklanan nedenlerle ONANMASINA, 4792 sayılı S.S.Kurumu Kanunun 2868 sayılı Yasa ile değişik 24/C maddesi uyarınca kurumdan harç alınmasına mahal olmadığına, 19.03.2003 gününde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy