T.C
. İZMİR
2. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
DOSYA NO : 2024/27 Esas
KARAR NO : 2025/838
DAVA : Tazminat (Haksız Fiilden Kaynaklanan)
DAVA TARİHİ : 10/01/2024
KARAR TARİHİ : 30/09/2025
Mahkememizde görülmekte olan Tazminat (Haksız Fiilden Kaynaklanan) davasının yapılan açık yargılaması sonunda;
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ
İDDİA : Davacı vekilinin mahkememize verdiği dava dilekçesinde; Davacı Vekilin Dava Dilekçesinin Özeti: Davacıya ait araç ... sevk ve idaresinde iken İzmir ili Eşrefpaşa semti, Eşrefpaşa Caddesinde trafik ışıklarında kırmızı ışık yanarken beklediği esnada yeşil ışık yanması sonucu önündeki aracın hareket etmesinden sonra hareket etmiş olup bu esnada diğer taraftaki trafik ışıklarından gelen davalı sigorta şirketinde ZMM sigortalı ... plakalı araç davacıya ait aracın sol taraftaki şoför kapısına çarpmış olup maddi hasarlı trafik kazası meydana geldiği, ... plakalı araç kaza tespit tutanağındaki beyanına göre lambayı fark etmediğini ve sarıda geçtiğini beyan etmiştir. Tüm bunların sonucunda maddi hasar meydana gelmiştir. Yani netice itibariyle kazaya sebebiyet veren tek ve tam kusurlu kişi... sevk ve idaresindeki, ... üzerine kayıtlı ve ... Sigorta AŞ. 'de ZMM Sigortalı ... plakalı araçtır. Bu durum mahkemenizce atanacak alanında uzman bir bilirkişi incelemesiyle de tespit edilebilecektir. 25.12.2023 tarihli Arabuluculuk Son Tutanağında da görüleceği üzere oluşan hasar tazminatı ve yapılan masraflar konusunda davalı ... Sigorta Şirketi ile anlaşılamamış ve sigorta şirketi tarafından ödeme yapılmamıştır. Kaza neticesinde meydana gelen hasarın ve zararın tespiti için Sigorta Ekspertizliği tarafından yapılan inceleme neticesinde davacıya ait araçta oluşan hasar bedelinin (parça ve işçilik bedelleri ve bu bedellerin KDV’leri) 145.201,45 TL olduğu yönünde rapor tanzim edilmiştir. Hasar bedelinin tespitine ilişkin ekspertiz raporuna 599,99 TL tutarında masraf yapıldığı, davacıya ait araçta oluşan hasar tazminatı ve yapılan masraflar ile maddi hasar tazminatının Sayın Mahkemenizce atanacak bir bilirkişi incelemesi ile de hesaplanabilecektir Araçta meydana gelen hasar tazminatını ve yapılan masrafları talep etme zorunluluğu doğmuştur. Açılan dava kısmi dava olup fazlaya ilişkin dava ve talep hakları saklı tutulmuştur. Arz ve izaha çalışılan nedenlerden ötürü; fazlaya ilişkin dava ve talep hakları (bilirkişi raporu tebliği sonrası ıslah dilekçesi verme hakkı da dahil) saklı kalmak üzere şimdilik 1.000,00 TL hasar tazminatının kaza tarihi itibariyle işleyecek avans faizi ile birlikte tüm davalılardan müşterek ve müteselsil olarak tahsiline, vekalet ücreti ve işbu dosyada doğacak yargılama giderleri ile ek’ te sunulu ekspertiz raporu faturası ile sabit yargılama giderlerinin davalılara yükletilmesini, ayrıca arabuluculuk vekalet ücretinin davalılara yükletilmesine karar verilmesini talep etmişlerdir.
