T.C.
İZMİR
3. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
ESAS NO: 2025/374
KARAR NO: 2025/733
DAVA: İtirazın İptali (Haksız Eylemden Kaynaklanan Zarar Nedeniyle)
DAVA TARİHİ: 29/04/2025
KARAR TARİHİ: 10/09/2025
Mahkememizde görülmekte olan İtirazın İptali (Haksız Eylemden Kaynaklanan Zarar Nedeniyle) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ:
DAVA: Davacı vekilinin dava dilekçesinden özetle; müvekkil ... Sigorta A.Ş'ne Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk (Trafik) Sigorta Poliçesi ile sigortalı Pala Tur.. Ltd. Şti.'ye ait... plakalı araç...sevk ve idaresindeyken 14.05.2024 tarihinde İzmir ili Buca ilçesinde ... plakalı araca çarpması sonucunda ölümlü/yaralanmalı trafik kazası meydana geldiğini, kaza esnasında sigortalı ... plakalı araç sürücüsü Fevzi Kaplan'ın yetersiz ehliyetname ile araç kullandığının tespit edildiği, İzmir Bölge Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü tarafından kazaya ilişkin kaza tespit tutanağı tutulduğu, bu tutanakta kısaca ...2918 sayılı KTK'nın 56/1a (Şerit izleme ve değiştirme kurallarına uymamak) kuralını ihlal ettiği kanaatine varıldığının belirtiltiği, ... plakalı araç sürücüsü davalı...kazanın meydana gelmesinde %100 kusurlu olduğunu, ... plakalı araç maliki davalı ... Tur Ltd. Şti.'nin meydana gelen kazada sorumluluğunun bulunmadığını, meydana gelen kaza akabinde... plakalı araç hasarı için ZMM limit dahilinde müvekkil şirket tarafından 200.000,00.-TL ZMM limit dahilinde sigorta tazminatı ödemesi yapıldığını, limit dahilinde yapılan ödemenin rücuen tahsili için İzmir ... İcra Müdürlüğü ... E. Sayılı dosyası ile ilamsız icra takibi başlatıldığını, davalı tarafından yapılan itiraz üzerine arabuluculuk sürecinin anlaşamama ile sonuçlandığını, fazlaya ilişkin talep ve dava hakları saklı kalmak kaydı ile davalının İzmir ...İcra Müdürlüğünün... E. sayılı dosyasına karşı yaptığı haksız itirazının iptaline, takibin asıl alacak ve ferileri üzerinden devamına, %20 'den az olmamak kaydı ile icra inkar tazminatının ve yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davalıdan tahsiline karar verilmesinin talep edildiği görülmüştür.
CEVAP: Davalı vekilinin cevap dilekçesinden özetle; mahkemenizin görevli mahkeme olmadığını, görevli mahkemenin tüketici mahkemesi olduğunu, sigorta şirketlerinin rücu davası açmak için 1 yıllık hak düşürücü süreye tabi olmaları ve davacı şirketin bu süre geçtikten sonra dava açması nedeniyle iş bu davanın hak düşürücü sürenin dolması nedeniyle usulden reddine karar verilmesi gerektiği, sürücünün ehliyetsiz olmadığını, sürücünün ehliyetsiz olduğu var sayılsa bile bu durumun müvekkil şirket tarafından bilinmesinin de imkansızlığı nedeniyle müvekkil şirketin bu zarardan herhangi bir sorumluluğu bulunmadığını, dava dilekçesinden anlaşıldığı üzere kusur incelemesi sigorta şirketlerince yapılmış olup bu konuda bir bilirkişi incelemesi yapılmadığını, bu bağlamda müvekkil şirket sürücüsünün kusuru sabit olmayıp bu konuda bir bilirkişi incelemesi yapılması gerektiği, ilgili inceleme yapıldığında müvekkil şirket sürücüsünün kusurlu olmadığının anlaşılacağını, istenen tazlinat talebinin fahiş olduğunu, sigorta şirketinin kendi içinde yaptığı hesaba dayanan alacak talebinin hukuka uygun olduğu olmadığını, bu nedenle davacı şirketin zararının bir bilirkişi tarafından hesaplanması gerektiğini, açıklanan nedenlerle görevli mahkemenin İzmir Nöbetçi Tüketici Mahkemeleri olduğu gerekçesiyle mahkemenizin görevsizliğine, davanın hak düşürücü süre dolduktan sonra açılması nedeniyle usulden reddine, davanın esastan reddine, kötü niyetli icra takibi nedeniyle alacağın %35'inden az olmamak üzere kötüniyet tazminatına, yargılama giderleri ile vekalet ücretinin davacı üzerinde bırakılmasına karar verilmesinin talep ediliği görülmüştür.
Dilekçelerin teatisi aşaması usulüne uygun tamamlanmakla taraf teşkili sağlanmış ve yine usulüne uygun olarak tahkikat aşamasına geçilmiştir.
