© Traducerea şi permisiunea pentru republicare au fost oferite de către Curtea Supremă de Justiţie a Republicii Moldova în scopul includerii sale în baza de date HUDOC a Curţii.
© The present text and the authorisation to republish it were granted by the Supreme Court of Justice of the Republic of Moldova for the purpose of its inclusion in the Court’s database HUDOC.
© La traduction et l’autorisation de republier ont été accordées sous l’autorité de la Cour Suprême de la République de Moldova à son inclusion dans la base de données HUDOC de la Cour.
Orlovskaya Iskra v. Rusia - 42911/08
Hotărârea din 21.2.2017 [Secţia a III-a]
Articolul 10
Articolul 10-1
Libertatea de a comunica informaţii
Limitarea libertăţii unui ziar de a comunica informaţii în timpul campaniei electorale: încălcare
Articolul 35
Articolul 35-1
Perioada de şase luni
Recursul în anulare ca remediu efectiv: admisibilitate
În fapt – ONG-ul reclamant tipărea un ziar regional a cărui afiliere politică era menţionată pe prima pagină. În timpul campaniei electorale din 2007 pentru camera inferioară a Parlamentului, ziarul publicase un număr de articole care criticau un candidat la acele alegeri. Comisia electorală regională a examinat articolele şi a conchis că acestea conţineau elemente de campanie electorală care nu fuseseră plătite din fondul oficial de campanie al părţilor, aşa cum se cerea, fiind încălcate prevederile legale naţionale relevante. Reclamantul a fost găsit vinovat de comiterea unei contravenţii administrative şi amendat. Pe 27 decembrie 2007, un tribunal districtual i-a respins cererea de recurs. Reclamantul a introdus apoi două recursuri în anulare şi o sesizare privind neconstituţionalitatea, toate fiind respinse.
În procedurile din faţa Curţii, reclamantul s-a plâns în baza articolului 10 în privinţa calificării materialului pe care îl publicase drept campanie electorală şi în privinţa amenzii impuse pentru omisiunea de a oferi informaţii despre finanţarea publicării sale.
În drept – Articolul 10
(a) Cu privire la admisibilitate: Cererea din faţa Curţii a fost introdusă cu mult după cele şase luni de la decizia privind recursul, datată cu 27 decembrie 2007. Totuşi, fiecare din cele două decizii privind recursul în anulare şi decizia Curţii Constituţionale au fost pronunţate şi comunicate reclamantului în interiorul perioadei de şase luni. La acea vreme, Codul contravenţiilor administrative (“CAO”), care guverna procedurile, nu prevedea o limită de timp pentru introducerea unui recurs în anulare. Lipsa limitelor de timp pentru utilizarea unui