(2972 S. K. m. 3)
Karar No: 693
Kurulumuz Başkanlığına Selçuk İlçe Seçim Kurulu Başkanlığınca gönderilen 22/07/2007 tarihli ve C.05.0.SKB.4.35.21-130-04-365 sayılı yazıda; Selçuk İlçesi İsabey Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Selçuk Kapalı Cezaevinde kurulan sandıkta ayrıca tutuklu seçmenlere muhtarlık seçimleri için oy kullandırıldığı belirtilerek, görüş bildirilmesi istenilmiş olmakla, konu incelenerek;
GEREĞİ GÖRÜŞÜLÜP DÜŞÜNÜLDÜ:
2972 sayılı Mahalli İdareler ile Mahalle Muhtarlıkları ve İhtiyar Heyetleri Seçimi Hakkında Kanunda, bu Kanuna göre yapılacak olan mahalli idareler seçimlerinde seçme yeterliği ve oy kullanamayacak olanlara ilişkin herhangi bir hüküm içermemektedir.
Selçuk İlçe Seçim Kurulu Başkanlığından alınan yazıda; Selçuk İlçesi İsabey Mahallesi sınırları içerisinde bulunan Selçuk Kapalı Cezaevinde kurulu sandıkta milletvekili genel seçiminde oy kullanan tutuklu ve taksirli suçlardan hükümlü seçmenlerin o seçim bölgesi (muhtarlık bölgesi) seçmeni olup olmadığına ilişkin herhangi bir açıklık bulunmamaktadır.
2972 sayılı Kanunda, muhtarlık seçimlerinde seçim bölgesi tanımlanmış olduğundan, o yer seçmeni olduğu belli olmayan kişilerin muhtarlık seçimi için oy kullanmaları düşünülemez. Bu nedenle de, bu yönde kullandırılan oy da geçerli kabul edilemeyeceğinden, cezaevinde bulunan tutukluların ve taksirli suçlardan hükümlülerin muhtarlık seçimi için, oy kullanılan muhtarlık seçim bölgesi seçmeni olmadığından kullanmış olduğu oyların mahalli seçimler için geçerli sayılamayacağına karar verilmesi gerekmiştir.
SONUÇ: Açıklanan nedenlerle;
1- Cezaevinde bulunan tutukluların ve taksirli suçlardan hükümlülerin muhtarlık seçimi için oy kullanılan muhtarlık seçim bölgesi seçmeni olmadığından kullanmış olduğu oyların mahalli seçimler için geçerli sayılamayacağına,
2- Karar örneğinin gereği için Selçuk İlçe Seçim Kurulu Başkanlığına gönderilmesine,
23/07/2007 tarihinde oybirliği ile karar verildi. (¤¤)