EUR-Lex -  61973CJ0040 - NL - ARREST VAN HET HOF VAN 16 DECEMBER 1975. - COOPERATIEVE VERENIGING " SUIKER UNIE " UA EN ANDEREN TEGEN COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN. - GEVOEGDE ZAKEN NOS. 40 TOT 48, 50, 54 TOT 56, 111, 113 EN 114/73.
Karar Dilini Çevir:

Samenvatting
Partijen
Onderwerp
Overwegingen van het arrest
Beslissing inzake de kosten
Dictum
Trefwoorden

++++

1 . MEDEDINGING - COMMUNAUTAIRE REGELING - ONDERNEMINGEN - INBREUKEN OP ARTIKEL 85 C.Q . 86 VAN HET EEG-VERDRAG - SAMENLOOP - EEN ENKELE BESCHIKKING DER COMMISSIE - RECHTMATIGHEID

2 . HANDELING VAN EEN INSTELLING - BESCHIKKING - MEDEDELING - REGELING VAN HET TAALGEBRUIK

( EEG-VERDRAG, ART . 191; VERORDENING NR . 1, ART . 3 )

3 . MEDEDINGING - COMMUNAUTAIRE REGELING - ONDERNEMINGEN - INBREUKEN OP ARTIKEL 85 C.Q . 86 VAN HET EEG-VERDRAG - VASTSTELLING - ADRESSATEN - OMSCHRIJVING

4 . MEDEDINGING - ONDERNEMERSAFSPRAKEN - ONDERLING AFGESTEMDE FEITELIJKE GEDRAGING - BEGRIP

( EEG-VERDRAG, ART . 85 )

5 . MEDEDINGING - ONDERNEMERSAFSPRAKEN - VERBOD - TOEPASSINGSGEBIED

( EEG-VERDRAG, ART . 85 )

6 . MEDEDINGING - COMMUNAUTAIRE REGELING - ONDERNEMING - HANDELSVERTEGENWOORDIGERSOVEREENKOMST - ONVERENIGBAARHEID MET ART . 85 C.Q . VAN HET EEG-VERDRAG - VOORWAARDEN

7 . MEDEDINGING - MACHTSPOSITIE OP DE MARKT - WEZENLIJK DEEL VAN DE GEMEENSCHAPPELIJKE MARKT - BEGRIP

( EEG-VERDRAG, ART . 86 )

8 . MEDEDINGING - MACHTSPOSITIE OP DE MARKT - TOEPASSING TEN OPZICHTE VAN HANDELSPARTNERS VAN ONGELIJKE VOORWAARDEN BIJ GELIJKWAARDIGE PRESTATIES - BEGRIP

( EEG-VERDRAG, ART . 86 )

9 . MEDEDINGING - MACHTSPOSITIE OP DE MARKT - BEPERKING DER AFZETTEN TEN NADELE VAN DE VERBRUIKERS - BEGRIP

( EEG-VERDRAG, ART . 86 )

10 . MEDEDINGING - COMMUNAUTAIRE REGELING - ONDERNEMINGEN - INBREUKEN OP ART . 85 C.Q . 86 VAN HET EEG-VERDRAG - BEWIJS - DOOR DERDEN GEVOERDE CORRESPONDENTIE

11 . MEDEDINGING - COMMUNAUTAIRE REGELING - ONDERNEMING - INBREUKEN OP ARTIKEL 85 C.Q . 86 VAN HET EEG-VERDRAG - GELDBOETE - VASTSTELLING - MODALITEITEN

( VERORDENING NR . 17, ART . 15 )

12 . LANDBOUW - GEMEENSCHAPPELIJKE ORDENING DER MARKTEN - SUIKER - VERKOOP VOOR DENATURERING - PRIJS - ONDERLING AFGESTEMDE FEITELIJKE GEDRAGINGEN - GEVOLGEN

( EEG-VERDRAG, ART . 39, VERORDENING NR . 26, ART . 2, LID 1, EERSTE VOLZIN )

13 . LANDBOUW - GEMEENSCHAPPELIJKE ORDENING DER MARKTEN - SUIKER - LEVERING ANDERS DAN AAN DE INTERVENTIEBUREAUS - INTERVENTIEPRIJS - GARANTIE - AFWEZIGHEID DAARVAN

( VERORDENING NR . 1009/67, ART . 9 )

14 . LANDBOUW - GEMEENSCHAPPELIJKE ORDENINGEN DER MARKTEN - SUIKER - PRIJS - RESTITUTIE BIJ UITVOER - VERPLICHTINGEN VAN DE INSTELLINGEN DER GEMEENSCHAP - AFWEZIGHEID DAARVAN

( VERORDENING NR . 1009/67, ART . 17 )

Samenvatting

1 . AAN DE COMMISSIE WORDT NERGENS VERBODEN ZICH BIJ EEN ENKELE BESCHIKKING OVER VERSCHILLENDE INBREUKEN UIT TE SPREKEN, OOK AL MOCHTEN SOMMIGE VAN DIE INBREUKEN BUITEN SOMMIGE ADRESSATEN OM HEBBEN PLAATS GEVONDEN, ZOLANG SLECHTS IEDER HUNNER IN DE BESCHIKKING NAUWKEURIG KAN LEZEN WELKE GRIEVEN ER TEGEN HEMZELF BESTAAN .

2 . DE INSTELLINGEN VAN DE GEMEENSCHAP ZIJN GEHOUDEN AAN IEDERE ONDERNEMING WAARNAAR EEN BESLUIT UITGAAT, DE TEKST VAN DAT BESLUIT TE DOEN TOEKOMEN IN DE TAAL VAN DE LID-STAAT WAARTOE DIE ONDERNEMING BEHOORT . IN CASU IS AAN DEZE EIS VOLDAAN, ZODAT HET FEIT DAT DE BESCHIKKING AAN VERZOEKSTER OOK IN ANDERE TALEN WERD BETEKEND AAN HAAR RECHTSGELDIGHEID GEEN AFBREUK KAN DOEN .

3 . BIJ DE OMSCHRIJVING VAN DE PERSONEN TOT WIE EEN BESCHIKKING, HOUDENDE VASTSTELLING VAN EEN INBREUK, IS GERICHT, DIENT MEN ZICH AAN HET DISPOSITIEF DIER BESCHIKKING TE HOUDEN ZOLANG HET GEEN AANLEIDING GEEFT TOT TWIJFEL .

