T.C.
İZMİR
1. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO : 2025/1215 Esas
KARAR NO : 2026/379
DAVA : Tasarrufun İptali (TBK M. 19'dan Kaynaklanan Tasarrufun İptali)
DAVA TARİHİ : 19/03/2025
KARAR TARİHİ : 29/04/2026
Davacı tarafından davalılar aleyhine açılan Tasarrufun İptali (TBK M. 19'dan Kaynaklanan Tasarrufun İptali) davasının mahkememizde yapılan açık yargılaması sonunda, tüm dosya incelendi.
İDDİA:
Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; "Alacaklı ... banka A.Ş. tarafından borçlular hakkında İzmir Banka Alacakları İcra Müdürlüğü ... E. sayılı dosyasında 11/01/2024 keşide tarihli çeke dayalı olarak takip başlatıldığını, takibin kesinleştiğini, müvekkili varlık yönetim şirketinin TBK'nın 183 ve devamı maddeleri uyarınca alacağı temlik alarak alacaklı sıfatını kazandığını. müvekkili şirketin mağduriyetinin önlenmesi amacıyla, alacaklıdan mal kaçırma kastıyla kötüniyetle hareket edildiğini, yaklaşık ispat şartının davacı tarafça sağlandığına mahkemece kanaat getirilirse teminatsız olarak, aksi kanaat halinde mahkemece takdir olunacak bir teminat karşılığında İzmir Banka Alacakları İcra Müdürlüğünün ... E.sayılı icra dosyaları ile takibe konulan alacağa ilişkin olarak davalı ... Şti. adına kayıtlı araç, taşınır, taşınmaz, banka hesapları, 3. kişiler nezdinde bulunan hak ve alacaklar ile 17/12/2024 tarihinde haczedilen mahcuzlar da dahil olmak üzere (her türlü alacak ve dava hakları saklı kalmak kaydıyla) şimdilik 600.000,00 TL dava değeri/alacak miktarı üzerinden, takdiren teminata lüzum görülmeden İİK m.281/2 ve 257/1 maddelerine göre ihtiyati haciz kararı verilmesini, işbu kararın takibin yapıldığı İzmir Banka Alacakları İcra Müdürlüğünün ... E. sayılı icra takip dosyasından infazı hususunda yetki verilmesine, davanın kabulü ile, kendi adına fakat borçlular hesabına ticari faaliyetlerini sürdüren, ... Şti.'nin davalı borçluların nam-ı müstear olduğunun ve muvazaalı tasarrufların TBK m. 19 uyarınca hükümsüzlüğünün tespitine ve muvazaalı tasarrufların iptaline, İzmir Banka Alacakları İcra Müdürlüğünün ... E. sayılı dosyasındaki alacak ve ferileri ile sınırlı olmak üzere namı müstear davalı şirketin mal varlığı üzerinde, 17/12/2024 tarihinde haczedilen mahcuz mallar da dahil olmak üzere, İİK 283/1 maddesi kıyasen uygulanmak suretiyle alacağını tahsil hususunda cebri icra yetkisi tanınmasına, yargılama giderleri ve ücreti vekaletin davalılara yükletilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
CEVAP :
Davalı ... Şirketi vekili cevap dilekçesinde özetle;" Dava dilekçesinde belirtilen açıklamalar ve gösterilen deliller, müvekkilleri açısından dava konusunun ispatlanmasını sağlamaya yeterli olmadığı gibi kişileri tek bir meslek ve ticarî girişime mahkum bırakacak nitelikte kabul edilemez bir yoruma zorunlu kılmakta olduğunu, aynı yorum ortaklıktan ayrılıp kendi şirketini kurma ya da hâkimlik sonrası avukatlık yapmak gibi değişimlere engel olan ve hukukla ilgisi olmayan sonuca varılmasını sağladığını, açıklanan nedenler çerçevesinde; davanın reddine, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davacı tarafa yükletilmesine karar verilmesini" talep etmiştir.
Diğer davalıların duruşmaya katılmadıkları ve cevap dilekçesi sunmadıkları görülmüştür.
DAVA:
Dava, çekten kaynaklanan icra takibine konu alacağın, organik bağ ve tüzel kişilik perdesinin aralanması suretiyle davalılardan tahsili istemine ilişkindir.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Davacı taraf, dava dışı temlik eden ... banka A.Ş. tarafından 11.01.2024 keşide tarihli çeke dayalı olarak davalı ... A.Ş. aleyhine başlatılan ve kesinleşen takibe konu alacağı temlik aldığı, davalı ... A.Ş.'nin tek ortağı ve yetkilisi olan ...'nun şirketteki hisselerini devrederek şirketten ayrılmasından 14 gün sonra yeni kurduğu ... Şti üzerinden faaliyetini devam ettirdiği, şirketler arasında organik bağ bulunduğu, uyuşmazlığın çözümünde organik bağ ve tüzel kişilik perdesinin aralanması teorisi uygulanarak davalı ... Şti'nin tüm malvarlığından takip konusu alacağın tahsiline karar verilmesi talep edilmiş, dosyanın İzmir ... Asliye Hukuk Mahkemesinin 13/05/2025 tarih ve ... Esas ... Karar sayılı görevsizlik kararının, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi ... Hukuk Dairesinin 17/05/2017 tarih ... Esas, ... esastan red gereği mahkememize gönderildiği anlaşılmıştır.
Hakimler ve Savcılar Kurulu Başkanlığı'nın 25/11/2021 tarih ve 1232 Karar nolu kararında 13/01/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunun 4.maddesinin 1.fıkrasının (f) bendinden kaynaklanan ve Asliye Ticaret Mahkemesinin görev alanına giren ticari davalara ve ticari nitelikteki çekişmesiz yargı kapsamında gelecek işlere altı veya daha fazla asliye ticaret mahkemesi bulunan yerlerde 6 numaralı Asliye Ticaret Mahkemelerinin bakmasına karar verildiği, uyuşmazlığın niteliği gereği davaya bakma görevinin Finans İhtisas Mahkemesine ait olduğu, bu düzenleme gereğince davaya, İzmir .... Asliye Ticaret Mahkemesi tarafından bakılması gerektiğinden, dava dosyasının İzmir ... Asliye Ticaret Mahkemesi'ne tevzi edilmek üzere mahkemesine gönderilmesine, mahkememiz esasının bu şekilde kapatılmasına ilişkin aşağıdaki hüküm kurulmuştur.
HÜKÜM:
Gerekçesi yukarıda açıklanan nedenlerle:
1-Davanın iş bölümü nedeniyle görevli mahkemenin İzmir .... Asliye Ticaret Mahkemesi olması nedeniyle dosyanın anılan mahkemeye GÖNDERİLMESİNE,
2-Yargılama harç ve giderlerinin görevli mahkemece DEĞERLENDİRİLMESİNE
Dair, davacı vekilinin yüzüne karşı, davalı vekilinin yokluğunda gönderme mahiyetinde olan karar yönünden kesin olarak karar verildi. 29/04/2026
Katip...
e-imzalı
Hakim...
e-imzalı
Full & Egal Universal Law Academy