SAVUNMA : Davalı Sigorta Şirket Vekilinin Cevap Dilekçesinin Özeti: ... plakalı aracın ... numaralı 21.02.2023-21.02.2024 vadeli Trafik Sigorta Poliçesi işle sigortalı olduğu, davanın ikame edildiği tarih itibari ile İstanbul Mahkemeleri yetkili olduğundan huzurdaki davanın reddi, davacının mezkur kaza sebebi ile uğradıkları iddia olunan maddi zararları karşılanmış olduğundan huzurdaki davanın açılmasında hukuki yarar bulunmamaktadır. sigortalı ... plakalı araç sürücüsünün kusuru bulunmadığı, bu hususun bir yansıması olarak müvekkil ... Sigorta A.Ş’ nin de davacı yanca iddia ve talep olunan tazminattan sorumluluğu bulunmadığı, davacı yana ait... plaka sayılı aracın uğradığı iddia olunan değer kaybı konusunda, İTÜ veya Karayolları Genel Müdürlüğü Fen Heyeti gibi kurum veya kuruluşlardan seçilecek uzman bilirkişi (makine mühendisi) veya bilirkişi heyetinden tüm dosya kapsamına göre; davacı aracının modeli, markası, kaza tarihindeki yaşı, kilometresi, daha önce kaza yapıp yapmadığı vs. gibi hususlar göz önünde bulundurularak rapor alınması, Gelir İdaresi Başkanlığına ödenmeyen ve zarar görende kalan KDV’nin ödenmesine hükmedilmesi sebepsiz zenginleşmeye neden olacağı, zira davalı aracın onarımı için başvurulmuş olsa idi bu tutar anlaşmalı servisçe uygulanacağından işbu iskonto bedelinin düşülmesi gerektiği, davacı yan hasarlanan ve değişen parçalarını davalı şirkete vermemiştir. Bu haliyle dahi yapılan ödeme yeterli olup sovtajı ile birlikte sebepsiz zenginleşme dahi teşkil edecektir. Ekspertiz raporu ücreti, Zorunlu Mali Mesuliyet Trafik Sigorta Poliçesi' nin kapsamında olmadığı Genel Şartlar'da açıkça belirtilmiştir. Dava konusu talepler zamanaşımına uğradığından reddi gerekmektedir Davalı şirket usulüne uygun şekilde temerrüde düşürülmediğinden ve kabul anlamına gelmemek kaydı ile davalı şirketin iddia olunduğu sorumluluğu haksız fiil kaynaklı olmayıp sözleşme kaynaklı olduğundan kaza tarihinden itibaren avans faiz, yargılama giderleri ve vekalet ücreti taleplerinin de reddi gerektiği, arz olunan sebeplerle davanın reddine, vekalet ücreti ve yargılama giderlerinin davacı yana tahmiline karar verilmesini talep ettiği.
Davalı ...Vekilinin Cevap Dilekçesinin Özeti: Davalı idaresindeki ve diğer davalı ... adına kayıtlı ... plakalı araç ile davacıya ait... plakalı araç 07/04/2023 tarihinde maddi hasarlı trafik kazasına karışmıştır. Söz konusu kazanın akabinde taraflarca kaza tespit tutanağı tutulmuştur. Her ne kadar davacı yan meydana gelen kazada davalı müvekkilin %100 kusurlu olduğunu iddia etmiş ise de bunun kabulü mümkün değildir. Kaza tespit tutanağı taraflarca tutulmuş olup kusurun dağılımı noktasında ispata muhtaçtır. Davacı yan, somut ve objektif delillerle işbu kazanın oluşumunda yalnız davalı müvekkilin kusuru bulunduğunu ispatlayabilmiş değildir. Üstelik kaza anını gösterir herhangi bir kamera kaydı da yoktur haliyle hangi tarafın hangi lambanın yandığı sırada harekete geçtiği, hangi sürücünün kural ihlalinde bulunduğu hususu net belirlenebilir değildir. Dosya münderecatından kusur dağılımını hiçbir şüpheye yer vermeyecek kadar net şekilde yapabilmek imkansız ve sağlıksızdır. Bu nedenlerle kusur durumunun Adli Tıp Kurumu Trafik İhtisas Dairesi tarafından irdelenmesi, davacının aracında meydana geldiğini iddia ettiği hasar bedeli de fahiştir. Tazminat talebine dayanak edilen ekspertiz raporu ise tek yanlı ve yokluğumuzda düzenlenmiş olduğundan tarafımıza tebliğ de edilmediğinden hükme esas alınması mümkün değildir, açıklanan nedenler ve mahkemece re'sen nazara alınacak diğer nedenlerle; Haksız davanın reddine, mahkemeniz aksi kanaatte ise sorumluluğu bulunan sigorta şirketlerinin tespitiyle davanın ihbarına ve STK'ya yazılacak müzekkere ile aynı talebe dair davacı tarafça yapılmış bir başvuru var ise bu başvurunun bekletici mesele yapılmasına, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davacı yana yükletilmesine Karar verilmesini talep edilmiştir.