4 . ONDER EEN "ONDERLING AFGESTEMDE FEITELIJKE GEDRAGING" IS TE BEGRIJPEN EEN VORM VAN COORDINATIE TUSSEN ONDERNEMINGEN DIE, ZONDER DAT HET TOT EEN EIGENLIJKE OVEREENKOMST KOMT, DE RISICO'S DER CONCURRENTIE WELBEWUST VERVANGT DOOR EEN ONDERLINGE SAMENWERKING WELKE LEIDT TOT MEDEDINGINGSVOORWAARDEN DIE GELET OP DE AARD DER PRODUKTEN, OP DE GROOTTE EN HET AANTAL DER ONDERNEMINGEN EN OP DE OMVANG EN DE AARD VAN DE BETROKKEN MARKT, NIET MET DE NORMAAL TE ACHTEN MARKTVOORWAARDEN OVEREENKOMEN . ZODANIGE FEITELIJKE SAMENWERKING BEHELST MET NAME EEN ONDERLING AFGESTEMDE GEDRAGING WANNEER BELANGHEBBENDEN IN STAAT GESTELD WORDEN OM EENMAAL INGENOMEN POSITIES TE BEVRIEZEN TEN DETRIMENTE VAN EEN DAADWERKELIJK VRIJ VERKEER DER PRODUKTEN BINNEN DE GEMEENSCHAPPELIJKE MARKT EN VAN DE VRIJHEID DER VERBRUIKERS IN DE KEUZE VAN HUN LEVERANCIERS . DEZE BEGRIPPEN VAN COORDINATIE EN SAMENWERKING HOUDEN ALLERMINST IN DAT ER EEN WERKELIJK "PLAN" ZOU MOETEN ZIJN OPGESTELD EN DIENEN TE WORDEN VERSTAAN IN HET LICHT VAN DE IN DE VERDRAGSVOORSCHRIFTEN INZAKE DE MEDEDINGING BESLOTEN VOORSTELLING, DAT IEDERE ONDERNEMER ZELFSTANDIG MOET BEPALEN WELK BELEID HIJ OP DE GEMEENSCHAPPELIJKE MARKT ZAL VOEREN, WAARTOE MEDE BEHOORT DE KEUS DERGENEN AAN WIE HIJ ZIJN PRODUKTEN WENST AAN TE BIEDEN EN TE VERKOPEN .

DEZE EIS VAN ZELFSTANDIGHEID SLUIT WELISWAAR NIET UIT DAT DE ONDERNEMER GERECHTIGD IS ZIJN BELEID INTELLIGENT AAN HET VASTGESTELDE OF TE VERWACHTEN MARKTGEDRAG DER CONCURRENTEN AAN TE PASSEN, DOCH STAAT ONVERBIDDELIJK IN DE WEG AAN ENIGERLEI TUSSEN ZULKE ONDERNEMERS AL DAN NIET RECHTSTREEKS OPGENOMEN CONTACT STREKKEND HETZIJ TOT BEINVLOEDING VAN HET MARKTGEDRAG VAN EEN BESTAANDE OF MOGELIJKE CONCURRENT, HETZIJ TOT BEDUIDING AAN ZULK EEN CONCURRENT VAN HET AANGENOMEN OF VOORGENOMEN MARKTGEDRAG .

WANNEER EEN ONDERNEMER KLACHTEN WAARMEDE EEN ANDERE ONDERNEMER ZICH TOT HEM RICHT EN DIE BETREKKING HEBBEN OP DE MEDEDINGING WELKE HIJ VAN DOOR EERSTGENOEMDE ONDERNEMER AFGEZETTE PRODUKTEN ONDERVINDT, ZONDER MEER AANVAARDT, BEHELST HET GEDRAG VAN BETROKKENEN EEN ONDERLING AFGESTEMDE FEITELIJKE GEDRAGING .

HET FEIT DAT EEN VERKOPER ZIJN PRIJS OP EEN LIJN BRENGT MET DE HOOGSTE MARKTPRIJS VAN EEN CONCURRENT IS NIET NOODZAKELIJKERWIJZE ALS EEN AANWIJZIGING VOOR EEN ONDERLING AFGESTEMDE FEITELIJKE GEDRAGING TE BESCHOUWEN EN KAN ZIJN VERKLARING VINDEN IN DE WENS EEN ZO GROOT MOGELIJKE WINST TE MAKEN .

5 . WAAR ARTIKEL 85 DE DAARBEDOELDE OVEREENKOMSTEN, BESLUITEN EN GEDRAGINGEN NIET SLECHTS OP GROND VAN HUN STREKKING TREFT, DOCH OOK WEGENS DE GEVOLGEN WELKE ER VOOR DE MEDEDINGING AAN VERBONDEN ZIJN, MOETEN BEDOELDE GEVOLGEN WORDEN BEZIEN IN HET KADER WAARIN ZIJ ZICH VOORDOEN, DAT WIL ZEGGEN IN SAMENHANG MET DE ECONOMISCHE EN JURIDISCHE OMSTANDIGHEDEN WAARIN ZIJ HUN PLAATS VINDEN - EN IN SAMENSPEL MET ANDERE FACTOREN DE MEDEDINGING IN VERHOOGDE MATE KUNNEN BEINVLOEDEN -.

TER BEOORDELING OF EEN OVEREENKOMST ONDER ARTIKEL 85, LID 1, VALT, DIENT MEN HAAR NIET LOS VAN BEDOELDE SAMENHANG TE BEZIEN; MET NAME KAN HET FEIT DAT ER MEER SOORTGELIJKE OVEREENKOMSTEN ZIJN AFGESLOTEN IN AANMERKING WORDEN GENOMEN BIJALDIEN AL DIE OVEREENKOMSTEN TE ZAMEN DE VRIJHEID VAN DE HANDEL AAN BANDEN KUNNEN LEGGEN .

6 . A ) HET FEIT DAT EEN VERTEGENWOORDIGINGSCONTRACT MET MEDEDINGINGSVERBOD IN OVEREENSTEMMING IS MET HET NATIONALE RECHT DAT ZODANIG CONTRACT BEHEERST DAN WEL HET FEIT DAT BEDOELD RECHT ZELF ZODANIG VERBOD BEHELST, GEEFT NIET DE DOORSLAG WANNEER DE VRAAG RIJST OF ZODANIG CONTRACT AAN DE ARTIKELEN 85 EN 86 ONTKOMT .

