(298 S. K. m. 25, 72)
Karar No: 663
İnsan Hakları Derneğince Kurulumuz Başkanlığına gönderilen 11/07/2007 tarihli ve 202/2007-14-148 sayılı yazıda; 22 Temmuz 2007 tarihinde yapılacak Milletvekili Genel Seçiminin müdahalesiz bir ortamda geçmesinin İnsan Hakları Derneği için son derece önemli olduğu belirtilerek, İnsan Hakları Derneğinin seçimlerde gözlemci olabilmesi için karar verilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
Gereği Görüşülüp Düşünüldü:
298 sayılı Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanunun 25. maddesinde; “Sandık başı işlemlerini takip etmek üzere, siyasi partiler ve bağımsız adaylar, birer müşahit gönderebilirler.”
Aynı Kanunun 72. maddesinde de; “Siyasi partilerin müşahitleri ile adayları ve bağımsız adaylarla müşahitleri, sandık başı işlemlerini takip etmek üzere hazır bulunabilirler. Bağımsız aday müşahitleri üçten fazla olursa, sandık kurulu başkanı bunlar arasında ad çeker. Adları ilk çıkan üç müşahit, sandık başında bırakılır. Diğerleri, sandık alanında kalabilirler.”
hükümlerine yer verilmiştir.
Belirtilen yasa hükümlerinde sandık başı işlemlerinde kimlerin bulunabileceği açıkça belirtilmiştir. Bu belirlemede ise sandık başı işlemlerini resmi nitelikte gözlemlemek için sadece siyasi parti ve bağımsız adaylardan gözlemci alınabilmesi mümkündür. Ancak, yasa gereği oy vermeden sonraki tasnif işlemi ise açık sayım esasına göre yürütüldüğünden, tüm vatandaşların sayım işleminde bulunabilmesi mümkündür.
Bu nedenle; 22/07/2007 tarihinde yapılacak olan XXIII. Dönem Milletvekili Genel Seçiminde İnsan Hakları Derneğinin seçimlerde gözlemci bulundurması uygun olmadığından, istemin reddine karar verilmelidir.
SONUÇ: Açıklanan nedenle;
1- İsteminin reddine,
2- Karar örneğinin İnsan Hakları Derneğine gönderilmesine,
13/07/2007 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)