Yüksek İdare Mahkemesi İstinaf Numara 8/2013 Dava No 2/2015 Karar Tarihi 21.01.2015
Karar Dilini Çevir:
Yüksek İdare Mahkemesi İstinaf Numara 8/2013 Dava No 2/2015 Karar Tarihi 21.01.2015
Numara: 8/2013
Dava No: 2/2015
Taraflar: Doç.Dr.Dizem Arifler ile Kuzey Kıbrıs Eğitim Vakfı ve diğerleri arasında
Konu: Hizmet sözleşmesinin yenilenmememesi - Meşru menfaat - Sözleşmenin yenilenmemesinin Davacının meşu menfaatini olumsuz yönde etkilemediği bulgusu - Meşru menfaat deyiminin yorumlanması için konunun Anayasa Mahkemesine sunulması talebi - Meşru menfaat deyiminin yorum gerektirmeyecek kadar açık bir ifade olduğu nedeniyle talebin reddedilmesi.
Mahkeme: Yim/İst
Karar Tarihi: 21.01.2015

-D. 2/2015 YİM/İstinaf 8/2013
(YİM Dava No: 209/2012)

YÜKSEK MAHKEME HUZURUNDA.
Anayasanın 152'nci Maddesi Hakkında.
Mahkeme Heyeti: Narin F. Şefik, Mehmet Türker, Tanju Öncül. -
İstinaf eden: Doç. Dr. Dizem Arifler DAÜ, Gazimağusa
(Davacı)

- ile -

Aleyhine istinaf edilen: 1) Kuzey Kıbrıs Eğitim Vakfı, DAÜ-
- Gazimağusa
2) Kuzey Kıbrıs Eğitim Vakfı
Yöneticiler Kurulu DAÜ-Gazimağusa
3) Doğu Akdeniz Üniversitesi,
Gazimağusa
- (Davalılar)


A r a s ı n d a.


İstinaf eden namına: Avukat Müjgan Irkad
Davalılar namına: Avukat Fuat Veziroğlu.


İstinaf, Yüksek Mahkeme Yargıcı Talat Refiker'in YİM 209/2012 sayılı davada 28/6/2013 tarihinde verdiği karara ka-rşı, Davacı tarafından yapılmıştır.


--------------


A R A K A R A R


Narin F. Şefik: Davacının, Davalı No.3 ile yaptığı, 1.8.2011-31.7.2012 tarihleri arasında geçerli en son sözleşmenin 31.7.2012 tarihinden sonra yenilenmeyeceğinin Davacıya bildirilme-si üzerine, Yüksek İdare Mahkemesinde ikame ettiği dava, sözleşmenin yenilenmemesinin Davacının meşru menfaatini olumsuz yönde etkilemediği bulgusu neticesinde, İlk Mahkeme tarafından Davalı No.1'in iptidai itirazının kabul edilmesiyle, ret ve iptal edilmi-ştir.

Davacı, İlk Mahkemenin bu ret kararından istinaf dosyalamıştır. İstinafın dinlenmesine başlanmadan önce, İstinaf Eden/Davacı, istinafının esasını oluşturan, Anayasa'nın 152(2)'de yer alan "meşru menfaat" deyiminin Anayasa'nın 149. maddesi uyarınca-, Anayasa Mahkemesi tarafından yorumlanabilmesi için konunun Anayasa Mahkemesine sunulmasını talep etmektedir.

İstinaf Eden/Davacı, Anayasa Mahkemesinden yorum talebini şu şekilde ifade etmektedir.

"Anayasa'nın 152'nci maddesinin 2'nci fıkrasında -bulunan "meşru bir menfaat" deyimlerinden ne anlaşıldığının yorumu, Anayasa'nın 152'nci maddesinin 2'nci fıkrasında yer alan "meşru bir menfaat" sözcüklerinin ve/veya deyimlerinin;

a)İdari davada dava konusu edilen idari işlemle Davacı olan kişi arasında -ciddi ve makûl bir ilişki olarak kabul edildiği şeklinde yorumlanıp, yorumlanamayacağı,
b)"Meşru bir menfaat" varlığı deyimlerinden başvuruda bulunan kişi ile iptalini istediği idari karar veya işlem arasındaki "bağı", "ilgiyi" anlattığı şeklinde yorumlanı-p, yorumlanamayacağı, c) Menfaatin "meşru" olmasının hukuki bir durumdan çıkan bir menfaat olduğu şeklinde yorumlanıp, yorumlanamayacağı, d) Meşru menfaatin varlığı koşulunun davanın esasına taalluk etmeyen, sadece davanın kabulü ve dinlenmesi için ar

Paket Özellikleri

Programların tamamı sınırsız olarak açılır. Toplam 9 program ve Fullegal AI Yapay Zekalı Hukukçu dahildir. Herhangi bir ek ücret gerektirmez.
Veri tabanı yeni özellik güncellemeleri otomatik olarak yüklenir ve işlem gerektirmez. Tüm güncellemeler pakete dahildir.
Ek kullanıcılarda paket fiyatı üzerinden % 30 indirim sağlanır. Çalışanların hesaplarına tanımlanabilir ve kullanıcısı değiştirilebilir.
Sınırsız Destek Talebine anlık olarak dönüş sağlanır.
Paket otomatik olarak aylık yenilenir. Otomatik yenilenme özelliğinin iptal işlemi tek butonla istenilen zamanda yapılabilir. İptalden sonra kalan zaman kullanılabilir.
Sadece kredi kartları ile işlem yapılabilir. Banka kartı (debit kart) kullanılamaz.

Tüm Programlar Aylık Üyelik

9 Program + Full&Egal AI
Ek Kullanıcılarda %30 İndirim
Sınırsız Destek
500
349
Kazancınız 151₺
Aboneliği Başlat Şimdi abone olmanız halinde indirimli paket ile özel fiyatımızdan sürekli yararlanırsınız.