B ) ECHTER IS EEN TUSSENPERSOON, INDIEN VOOR EEN FABRIKANT OF VOOR EEN VERENIGING VAN FABRIKANTEN WERKZAAM, IN BEGINSEL TE BESCHOUWEN ALS EEN IN DIENS ONDERNEMING OPGENOMEN HULPORGAAN DAT DIENS INSTRUCTIES HEEFT TE VOLGEN EN DERHALVE, ZO GOED ALS EEN HANDELSEMPLOYE, MET DIE ONDERNEMING EEN ECONOMISCHE EENHEID VORMT . STRIJD MET ARTIKEL 85 OF 86 IS DAN NIET REEDS GELEGEN IN HET FEIT DAT DE OPDRACHTGEVER AAN ZULK EEN HULPORGAAN HET VERBOD OPLEGT OM, ANDERS DAN NA DAARTOE VERKREGEN TOESTEMMING, HANDEL TE DRIJVEN IN PRODUKTEN WELKE DIE VAN DE OPDRACHTGEVER CONCURRENTIE KUNNEN AANDOEN .

C ) DE "BIJ DE VERTEGENWOORDIGER" GEDANE AANKOPEN ZIJN IN WERKELIJKHEID TE BESCHOUWEN ALS RECHTSTREEKSE AANKOPEN BIJ DE OPDRACHTGEVER, ZODAT HET FEIT DAT DE OPDRACHTGEVER DE HANDELAREN HEEFT VERPLICHT ZICH TOT HAAR HANDELSVERTEGENWOORDIGERS EN NIET TOT HAARZELF TE WENDEN, NOCH ALS EEN MISBRUIK BEHELZENDE GEDRAGING NOCH ALS EEN AANWIJZING VOOR ZULK EEN GEDRAGING IS TE BESCHOUWEN .

D ) EEN TUSSENPERSOON IS, ZELFS WANNEER HIJ IN HET KADER VAN ZIJN AFSPRAKEN MET DE OPDRACHTGEVER ALS "HANDELSVERTEGENWOORDIGER" WORDT AANGEDUID, NIET ALS EEN IN DE ONDERNEMING VAN DE OPDRACHTGEVER OPGENOMEN HULPORGAAN TE BESCHOUWEN :

1± WANNEER HEM IN GENOEMDE OVEREENKOMST TAKEN WORDEN OPGEDRAGEN OF OVERGELATEN DIE IN ECONOMISCH OPZICHT DIE VAN EEN ONAFHANKELIJK HANDELAAR BENADEREN DOORDIEN DE TUSSENHANDELAAR DE GELDELIJKE RISICO'S VERBONDEN AAN DE VERKOOP OF DE TENUITVOERLEGGING VAN MET DERDEN AFGESLOTEN CONTRACTEN TE DRAGEN KRIJGT,

OF

2± WANNEER DE TUSSENHANDELAAR EEN GROOT HANDELSHUIS IS DAT ZICH, NAAST ZIJN VOOR REKENING VAN DE OPDRACHTGEVER VERRICHTE ACTIVITEITEN, TOELEGT OP HET AFSLUITEN VAN OMVANGRIJKE TRANSACTIES OP DE MARKT VOOR HET BETROKKEN PRODUKT .

DERHALVE KAN EEN TUSSEN ZULK EEN TUSSENHANDELAAR EN ZIJN OPDRACHTGEVER OVEREENGEKOMEN BEDING BEHELZENDE EEN MEDEDINGINGSVERBOD, EEN KRACHTENS ARTIKEL 85 VERBODEN OVEREENKOMST TUSSEN ONDERNEMINGEN OPLEVEREN . WORDT ZULK EEN BEDING GEMAAKT DOOR EEN ONDERNEMING DIE EEN MACHTSPOSITIE INNEEMT, DAN KAN ZIJ MISBRUIK ALS BEDOELD IN ARTIKEL 86 OPLEVEREN .

E ) BEDINGEN BEHELZENDE EEN MEDEDINGINGSVERBOD, DOOR EEN ONDERNEMING MET EEN MACHTSPOSITIE AAN HANDELSVERTEGENWOORDIGERS OPGELEGD, KUNNEN MISBRUIK OPLEVEREN WANNEER DE BUITENLANDSE CONCURRENTEN BIJ GEBREKE VAN ONAFHANKELIJKE HANDELAREN DIE IN STAAT ZIJN HET BETROKKEN PRODUKT IN VOLDOENDE OMVANG TE VERHANDELEN, VOOR DE AFZET VAN DAT PRODUKT IN HET VERKOOPGEBIED VAN GENOEMDE ONDERNEMING NAGENOEG OP HAAR HANDELSVERTEGENWOORDIGERS ZIJN AANGEWEZEN OF WANNEER DIE ONDERNEMING AAN HET MEDEDINGINGSVERBOD EEN RUIMERE DRAAGWIJDTE TOEKENT DAN MET DE AARD VAN DE BETROKKEN JURIDISCH-ECONOMISCHE RELATIE IN OVEREENSTEMMING IS .

7 . VOOR DE VASTSTELLING DAT EEN BEPAALD GRONDGEBIED VAN VOLDOENDE BELANG IS OM ALS EEN "WEZENLIJK DEEL VAN DE GEMEENSCHAPPELIJKE MARKT" IN DE ZIN VAN ARTIKEL 86 VAN HET VERDRAG TE WORDEN BESCHOUWD, DIENT MET NAME TE WORDEN GELET OP DE STRUCTUUR EN DE OMVANG VAN PRODUKTIE EN CONSUMPTIE VAN GENOEMD PRODUKT, ALSOOK OP DE GEWOONTEN EN DE ECONOMISCHE MOGELIJKHEDEN VAN KOPERS EN VERKOPERS .

ARTIKEL 86 VAN HET VERDRAG HEEFT BETREKKING OP DE POSITIE WELKE VAN GEVAL TOT GEVAL DOOR DE BETROKKEN ONDERNEMINGEN WERD INGENOMEN OP HET TIJDSTIP WAAROP DE BEWEERDELIJK ONGEOORLOOFDE HANDELING HEEFT PLAATSGEHAD . WANNEER IN HET BESTEK VAN EEN GRIEF, KRACHTENS DIT ARTIKEL TEGEN EEN ONDERNEMING INGEBRACHT, MOET WORDEN BEOORDEELD OF EEN BEPAALD GEBIED EEN WEZENLIJK DEEL VAN DE GEMEENSCHAPPELIJKE MARKT IS, IS HET DERHALVE NOODZAKELIJK EN TEVENS VOLDOENDE DE STATISTIEKEN VOOR DAT GEBIED TE BEZIEN IN VERBAND MET DE GEGEVENS BETREFFENDE DE GEMEENSCHAPPELIJKE MARKT, ZOALS DIE ER TEN TIJDE VAN DE OMSTREDEN FEITEN UITZAG; MET EEN MOGELIJKE LATERE UITBREIDING VAN DE GEMEENSCHAPPELIJKE MARKT KAN GEEN REKENING WORDEN GEHOUDEN .