DELİLLER:
İzmir ... İcra müdürlüğüne, İzmir Trafik Denetleme Şube müdürlüğüne yazılan müzekkere cevapları dosyamız arasında olduğu anlaşılmıştır.
İzmir ... İcra Dairesinin ... Esas sayılı dosyasının incelenmesinde; Mahkememiz davacısı tarafından davalı aleyhine 200.000,00 TL asıl alacak ve 9.468,49 TL işlemiş faizden oluşan toplam 209.468,49 TL alacağın tahsili bakımından ilamsız takip başlatıldığı, takip dayanağının meydana gelen trafik kazasında müvekkil şirkete ZMMS sigorta poliçesi ile sigortalı ... plakalı aracın %100 kusuru ile ...plakalı araca çarpması sonucunda oluşan hasar için ödenen sigorta tazminatının sigortalı araç sürücüsünün kaza esnasında geçerli ehliyetnameye sahip olmaması nedeniyle ZMMS b.4b maddesi uyarınca sigortalıdan rücuen tahsili talebi olduğu, davalı yanca geniş anlamda borca itiraz üzerine takip durdurulmuştur.
DELİLLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ VE GEREKÇE:
Mahkememizce yapılan yargılama sonucunda; tarafların iddia ve savunmaları, deliller ve tüm dosya kapsamına göre;
Taraflar arasındaki uyuşmazlığın sigorta ödemesine dayanan rücuen tazminat alacağının tahsili istemi ile başlatılmış icra tahkiminde itirazın iptali ile takibin devamına ilişkin olduğu anlaşılmıştır.
Toplanan deliller ve tüm dosya kapsamı bir bütün olarak değerlendirildiğinde; karayolları ZMMS poliçesi ve poliçe genel şartları çerçevesinde davacı sigortacının davalı sigorta ettirene yönelik sigorta ödemesine dayanan rücuen tazminat istemi ile başlatılmış icra takibinde itirazın iptali ile takibin devamını talep etmiş, talebine gerekçe olarak genel şartların B.4B maddesi gereğince ilgili mevzuat hükümlerine göre gereken ehliyetnameye sahip olmayan veya geçerliliğini yitirmiş sürücü sertifikasına sahip yada ehliyetine geçici/ sürekli el konulmuş kimseler tarafından sevk edilmesi hali bulunduğunu ileri sürmüş ise de, İzmir İl Emniyet Müdürlüğünden temin edilen kayıt ve belgelere göre poliçe kapsamında teminat altına alınan ... plaka sayılı ,,,, marka tek katlı, 20 koltuk kapasiteli otobüsün trafik tescil kayıtlarında... (tek kapalı) olduğu, söz konusu aracı kullanan sürücü... belge numaralı sürücü belgesinin F,B1,D1,D-otobüs, M, B olduğuna göre sürücünün ... plaka sayılı otobüsü kullanmaya yeterli sürücü belgesinin olduğu ve bu sebeple davacının rücu istemine dayanak gösterdiği poliçe genel şartlarındaki gerekli ehliyetnameye sahip olmayan kimseler tarafından aracın sevk edilmesine ilişkin rücu koşullarının somut olayda oluşmadığı ve bu sebeple davacının davalı hakkında başlatmış olduğu icra takibinin yerinde olmadığı anlaşılmakla davanın reddine karar verilmiş ve aşağıdaki şekilde hüküm tesis edilmiştir.
HÜKÜM: Yukarıda Açıklanan Nedenlerle;
1-Davanın reddine,
2-Alınması gerekli 615,40-TL karar harcının peşin alınan 2.529,86-TL harçtan mahsubu ile fazla alınan 1.977,46 TL'nin karar kesinleştiğinde ve istek halinde davacıya iadesine
3-Davalı taraf vekille temsil olunduğundan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca hesap ve taktir olunan 33.515,00 TL nispi vekalet ücretinin davacıdan alınıp davalıya verilmesine,
4-Davacı tarafça yapılan yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, lehine vekalet ücreti takdirine yer olmadığına,
5-Taraflarca yatırılan avansın kullanılmayan kısmının karar kesinleştiğinde ilgili tarafa iadesine,
6-6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunu 18/A-11-13. maddesi uyarınca ve Arabuluculuk Kanunu Yönetmeliği Tarife hükümleri uyarınca Adalet Bakanlığı bütçesinden ödenecek olan 2.320,00 TL arabuluculuk ücretinin (yargılama gideri) davacıdan alınarak hazineye gelir kaydına,
Dair, davacı vekili ve davalı vekilinin yüzüne karşı, kararın tebliğ tarihinden itibaren iki hafta içerisinde mahkememize ve bulunulan yer Asliye Hukuk (Ticaret) mahkemesine dilekçe ile başvurmak koşuluyla İzmir BAM nezdinde istinaf yasa yolu açık olmak üzere verilen karar açıkça okunup anlatıldı. 10/09/2025
Katip...
¸
Hakim...
¸