- Kira İstinaf No: 37/66.
İstinaf Komisyonu Huzurunda. (Dava No: 492/66)
İstinaf eden: İbrahim H. Önen (halen Londra'da sakin Hasan
Nihat'ın yetkili vekili sıfatıyle)
23 Müftü Zi-yai Eff, sok, Lefkoşa.
(Müstedi)(mal sahibi namına)
ile
İstinaf edilen: Emine Caner,
Hasan Nihat Apartmanı, Kat 4 No: 17, Lefkoşa.
(Müstedaaleyh) (kiracı)
- arasında.
Kira Tahkik Komisyonu Tüzüğü - Hadiselerden sonra yapılan kira anlaşmasının uygulanması.
Hadiselerden sonra yapılan şifahi anlaşma, Kira Tahkik Komisyonu Tüzüğünün 4 (2) (vii) (a) maddesinin kastettiği anlamda bir an-laşma kabul edildi ve bu anlaşmada kararlaştırılan ayda KL 12.500 milsin ödenmesi emredildi.
-------------------
KARAR
Müstedaaleyh müstedi ile imzalanan icar mukavelesinin 19 numaralı apartman dairesine- şamil olduğunu ve 17 numaralı daire için bir anlaşma olmadığını iddia etmiştir. Kira Tahkik Komisyonunun kararı da bu meyandadır. Fakat müstedaaleyh kendi şahadetinde 17 numaranın kirası hakkında KL 12.500 mile müstedi ile anlaştıklarını gayet kesin olara-k söylüyor. İstintak esnasında müstedaaleyh "Bu daireye anlaşarak girdik. Anlaşmada 19 olacaksa ayda KL 14.- ve 17 olacaksa KL 12.500 mil idi. Aramızda İbrahim Beyle hangi daire olursa olsun anlaşma vardır" demektedir.
Şifahi olmasına rağmen bu anlaşm-a hadiselerden sonra yapıldığı için Kira Tahkik Komisyonu Tüzüğünün 4 (2) (vii) (a) maddesinin kastettiği bir anlaşma olup tatbik edilmesi gerekir. Kira Tahkik Komisyonu kararı iptal edilir ve müstedaaleyhin 1/1/1967 tarihinden itibaren ayda KL 12.500 kira- ödemesi emrolunur.
Müstedaaleyhin aylık kazancı ayda yalnız KL 5.500 olduğuna göre, bu kararın kendisine çok ağır geleceğini takdir ederiz. Fakat mezkûr dairede oturmak isterse Tüzük gereğince KL 12.500 kira ödemesi gerekir. Şunu da hatırdan çıkarmam-ak lâzımdır ki müstedaaleyh bu dairede 2 sene 3 ay hiç kira vermeden oturdu ve ancak Nisan 1966'dan itibaren ayda KL 1.- kira vermeye başladı.
İstinaf masraflarını müstedaaleyh ödeyecektir.
15 Aralık, 1966.
Full & Egal Universal Law Academy