8 . VAN "HET TOEPASSEN TEN OPZICHTE VAN HANDELSPARTNERS VAN ONGELIJKE VOORWAARDEN BIJ GELIJKWAARDIGE PRESTATIES" IN DE ZIN VAN ARTIKEL 86, AANHEF EN SUB C, IS SPRAKE WANNEER EEN ONDERNEMER EEN SYSTEEM VAN GETROUWHEIDSKORTINGEN TOEPAST DAT ER TOE LEIDT DAT TWEE AFNEMERS DIE BIJ EEN EN DEZELFDE ONDERNEMER DEZELFDE HOEVEELHEID HEBBEN AANGEKOCHT, TERWIJL EEN HUNNER TEVENS BIJ EEN ANDERE FABRIKANT HEEFT GEKOCHT, ZICH DUIDELIJK VERSCHILLENDE PRIJZEN ZIEN BEREKEND .

9 . VAN "HET BEPERKEN VAN DE AFZET TEN NADELE VAN DE VERBRUIKERS" IN DE ZIN VAN ARTIKEL 86, AANHEF EN SUB B, IS SPRAKE WANNEER EEN FABRIKANT EEN SYSTEEM VAN GETROUWHEIDSKORTINGEN TOEPAST DAT DE MOGELIJKHEDEN VAN FABRIKANTEN IN DE ANDERE LID-STATEN OM MET DE DOOR DIE FABRIKANT AFGEZETTE SUIKER IN CONCURRENTIE TE TREDEN, AFSNIJDT OF BEPERKT .

10 . AAN DE COMMISSIE EN AAN HET HOF WORDT NERGENS VERBODEN VOOR HET MARKTGEDRAG VAN EEN ONDERNEMING BEWIJS TE ONTLENEN AAN EEN TUSSEN DERDEN GEVOERDE BRIEFWISSELING, MITS DE INHOUD DIER CORRESPONDENTIE, VOOR ZOVER BEDOELD GEDRAG DAARIN TER SPRAKE KOMT, ALS GELOOFWAARDIG IS TE BESCHOUWEN .

11 . BIJ DE VASTSTELLING DER BOETEBEDRAGEN INGEVOLGE ARTIKEL 15, LID 2, VAN VERORDENING NR . 17 MOET MET DE ZWAARTE EN DUUR DER INBREUKEN REKENING GEHOUDEN WORDEN, HETGEEN HET HOF VERPLICHT ONDER MEER DE GEZAMENLIJKE REGELINGEN EN ECONOMISCHE OMSTANDIGHEDEN WAARONDER HET GEWRAAKTE GEDRAG HEEFT PLAATSGEVONDEN, IN AANMERKING TE NEMEN, ALSOOK DE AARD DER AAN DE MEDEDINGING GESTELDE BEPERKINGEN EN HET AANTAL EN DE OMVANG DER BETROKKEN ONDERNEMINGEN .

12 . OFSCHOON EEN ZELFSTANDIG OPTREDEND FABRIKANT GOEDE REDENEN KAN HEBBEN OM TE TRACHTEN TE VOORKOMEN DAT SUIKER DIE TEGEN EEN BETREKKELIJKE LAGE PRIJS VOOR DENATURERING IS VERKOCHT AL TE GOED OP DE MARKT VOOR MENSELIJKE CONSUMPTIE WORDT AFGEZET, IS HET MET OOG OP DE DOELSTELLINGEN VAN ARTIKEL 39 VAN HET VERDRAG GEENSZINS NODIG DAT HIJ ZICH DAARTOE VAN ONDERLING AFGESTEMDE FEITELIJKE GEDRAGINGEN BEDIENT . DOET HIJ HET NOCHTANS, DAN IS OP DIE ONDERLING AFGESTEMDE FEITELIJKE GEDRAGINGEN DE TWEEDE UITZONDERING, OMSCHREVEN IN ARTIKEL 2, LID 1, EERSTE VOLZIN, VAN VERORDENING NR . 26 NIET VAN TOEPASSING .

13 . IN VERORDENING NR . 1009/67 VALT NERGENS TE LEZEN DAT DE INTERVENTIEPRIJS DE FABRIKANTEN OOK IS GEWAARBORGD VOOR SUIKERLEVERANTIES AAN ANDERE KOPERS DAN DE INTERVENTIEBUREAUS, BEDOELD IN ARTIKEL 9 DIER VERORDENING .

14 . VOLGENS ARTIKEL 17, LID 1, VAN VERORDENING NR . 1009/67 ZIJN DE INSTELLINGEN VAN DE GEMEENSCHAP NIET GEHOUDEN EEN STELSEL VAN RESTITUTIES IN HET LEVEN TE ROEPEN EN A FORTIORI NIET HET BEDRAG DIER RESTITUTIES ZODANIG VAST TE STELLEN DAT DE SUIKERFABRIKANTEN BIJ UITVOER DE INTERVENTIEPRIJS KUNNEN BEHALEN .