UYUŞMAZLIĞIN TESPİTİ, DELİL DEĞERLENDİRMESİ ve GEREKÇE :
>.Dava; trafik kazasından kaynaklanan Hasar Bedeli tazminatının ZMMS poliçesi kapsamında davalı sigorta şirketinden tahsiline ilişkin Belirsiz Alacak Davasıdır.
> Ticari uyuşmazlıklarda "Arabuluculuk" bir dava şartı olarak 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun 5/A maddesinde düzenlenmiş olup, “Bu Kanunun 4’üncü maddesinde ve diğer kanunlarda belirtilen ticari davalardan, konusu bir miktar paranın ödenmesi olan alacak ve tazminat talepleri hakkında dava açılmadan önce arabulucuya başvurulmuş olması dava şartıdır.” hükmünü içermektedir.
Davacının dava öncesi arabuluculuk bürosuna başvurduğu, ancak anlaşmanın sağlanamadığı, böylelikle dava şartı olarak düzenlenen zorunlu arabuluculuk yolunun tüketildiği ve dava şartının yerine getirilmiş olduğu dava dilekçesi ekinde dosyaya ibraz olunan arabuluculuk son oturum tutanağından anlaşılmaktadır.
> Karayolları Trafik Kanunu'nun "14/4/2016 tarihli 6704 sayılı Kanunun 5 md. ile değişik "Doğrudan doğruya talep ve dava hakkı" başlıklı 97. maddesi;
"Zarar görenin, zorunlu mali sorumluluk sigortasında öngörülen sınırlar içinde dava yoluna gitmeden önce ilgili sigorta kuruluşuna yazılı başvuruda bulunması gerekir. Sigorta kuruluşunun başvuru tarihinden itibaren en geç 15 gün içinde başvuruyu yazılı olarak cevaplamaması veya verilen cevabın talebi karşılamadığına ilişkin uyuşmazlık olması hâlinde, zarar gören dava açabilir veya 5684 sayılı Kanun çerçevesinde tahkime başvurabilir." hükmünü öngörmekte olup, dava dilekçesi ekinde yer alan 13/06/2023 tarihli dilekçesinin ve kargo teslimat evrakının incelenmesinde davacı tarafça davalı sigorta şirketinin Beşiktaş / İSTANBUL adresine kargo yoluyla başvuru dilekçesinin gönderildiği ve böylelikle dava şartı olan Yazılı Başvuru şartının da sağlandığı görülmüştür.
> 2918 Sayılı Karayolları Trafik Kanunu 85/1. maddesi gereğince, bir motorlu aracın işletilmesi, bir kimsenin ölümüne veya yaralanmasına yahut bir şeyin zarara uğramasına sebep olursa işleten doğan zarardan sorumlu olur. 85. maddenin son fıkrası gereğince araç işleteni aracın sürücüsünün kusurundan kendi kusuru gibi sorumlu olur.
2918 Sayılı yasanın 91/1. maddesi gereğince, işletenler bu kanunun 85. maddesinin 1. fıkrasına göre olan sorumluluklarının karşılanmasını sağlamak üzere mali sorumluluk sigortası yaptırmak zorundadır.
2918 Sayılı yasanın 92. maddesinde, Mali Sorumluluk Sigortası dışında kalan hususlar düzenlenmiştir.
Karayolları Trafik Kanunu'nun 97. maddesine göre zarar gören Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında ön görülen sınırlar içerisinde sigorta kuruluşuna yazılı olarak başvuruda bulunması gerekir.
Aynı kanunun 99. maddesi gereğince, sigortacı, hak sahibinin Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası Genel Şartları ile belirlenen belgeleri sigortacının merkez veya kuruluşlarından birine ilettiği tarihten itibaren 8 iş günü içinde Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası sınırları içinde kalan miktarları hak sahibine ödemek zorundadır.
