MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
Taraflar arasındaki “itirazın iptali” davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; İzmir 5. İş Mahkemesince davanın kısmen kabulüne dair verilen 04.11.2013 gün 2012/118 E., 2013/616 K. sayılı kararın incelenmesinin taraf vekillerince istenilmesi üzerine, Yargıtay 10. Hukuk Dairesinin 24.03.2014 gün 2013/25252 E. 2014/6656 K. sayılı kararı ile bozulmuş, yeniden yapılan yargılama sonunda; mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
HUKUK GENEL KURULU KARARI
Hukuk Genel Kurulu’nca incelenerek dosyadaki kâğıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Mahkemenin 23.09.2010 tarih 2010/232 E. 2010/548 K sayılı ilk verilen kararının gerekçesinde, bölge çalışma müfettişlerince davalıya ait işyerinde yapılan teftişlerden sonra düzenlenen tüm raporların celp edildiği, 30 dan fazla işçi hakkında ayrı ayrı düzenlenen 3 klasör halindeki bu raporlar incelendiğinde davalı işverenin meslek hastalığının oluşumunda %100 oranında kusurlu bulunduğunun belirtildiği görülmüştür.
Ancak dosyasının incelenmesinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Müfettişlerince 30 dan fazla işçi hakkında ayrı ayrı düzenlendiği belirtilen 3 klasör raporun dosya içerisinde bulunmadığı anlaşılmaktadır.
Bu durumda mahkemece Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İş Müfettişlerince düzenlenen 3 klasör rapor dosyaya eklendikten sonra dosyanın Hukuk Genel Kurulu’na gönderilmek üzere mahkemesine geri çevrilmesi gerekir.
SONUÇ: Yukarıda yazılı noksanlığın tamamlanması için dosyanın mahkemesine GERİ ÇEVRİLMESİNE, 15.02.2017 gününde yapılan ikinci oylamada oyçokluğu ile karar verildi.
Full & Egal Universal Law Academy