Partijen

IN DE GEVOEGDE ZAKEN

1 . 40-73 : COOPERATIEVE VERENIGING "SUIKER UNIE" UA, GEVESTIGD TE ROTTERDAM, VERTEGENWOORDIGD DOOR HAAR RAAD VAN BESTUUR, BIJGESTAAN DOOR MR . F . SALOMONSON, ADVOCAAT TE DORDRECHT, EN MR . P . VOGELENZANG, ADVOCAAT TE ROTTERDAM,

2 . 41-73 : SOCIETE ANONYME GENERALE SUCRIERE, GEVESTIGD TE PARIJS, VERTEGENWOORDIGD DOOR HAAR PRESIDENT-DIRECTEUR-GENERAAL A . BOUCHON, BIJGESTAAN DOOR DE HEREN HENRI RAMBAUD, LOYRETTE, VOILLEMOT EN DEMOYEN, ADVOCATEN BIJ HET HOF VAN BEROEP TE PARIJS,

3 . 42-73 : CENTRALE SUIKER MAATSCHAPPIJ NV, GEVESTIGD TE AMSTERDAM, VERTEGENWOORDIGD DOOR HAAR DIRECTEUREN W . G . A . LAMMERS EN G . M . L . VAN LOON, BIJGESTAAN DOOR MR . R . A . MORZER BRUYNS EN MR . R . C . GISOLF, ADVOCATEN TE AMSTERDAM,

4 . 43-73 : SOCIETE DES RAFFINERIES ET SUCRERIES SAY, NAAMLOZE VENNOOTSCHAP GEVESTIGD TE PARIJS, VERTEGENWOORDIGD DOOR HAAR DIRECTEUR-GENERAAL JEAN BERNARD, BIJGESTAAN DOOR DE HEER BERNARD DU GRANRUT, ADVOCAAT BIJ HET HOF VAN BEROEP TE PARIJS,

5 . 44-73 : SOCIETE F . BEGHIN, NAAMLOZE VENNOOTSCHAP GEVESTIGD TE THUMERIES ( NOORD ), FRANKRIJK, VERTEGENWOORDIGD DOOR HAAR PRESIDENT-DIRECTEUR-GENERAAL FERDINAND BEGHIN, BIJGESTAAN DOOR DE HEER RENE BONDOUX, ADVOCAAT BIJ HET HOF VAN BEROEP TE PARIJS,

- BEIDE LAATSTGENOEMDE VERZOEKSTERS GINGEN TIJDENS HET GEDING EEN FUSIE AAN EN VORMEN THANS DE SOCIETE BEGHIN-SAY, VERTEGENWOORDIGD DOOR HAAR PRESIDENT-DIRECTEUR-GENERAAL F . BEGHIN, BIJGESTAAN DOOR DE HIERVOOR ONDER 4 EN 5 GENOEMDE ADVOCATEN -,

6 . 45-73 : ZUCCHERIFICIO DEL VOLANO SPA, GEVESTIGD TE GENUA, VERTEGENWOORDIGD DOOR HAAR WETTELIJKE VERTEGENWOORDIGER COMMENDATORE MARIO MARALDI, BIJGESTAAN DOOR DE HOOGLERAREN MASSIMO SEVERO GIANNINI EN ROSARIO NICOLO, ADVOCATEN TE ROME,

7 . 46-73 : SOCIETA AGRICOLA INDUSTRIALE EMILIANA - AIE, GEVESTIGD TE BOLOGNA, VERTEGENWOORDIGD DOOR HAAR WETTELIJK VERTEGENWOORDIGER COMMENDATORE MARIO MARALDI, BIJGESTAAN DOOR DE HOOGLERAREN MASSIMO SEVERO GIANNINI EN ROSARIO NICOLO, ADVOCATEN TE ROME,

8 . 47-73 : TIENSE SUIKERRAFFINADERIJ NV, GEVESTIGD TE BRUSSEL, VERTEGENWOORDIGD DOOR HAAR RAAD VAN BESTUUR, BIJGESTAAN DOOR DE HEREN G . VAN HECKE, HOOGLERAAR, ADVOCAAT BIJ HET HOF VAN CASSATIE VAN BELGIE, EN A . DERINGER, ADVOCAAT BIJ HET OBERLANDESGERICHT TE KEULEN,

9 . 48-73 : SOCIETE ANONYME SUCRES ET DENREES, GEVESTIGD TE PARIJS, VERTEGENWOORDIGD DOOR HAAR BESTUURDERS VARSANO, ROBOH EN CORIAT, BIJGESTAAN DOOR DE HEREN JACQUES LASSIER, ADVOCAAT BIJ HET HOF TE PARIJS EN JEAN-DENIS BREDIN, ADVOCAAT BIJ HET HOF VAN BEROEP TE PARIJS,

10 . 50-73 : SOCIETA SADAM SPA, GEVESTIGD TE BOLOGNA, VERTEGENWOORDIGD DOOR HAAR PRESIDENT, DR . ANGELO MACCAFERRI , BIJGESTAAN DOOR DE HOOGLERAAR GIORGIO BERNINI, ADVOCAAT TE BOLOGNA,

11 . 54-73 : SUEDDEUTSCHE ZUCKER-AKTIENGESELLSCHAFT, GEVESTIGD TE MANNHEIM, VERTEGENWOORDIGD DOOR HAAR RAAD VAN BESTUUR, BIJGESTAAN DOOR DR . GLEISS, DR . LUTZ, DR . HOOTZ EN DR . HIRSCH, ADVOCATEN BIJ HET LANDGERICHT TE STUTTGART, CUM SOCIIS,

12 . 55-73 : SUEDZUCKER-VERKAUF GMBH, GEVESTIGD TE OBERURSEL ( DUITSLAND ), VERTEGENWOORDIGD DOOR HAAR BEHEERDERS HEINZ BRICK EN HORSTMAR STAUBER, DOCTORES JURIS, BIJGESTAAN DOOR DR . GLEISS, DR . LUTZ, DR . HOOTZ EN DR . HIRSCH, ADVOCATEN BIJ HET LANDGERICHT TE STUTTGART, CUM SOCIIS,

13 . 56-73 : FIRMA PFEIFER EN LANGEN, GEVESTIGD TE KEULEN, VERTEGENWOORDIGD DOOR HAAR VENNOTEN DR . HELMUT BORNER EN JOACHIM PFEIFER, BIJGESTAAN DOOR DR . WERNER VON SIMSON, HOOGLERAAR AAN DE UNIVERSITEIT VAN FREIBURGIM-BREISGAU EN DR . FERDINAND HERMANNS, ADVOCAAT BIJ HET AMTSGERICHT EN HET LANDGERICHT TE KEULEN,

14 . 111-73 : CAVARZERE PRODUZIONI INDUSTRIALI SPA, GEVESTIGD TE PADOVA, VERTEGENWOORDIGD DOOR HAAR DIRECTEUR-GENERAAL, DR . LEONARDO MONTESI, BIJGESTAAN DOOR DE HEER GIUSEPPE CELONA, ADVOCAAT BIJ HET HOF VAN MILAAN EN HET ITALIAANSE HOF VAN CASSATIE,

15 . 113-73 : SOCIETA ITALIANA PER L'INDUSTRIA DEGLI ZUCCHERI SPA, GEVESTIGD TE ROME, VERTEGENWOORDIGD DOOR HAAR DIRECTEUREN, DR . ALDO DURANTE EN DR . ATTILIO LERCARI, BIJGESTAAN DOOR DE HEER MASSIMO MEDINA EN DE HEER CORRADO MEDINA, HOOGLERAAR, BEIDEN ADVOCAAT BIJ HET HOF VAN BEROEP TE GENUA EN HET ITALIAANSE HOF VAN CASSATIE,

16 . 114-73 : "ERIDANIA" ZUCCHERIFICI NAZIONALI SPA, GEVESTIGD TE GENUA, VERTEGENWOORDIGD DOOR HAAR GEDELEGEERD BESTUURDER EN WETTELIJK VERTEGENWOORDIGER GIUSEPPE DE ANDRE , HOOGLERAAR, BIJGESTAAN DOOR DE HEREN ANTONIO SORRENTINO, ADVOCAAT TE ROME, EN MAURO DE ANDRE, ADVOCAAT TE CHIAVARI,

ALLEN DOMICILIE GEKOZEN HEBBENDE TE LUXEMBURG, EN WEL :

- VERZOEKSTERS IN DE ZAKEN 40-73, 43-73, 44-73, 47-73, 48-73, 50-73 EN 114-73 : TEN KANTORE VAN DE ADVOCAAT E . ARENDT, POSTBUS 39;

- VERZOEKSTERS IN DE ZAKEN 41-73, 54-73 EN 55-73 : TEN KANTORE VAN DE ADVOCAAT G . REUTER, 1, AVENUE DE L'ARSENAL;

- VERZOEKSTERS IN DE ZAKEN 42-73, 45-73 EN 46-73 : TEN KANTORE VAN DE ADVOCAAT A . BONN, 22, COTE D'EICH;

- VERZOEKSTER IN DE ZAAK 56-73 : BIJ DR . ANDRE ROBERT, 13, RUE JOSEPH TOCKERT;

- VERZOEKSTER IN DE ZAAK 111-73 : TEN KANTORE VAN DE ADVOCAAT G . MARGUE, 20, RUE PHILIPPE II;

- VERZOEKSTER IN DE ZAAK 113-73 : TEN KANTORE VAN DE ADVOCAAT L . BEISSEL-HEYARD, 47, RUE DES GLACIS,

VERZOEKSTERS,

TEGEN

COMMISSIE VAN DE EUROPESE GEMEENSCHAPPEN, TE BRUSSEL, VERTEGENWOORDIGD DOOR HAAR JURIDISCH ADVISEURS DOCTORES BASTIAAN VAN DER ESCH, ERICH ZIMMERMANN, ANTONIO MARCHINI CAMIA EN JEAN-PIERRE DUBOIS, ALS GEMACHTIGDEN, DOMICILIE GEKOZEN HEBBENDE TE LUXEMBURG, BIJ HAAR JURIDISCH ADVISEUR P . LAMOUREUX, 4, BOULEVARD ROYAL,

VERWEERSTER,

AAN WIER ZIJDE ZICH IN DE ZAKEN 41-73, 43 TOT 48-73, 50-73, 111-73, 113 EN 114-73, VOOR ZOVER BETREFFENDE HET PUNT VAN BEZWAAR INZAKE ONDERLING AFGESTEMDE FEITELIJKE GEDRAGINGEN STREKKENDE TOT BESCHERMING VAN DE ITALIAANSE MARKT, HEEFT GEVOEGD :

UNIONE NAZIONALE CONSUMATORI, GEVESTIGD TE ROME, VERTEGENWOORDIGD DOOR HAAR PRESIDENT, ODDONE FANTINI EN HAAR ALGEMEEN SECRETARIS VINCENZO DONA, BIJGESTAAN DOOR DE HEREN GIOVANNI MARIA UBERTAZZI EN FAUSTO CAPELLI, ADVOCATEN TE MILAAN, DOMICILIE GEKOZEN HEBBENDE TE LUXEMBURG BIJ DE ADVOCAAT LOUIS SCHILTZ, BOULEVARD GRANDE-DUCHESSE CHARLOTTE ,

INTERVENIENTE,

Onderwerp

BETREFFENDE VERZOEKEN OM NIETIGVERKLARING - EN, IN SOMMIGE ZAKEN, SUBSIDIAIR GEDANE VERZOEKEN OM WIJZIGING - VAN DE BESCHIKKING VAN DE COMMISSIE NR . COM ( 72 ) 1600 "INZAKE EEN PROCEDURE OP GROND VAN DE ARTIKELEN 85 EN 86 VAN HET EEG-VERDRAG ( IV/26.918 - EUROPESE SUIKERINDUSTRIE )" VAN 2 JANUARI 1973 ( PB NR . L 140, BLZ . 27 E.V .),

Overwegingen van het arrest

ALGEMEEN DEEL

1 OVERWEGENDE DAT DE ONDERHAVIGE BEROEPEN GERICHT ZIJN TEGEN BESCHIKKING NR . COM/72/1600 VAN DE COMMISSIE, GEDAGTEKEND 2 JANUARI 1973, ZOALS DIE TOT VERZOEKSTERS ALSMEDE TOT EEN AANTAL ANDERE ONDERNEMINGEN IS GERICHT EN BETEKEND EN VERVOLGENS IS GEPLAATST IN HET PUBLIKATIEBLAD NR . L 140 VAN 26 MEI 1973, BLZ . 17 T/M 48, AAN WELKE PUBLIKATIE IN DE AANHALINGEN WELKE IN DIT ARREST VOORKOMEN WORDT GEREFEREERD;

2 DAT IN ARTIKEL 1 DER BESCHIKKING NEGEN GRIEVEN, BETREFFENDE DE SUIKERVERKOOPSEIZOENEN 1968/1969 TOT EN MET 1971/1972 WORDEN VERMELD DIE TELKENS EEN OF MEER VAN VOORMELDE ONDERNEMINGEN BETREFFEN, DES DAT IN DE GEZAMENLIJKE GRIEVEN AAN IEDER HUNNER WORDT VERWETEN EEN OF MEERMALEN EEN INBREUK TE HEBBEN GEPLEEGD OF OP ARTIKEL 85 OF OP ARTIKEL 86 VAN HET EEG-VERDRAG DAN WEL OP BEIDE VOORSCHRIFTEN TE ZAMEN;

