(2004 S. K. m. 273, 276)
Dava: Taraflar arasındaki "itirazın kaldırılması ve tahliye " davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Beyoğlu İcra Tetkik Merciince davanın kısmen kabulüne dair verilen 4.6.2002 gün ve 136-631 sayılı kararın incelenmesi davalılar vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 12.Hukuk Dairesinin 31.12.2002 gün ve 26690-28194 sayılı ilamı ile ( ...Sair temyiz itirazları yerinde değil ise de;
Borçlulara ödeme emri 26.12.2001 tarihinde tebliğ edilmiş olup,itiraz dilekçesindeki tarihe ve icra tutanağına göre icraya itirazın yasal 7 günlük süre geçtikten sonra 14.1.2002 tarihinde yapıldığından haklarındaki takip kesinleşmiştir.Bu nedenle alacaklının merci hakimliğinden sadece tahliye talebinde bulunması gerekirken itirazın kaldırılmasını talep etmesi fuzuli bir başvurudan ibarettir.Mercice sadece tahliyeye karar vermek gerekirken ayrıca itirazın kaldırılmasına ve borçlular aleyhine inkar tazminatına hükmedilmesi doğru değildir... )gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda, mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Karar: Dava, itirazın kaldırılması ve tahliye istemine ilişkindir.
Mahkemenin, itirazın kısmen kaldırılması ve tahliyeye dair verdiği karar Özel Dairece yukarıda açıklanan nedenle bozulmuş, mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
Ne var ki, mahkeme "icraya itirazın yasal 7 günlük süre geçtikten sonra yapıldığı ve takibin kesinleştiğine" işaret eden bozma kararından esinlenerek bozmadan önce dosyada bulunmayan ve incelenmeyen itiraz dilekçesi aslı ile icra müdürlüğünün 2.2.2002 tarihli havalesini içeren belgeyi bozmadan sonra getirerek incelemiş ve bu dilekçe ile 2.1.2002 havale tarihli belgeyi direnme kararına gerekçe yapmıştır.
Bu durumda, 2.1.2002 havale tarihli belge Özel Dairece incelenmediğinden yeni bir hüküm söz konusu olup, yeni hükme yönelik temyiz itirazlarının incelenmesi için dosya Özel Daireye gönderilmelidir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenle yeni hükme yönelik temyiz itirazlarının incelenmesi için dosyanın 12.Hukuk Dairesine gönderilmesine, 21.1.2004 gününde oybirliği ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy