(506 S. K. m. 79) (4857 S. K. m. 32)
Dava: Taraflar arasındaki hizmet tesbiti ve işçilik alacakları davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Mersin İş Mahkemesince hizmet tespiti isteminin kabulüne, işçilik alacaklarına ilişkin davanın ise kısmen kabulüne dair verilen 27/9/2002 gün ve 2001/844, 2002/627 sayılı kararın incelenmesi davacı ve davalı S.S.K. tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 21. Hukuk Dairesinin 23/12/2002 gün ve 2002/10201-11021 sayılı ilamı ile bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda, mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
TEMYİZ EDEN: Davalı S.S.K. vekili
HUKUK GENEL KURULU KARARI
Karar: Hukuk Genel Kurulunca incelenerek dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Yerel Mahkemenin, hizmet tespiti isteminin kabulüne, işçilik alacaklarına ilişkin davanın ise kısmen kabulüne yönelik önceki hükmü; davacı ve davalı S.S.K. tarafından temyiz edilmiş, Yüksek Özel Dairece; hizmet tespiti isteminin kabulüne yönelik mahkeme kararının doğru bulunduğu belirtilerek, karar sadece işçilik alacaklarına ilişkin olmak üzere bozulmuştur.
Direnme kararını şimdi sadece davalı S.S.K. temyiz etmektedir.
Kuruma bildirilmeyen çalışmaların tespiti amacıyla açılan hizmet tespiti davalarında, Sosyal Sigortalar Kurumu zorunlu hasım konumunda ise de, işçilik alacakları yönünden açılan davada taraf sıfatı bulunmamaktadır.
Mahkeme hükmünün hizmet saptanmasına ilişkin bölümü, Yüksek Özel Dairece doğru görülmekle tespit kararı taraflar yönünden kesinleşmiş bulunmaktadır. Bu bakımdan artık davalı S.S.Knın direnme kararını temyiz etmekte hukuki yararı yoktur. Bu nedenle davalı SSKnın temyiz dilekçesinin reddi gerekir.
Sonuç: Yukarıda açıklanan nedenle davalı Sosyal sigortalar Kurumunun temyiz dilekçesinin REDDİNE, 03.11.2004 gününde, oybirliği ile karar verildi. (¤¤)
Full & Egal Universal Law Academy