3 DAT IN GENOEMD ARTIKEL 1, LID 1, SUB 1 TOT EN MET 4, GEWAG WORDT GEMAAKT VAN VIER ONDERLING AFGESTEMDE FEITELIJKE GEDRAGINGEN DIE IN STRIJD MET ARTIKEL 85 TOT AFSCHERMING VAN ONDERSCHEIDENLIJK DE ITALIAANSE, NEDERLANDSE, WESTDUITSE EN ZUIDDUITSE MARKT ZOUDEN HEBBEN GESTREKT DAN WEL ZODANIGE AFSCHERMING TEN GEVOLGE ZOUDEN HEBBEN GEHAD;

4 DAT IN LID 2 VAN DITZELFDE ARTIKEL WORDT VASTGESTELD DAT DE COMMISSIE "IN SAMENHANG MET VOORNOEMDE ONDERLING AFGESTEMDE FEITELIJKE GEDRAGINGEN" BEPAALDE "MAATREGELEN" HEEFT AANGETROFFEN DIE "OOK OP ZICH ZELF GENOMEN INBREUKEN" OP DE ARTIKELEN 85 EN 86 "VORMEN";

5 DAT IN ARTIKEL 1, LID 3, WORDT VASTGESTELD DAT DE ALDAAR GENOEMDE ONDERNEMINGEN IN STRIJD MET ARTIKEL 85 BIJ DE INSCHRIJVINGEN BETREFFENDE DE RESTITUTIES VOOR UITVOER NAAR DERDE LANDEN DE AAN TE BIEDEN HOEVEELHEDEN EN HET BEDRAG DER RESTITUTIES ONDERLING HEBBEN AFGESTEMD;

6 DAT IN ARTIKEL 2 AAN DE ONDERNEMINGEN TOT WELKE DE BESCHIKKING GERICHT IS, IS GELAST "AAN DE VASTGESTELDE INBREUKEN ONMIDDELLIJK EEN EINDE TE MAKEN";

7 DAT IN ARTIKEL 3 AAN DE ONDERSCHEIDEN VERZOEKSTERS GELDBOETEN VAN 100 000 TOT 1 500 000 REKENEENHEDEN, DOCH AAN DE OVERIGE IN DE BESCHIKKING BEDOELDE ONDERNEMINGEN GEEN GELDBOETEN ZIJN OPGELEGD;

8 DAT TEN SLOTTE IN ARTIKEL 4 DE ONDERNEMINGEN WORDEN GENOEMD TOT WELKE DE BESCHIKKING IS GERICHT;

9 OVERWEGENDE DAT DE ONDERSCHEIDEN VERZOEKSTERS BIJ TUSSEN 12 EN 23 MAART 1973 TER GRIFFIE VAN HET HOF INGEKOMEN VERZOEKSCHRIFTEN IEDER PRIMAIR NIETIGVERKLARING VAN DE GEHELE BESTREDEN BESCHIKKING, VOOR ZOVER HAAR BETREFFENDE, HEBBEN GEVORDERD;

DAT SOMMIGE VERZOEKSTERS VOOR HET GEVAL DAT HET HOF DE ARTIKELEN 1 EN 2 DER BESCHIKKING MOCHT BEVESTIGEN, SUBSIDIAIR HEBBEN GECONCLUDEERD DAT DE HUN IN ARTIKEL 3 OPGELEGDE GELDBOETEN ZULLEN WORDEN VERNIETIGD, ALTHANS VERMINDERD;

11 OVERWEGENDE DAT DE ZAKEN ZODANIG VERKNOCHT ZIJN DAT ZIJ TER GELIJKTIJDIGE BERECHTING BIJ HET ARREST DIENEN TE WORDEN GEVOEGD;

12 OVERWEGENDE DAT AAN EEN AFZONDERLIJKE BEHANDELING DER NEGEN GRIEVEN EEN BESPREKING DIENT VOORAF TE GAAN VAN EEN VRAAG DIE DE GEZAMENLIJKE GRIEVEN RAAKT, NAMELIJK OF, ZOALS DOOR SOMMIGE VERZOEKSTERS IS GESTELD, DE GEMEENSCHAPPELIJKE ORDENING VAN DE SUIKERMARKT ZODANIG IS INGERICHT DAT DAADWERKELIJKE MEDEDINGING ZOU ZIJN UITGESLOTEN;

13 OVERWEGENDE DAT IN DE BEPALINGEN BETREFFENDE DEZE ORDENING MET NAME DE VASTSTELLING IS VOORZIEN VAN EEN DOOR DE SUIKERFABRIKANTEN BIJ AANKOOP VAN SUIKERBIETEN TE BETALEN MINIMUMPRIJS, EEN DREMPELPRIJS, EEN RICHTPRIJS, INTERVENTIEPRIJZEN TEGEN WELKE DE NATIONALE BUREAUS GEHOUDEN ZIJN DE HUN AANGEBODEN SUIKER TE KOPEN, ALSOOK EEN HEFFING BIJ INVOER EN DE TOEKENNING VAN RESTITUTIES BIJ UITVOER, DENATURERINGSPREMIES EN - VOOR DE CHEMISCHE INDUSTRIE - PRODUKTIERESTITUTIES;

14 DAT DE SUIKERMARKTORDENING, ANDERS DAN DE GEMEENSCHAPPELIJKE ORDENINGEN VAN ANDERE LANDBOUWMARKTEN, MEDEBRENGT DAT IEDERE LID-STAAT OP GRONDSLAG VAN DE HEM TOEGEWEZEN BASISHOEVEELHEID VOOR IEDERE OP ZIJN GRONDGEBIED GEVESTIGDE SUIKERPRODUCERENDE FABRIEK OF ONDERNEMING EEN BASISQUOTUM EN EEN MAXIMUMQUOTUM VASTSTELT; MET DIEN VERSTANDE DAT EENSDEELS DE LID-STATEN VOOR DE HOEVEELHEID SUIKER DIE HET BASISQUOTUM DOCH NIET HET MAXIMUMQUOTUM OVERSCHRIJDT, TEN LASTE VAN DE BETROKKEN FABRIKANT EEN PRODUKTIEHEFFING TOEPASSEN EN OVERIGENS DE HOEVEELHEID DIE HET MAXIMUMQUOTUM OVERSCHRIJDT IN BEGINSEL NIET OP DE BINNENMARKT KAN WORDEN AFGEZET;