TBK'nun 49. maddesi gereğince, kusurlu ve hukuka aykırı bir fiil ile başkasına zarar veren bu zararı gidermek ile yükümlüdür. Aynı kanunun 50. maddesi gereğince zarar gören zararın ve zarar verenin kusurunun ispat yükü altındadır.
Kaza tarihi itibarinde... plakalı araç davacı adına kayıtlı olduğundan davacının araçta oluşan Hasar Bedelini talep hakkı bulunmaktadır.
Davalı sigorta şirketinin sorumluluk durumunun tespiti bakımından araç sürücülerinin kusur durumu ve oranının tespiti için düzenlenen 21.08.2024 tarihli BİLİRKİŞİ RAPORU İLE;
Davalı sürücü ...sevk ve idaresindeki ... plaka sayılı aracı ile meskun mahal gece vakti görüş açık trafiğin kaza saati itibari ile sakin işlediği havanın yağmurlu zemini ıslak eğimli ışık kontrollü kavşağa yaklaşırken gereken dikkat ve özeni göstermediği, görüş alanını etkin kontrollü altında bulundurmadığı, hızını düşürmediği, istikametine hitaben yanan kırmızı ışıkta durup işık dönüşümü ve trafik durumu kendi geçişine olanak sağladığı zamanı beklemediği, tedbirsiz biçimde kımızı ışıkta kavşak alanına giriş yapıp kural ihlali yaptığı, bu tavrı nedeni ile yaratmış olduğu ortamda, trafik akışına tehlike ve engel teşkil ettiği, sonrasında da yeşil ışıkta kavşağa giren ve önüne gelen davacı aracına karşı direksiyon tedbirinde bulunsa da etkisiz kalıp yandan çarpması olayında; dikkatsiz, tedbirsiz ve kurallara uygun araç kullanmamasından dolayı sebebiyet verdiği kazada “2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 47/b ve 52/b” sağında kendisine hitaben yeşil ışıkta kavşağa giriş yapmış davacı aracına rağmen maddelerini ihlal ettiği,
Davacı taraf sürücü ...'nin sevk ve idaresindeki... plaka sayılı aracı ile gece vakti, meskun görüş açık trafiğin kaza saati itibari ile sakin işlediği havanın yağmurlu zemini ıslak ışık kontrollü kavşağına gereken dikkat ve özeni gösterdiği, kendine hitaben yanan yeşil ışıkta kavşağa giriş yaptığı esnada, solunda gelen davalı araç sürücüsünün hatası ve kusurundan dolayı kavşakta kırmızı ışığı ihlal edip aracına yandan çarpması olayında kural ihlali bulunmadığı kanaatine varılmıştır.
Davacının kaza tarihi itibari ile davacıya ait araçta oluşan hasarın davalı sigorta şirketinden tahsilinin talep edildiği, karşı yan aracın davalı sigorta şirketi nezdinde Zorunlu Trafik Sigortası ile sigortalı olduğu, karşı yan araç sürücüsünün kazanın oluşumunda tam kusurlu olması nedeniyle davalı sigorta şirketinin araçta oluşan hasardan poliçe limiti kapsamında sorumlu olduğu,
Alanında uzman otomotiv bilirkişisi tarafından yapılan değerlendirmede, ... plaka sayılı araçta 07.04.2023 riziko tarihi itibarıyla meydana gelen hasar onarım bedeli KDV dahil 139.707,74-TL olarak tespit olunmuştur şeklinde görüş ve kanaat bildirilmiştir.
Tüm dosya kapsamı bir arada değerlendirildiğinde;
Davalı vekili tarafından her ne kadar zamanaşımı definde bulunulmuşsa da kaza tarihi üzerinden 2 yıllık zamanaşımı süresinin henüz geçmemiş olduğu anlaşılmakla zamanaşımı iddiasına itibar edilmemiştir.
