T.C.
İZMİR
5. ASLİYE TİCARET MAHKEMESİESAS NO: 2025/45
KARAR NO: 2025/40
DAVA: Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız))
DAVA TARİHİ: 15/01/2025
KARAR TARİHİ: 21/01/2025
Mahkememizde görülmekte olan Kıymetli Evrak İptali (Çek İptali (Hasımsız)) davasının yapılan açık yargılaması sonunda,
GEREĞİ DÜŞÜNÜLDÜ;
DAVA : Davacı vekili, dava dilekçesinde özetle; Borçlu keşideci müvekkil ... olan, ... Bankası'nın ... ve ... seri numaralı ve ... Bankası'nın ..., ..., ..., ... ve ... seri numaralı çeklerin imzalanıp üzeri boş olarak bırakıldığını ve çalındığını, bu nedenle müvekkil şirket tarafından suç duyurusunda bulunulmuş olup Menemen Cumhuriyet Başsavcılığının ... Soruşturma numaralı dosya üzerinden soruşturma başlatıldığını belirterek, keşideci müvekkil ... olan, ... Bankası'nın ... ve ... seri numaralı ve ... Bankası'nın ..., ..., ..., ... ve ... seri numaralı çeklere ilişkin öncelikle ve ivedi olarak karar verilene kadar ilgili bankalara çeklerin ödemeden men talimatı verilmesine ve anılı çeklerin iptaline karar verilmesini dava ve talep ettiği görülmüştür.
Dava, TTK'nın 818/1-s maddesinin yollamasıyla çeklerde de uygulanması gereken 757. vd. maddeleri hükümlerine göre açılan zayi nedeniyle çek iptali davasıdır.
TTK Madde 651- (1) Kıymetli evrak zayi olduğu takdirde mahkeme tarafından iptaline karar verilebilir. (2) Kıymetli evrakın zayi olduğu veya zıyaın ortaya çıktığı anda senet üzerinde hak sahibi olan kişi, senedin iptaline karar verilmesini isteyebilir.
TTK'nun 757-(1) İradesi dışında poliçe elinden çıkan kişi, ödeme veya hamilin yerleşim yerindeki asliye ticaret mahkemesinden, muhatabın poliçeyi ödemekten men edilmesini isteyebilir.
TTK'nun 759-(1) poliçeyi eline geçiren kişi bilinmiyorsa, poliçenin iptaline karar verilmesi istenebilir.
6100 sy HMK nın 114(1) d ) Tarafların, taraf ve dava ehliyetine sahip olmaları dava şartıdır. Zayi nedeniyle çek iptali hamil tarafından açılması gerekir.
Tüm dosya kapsamı birlikte değerlendirildiğinde; çeklerin zayii nedeniyle iptali istemiyle dava açılmış ise de; 6102 SK nun 757. vd. maddelerinde de belirtildiği üzere çekin iptalini isteme hakkının ancak çek hamiline ait olduğu, ... Bankası'nın ... ve ... seri numaralı ve ... Bankası'nın ..., ..., ..., ... ve ... seri numaralı çeklerinin imzalanıp üzerlerinin boş olarak bırakıldığını, dava dilekçesi ve dosyanın tetkikinde keşidecinin ... Ekipmanları San. Ve Tic. A.Ş. Olduğu, bu hali ile davacının çek hamili olmadığının anlaşıldığı, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun 651/2. maddesine göre keşidecinin iptal davası açma hakkının bulunmadığı anlaşıldığından talebin reddine karar vermek gerekmiş, aşağıdaki şekilde hüküm kurulmuştur (Yargıtay 11. HD. 30/03/2023 tarih, 2022/6828 e, 2023/1972 k; 17/06/2019 tarih, 2018/3302 e, 2019/4506 k; Ankara BAM 22. HD. 13/07/2023 tarih, 2023/858 e, 2023/1072 k; 31/03/2023 tarih, 2023/375 e, 2023/464 k).
HÜKÜM:
Gerekçesi HMK 294/4 mad. gereğince bir ay içinde açıklandığı üzere;
1-Davanın REDDİNE,
2-Alınması gereken harç peşin alındığından başkaca harç alınmasına yer olmadığına,
3-Dava reddedildiğinden davacı tarafından yapılan yargılama giderlerinin kendi üzerinde bırakılmasına,
4-HMK.nun 333.maddesi uyarınca taraflarca yatırılan gider avansının sarf edilmeyen kısmının yatırana iadesine,
Dair, dosya üzerinden yapılan inceleme neticesinde, gerekçeli kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içerisinde, mahkememize veya bulunduğu yerde varsa Asliye Ticaret Mahkemesi'ne, yoksa Asliye Hukuk Mahkemesine verilecek istinaf dilekçesi ile, İzmir Bölge Adliye Mahkemesi nezdinde, istinaf kanun yolu açık olmak üzere verilen karar verildi. 21/01/2025
Katip ...
e-imzalı
Hakim ...
e-imzalı