Davalı sigorta poliçeli araç sürücüsü ...sevk ve idaresindeki ... plaka sayılı aracı ile meskun mahal gece vakti görüş açık trafiğin kaza saati itibari ile sakin işlediği havanın yağmurlu zemini ıslak eğimli ışık kontrollü kavşağa yaklaşırken gereken dikkat ve özeni göstermediği, görüş alanını etkin kontrollü altında bulundurmadığı, hızını düşürmediği, istikametine hitaben yanan kırmızı ışıkta durup işık dönüşümü ve trafik durumu kendi geçişine olanak sağladığı zamanı beklemediği, tedbirsiz biçimde kımızı ışıkta kavşak alanına giriş yapıp kural ihlali yaptığı, bu tavrı nedeni ile yaratmış olduğu ortamda, trafik akışına tehlike ve engel teşkil ettiği, sonrasında da yeşil ışıkta kavşağa giren ve önüne gelen davacı aracına karşı direksiyon tedbirinde bulunsa da etkisiz kalıp yandan çarpması olayında; dikkatsiz, tedbirsiz ve kurallara uygun araç kullanmamasından dolayı sebebiyet verdiği kazada “2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu'nun 47/b ve 52/b” sağında kendisine hitaben yeşil ışıkta kavşağa giriş yapmış davacı aracına rağmen maddelerini ihlal ettiği anlaşılmakla Mahkememizce kazada Tam Kusurlu olduğu kabul olunmuştur.
Davalı ... Sigorta A.Ş. kazada kusurlu olan ... plaka sayılı aracın ZMM Sigortasını tanzim eden şirket olup,... plaka sayılı araçta meydana gelen zararı sigortalısının kusuru oranında, sigortacısının sorumluluk riski ve K.T.K 85/1 ve 91 kapsamında hesaplanan hasar onarım bedelinden poliçe limitiyle sınırlı sorumlu olduğu, diğer davalıların ise sigortalı araç sürücüsünün kusuru oranında sorumlu olduğunun kabulü gerekmiştir.
Denetime elverişli ve dosya kapsamı ile uyumlu bilirkişi raporu Mahkememizce de benimsenerek aşağıdaki şekilde hüküm kurmak gerekmiştir.
HÜKÜM: Gerekçesi yukarıda açıklandığı üzere;
1-.Davanın KABULÜ ile; 139.707,74-TL Hasar Tazminatının davalılardan müştereken ve müteselsilen alınarak davacıya verilmesine, davalı sigorta şirketi yönünden 120.000,00-TL poliçe limiti ile sınırlı sorumlu olmak kaydıyla temerrüt tarihi olan 28/06/2023 tarihinden; Diğer davalılar yönünden ise kaza tarihi olan 07/04/2023 tarihinden itibaren Yasal Faiz işletilmesine,
2- Karar tarihinde Yürürlükte bulunan Harçlar Tarifesi gereğince alınması gereken 9.543,43-TL harçtan peşin alınan 427,60-TL ve ıslah ile alınan 2.370,00-TL'nin mahsubu ile bakiye 6.745,83-TL harcın davalılardan tahsili ile hazineye irat kaydına,
3- Arabuluculuk Kanunu Madde 18/A fıkra 13, 14 gereğince Adalet Bakanlığı bütçesinden ödenen 3.120,00-TL'nin davalılardan tahsili ile hazineye irad kaydına,
4- Davacı tarafından yatırılan Başvurma Harcı, Peşin Harç ve Vekalet Harcından oluşan toplam 916,00-TL harç ile ıslah ile alınan 2.370.00-TL'nin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
5- Karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca hesaplanan 30.000,00-TL vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
6- Davacı tarafından yapılan 5.500,00-TL bilirkişi ücretinin, 849,50-TL tebligat ve posta ücreti ve 599,99-TL Ekspertiz Ücreti olmak üzere toplam 6.949,49-TL yargılama giderinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
7- Taraflarca yatırılan gider avansının kullanılmayan kısmının karar kesinleştiğinde yatırana iadesine,
Dair; tebliğden itibaren İki Hafta İçerisinde İzmir Bölge Adliye Mahkemesine İstinaf Yolu Açık olmak üzere davacı ve davalı vekillerinin yüzlerine karşı, diğer tarafların yokluğunda, verilen karar açıkça okundu, usulen anlatıldı. 30/09/2025
Katip...
e-İmza
Hakim ...
e-İmza