15 DAT DE SUIKERMARKT IN ECONOMISCH OPZICHT MET NAME WORDT GEKENMERKT DOOR DE VERREGAAND HOMOGENE EN GESTANDARDISEERDE AARD VAN HET PRODUKT, DE VRIJ HOGE KOSTEN AAN HET VERVOER VAN SUIKER VERBONDEN EN HET FEIT DAT DE TRANSPORTKOSTEN AAN HET VERVOER VAN SUIKERBIETEN OVER GROTE AFSTAND IN DE WEG STAAN;

16 OVERWEGENDE DAT VASTSTAAT DAT VOORMELD STELSEL VAN NATIONALE QUOTA, DAT EEN GELEIDELIJKE VERLEGGING VAN DE PRODUKTIE NAAR GEBIEDEN DIE ZICH IN BIJZONDERE MATE VOOR DE BIETENTEELT LENEN ALSOOK EEN BELANGRIJKE UITBREIDING DER PRODUKTIE HEEFT BELET, OOK DE HOEVEELHEDEN DIE DE PRODUCENTEN OP DE GEMEENSCHAPPELIJKE MARKT KUNNEN AFZETTEN HEEFT BEPERKT;

17 DAT DIE BEPERKING, IN SAMENHANG MET DE NAAR VERHOUDING HOGE KOSTEN VAN VERVOER, EEN NIET TE ONDERSCHATTEN INVLOED KAN HEBBEN OP EEN WEZENLIJK ELEMENT DER MEDEDINGING, TE WETEN HET AANBOD, EN LANGS DIE WEG OOK OP DE OMVANG EN DE STRUCTUUR VAN HET HANDELSVERKEER TUSSEN LID-STATEN;

18 DAT VOORTS HET FEIT DAT ER VOOR ALLE LID-STATEN BEHALVE ITALIE EEN UNIFORME INTERVENTIEPRIJS IS VASTGESTELD, EEN SNELLE UITBREIDING VAN DE INTRACOMMUNAUTAIRE HANDEL, DIE DE MEDEDINGING HAD KUNNEN AANWAKKEREN, KON BELEMMEREN, TE MEER WAAR ENERZIJDS ALLE OUDE LID-STATEN MET UITZONDERING VAN ITALIE EN LUXEMBURG MIN OF MEER IN STAAT WAREN UIT EIGEN PRODUKTIE IN HUN BEHOEFTEN TE VOORZIEN, TERWIJL ANDERZIJDS DE SUIKERFABRIEKEN, BEHOUDENS IN ENKELE UITZONDERINGSGEVALLEN, TEN OPZICHTE VAN DE VERBRUIKSGEBIEDEN IN HUN ONDERSCHEIDEN LANDEN GUNSTIGER GELEGEN ZIJN DAN DE FABRIEKEN DER ANDERE LID-STATEN;

19 OVERWEGENDE DAT EVENWEL BEPAALDE ANDERE ELEMENTEN DER COMMUNAUTAIRE REGELING HETZIJ DE ONTWIKKELING VAN HET HANDELSVERKEER TUSSEN LID-STATEN EN MITSDIEN VAN EEN DAADWERKELIJKE MEDEDINGING BEGUNSTIGEN HETZIJ OP ZIJN MINST HET IN TEGENGESTELDE ZIN WERKEND EFFECT VAN DE HIERVOOR BEDOELDE ELEMENTEN KUNNEN AFZWAKKEN;

20 DAT VOOREERST DEZE REGELING - DIE ZOWEL GEBIEDEN MET EEN OVERSCHOT ALS GEBIEDEN MET EEN TEKORT HEEFT LATEN BESTAAN - DOOR HET VERDWIJNEN DER INTRACOMMUNAUTAIRE HINDERPALEN WORDT GEKENMERKT;

21 DAT VOORTS DE "PRIJZEN" WELKE IN DE COMMUNAUTAIRE REGELING ZIJN VASTGESTELD OF VOORZIEN, NIET DE BIJ VERKOOP AAN HANDELAARS, VERBRUIKERS OF CONSUMENTEN GELDENDE PRIJZEN ZIJN, ZODAT DE PRODUCENTEN IN ZEKERE MATE VRIJ BLIJVEN ZELF TE BESLISSEN TEGEN WELKE PRIJS ZIJ HUN PRODUKTEN WENSEN AF TE ZETTEN;

22 DAT OOK IN HET DOSSIER TALRIJKE GEGEVENS, DE POSITA VAN EEN AANTAL VERZOEKSTERS DAARONDER BEGREPEN, TE VINDEN ZIJN, BLIJKENS WELKE DE VERKOOPPRIJS WEL VERRE VAN DOOR BELANGHEBBENDEN TE WORDEN OPGEVAT ALS EEN DOOR DE COMMUNAUTAIRE REGELING PRAKTISCH REEDS VASTGESTELDE GROOTHEID, BIJ GELEGENHEID DE INZET VAN HARDE ONDERHANDELINGEN IS GEWEEST;

23 DAT DE GEMEENSCHAPPELIJKE MARKTORDENING OOK GEEN ENKELE MERKBARE OF ZELFS MAAR ONRECHTSTREEKSE INVLOED HEEFT OP BEPAALDE FACTOREN DIE EVENEENS HET VOORWERP VAN DAADWERKELIJKE MEDEDINGING KUNNEN VORMEN OF ZODANIGE MEDEDINGING KUNNEN VERZEKEREN, ZOALS DE OMVANG VAN DE VRAAG , DE VERKOOPCONDITIES ( ANDERS DAN DE PRIJS ) OF DE KWALITEIT VAN DE SERVICE;

24 DAT WELKE BEZWAREN MEN OOK KAN INBRENGEN TEGEN EEN STELSEL DAT EEN AFSCHERMING VAN DE NATIONALE MARKTEN, MET NAME DOOR MIDDEL VAN NATIONALE QUOTA, IN DE HAND WERKT - EN WAARVAN DE CONSEQUENTIES HIERNA ZULLEN WORDEN BESPROKEN - ER ANDERZIJDS WEL DEGELIJK EEN BEPERKT DOMEIN IS OVERGEBLEVEN WAAR DE MEDEDINGINGSREGELEN ONVERKORT TOT GELDING KOMEN;

25 OVERWEGENDE DAT NU IN EEN AANTAL GRIEVEN DER COMMISSIE AAN BETROKKENEN "ONDERLING AFGESTEMDE FEITELIJKE GEDRAGINGEN" IN DE ZIN VAN ARTIKEL 85 VAN HET VERDRAG WORDEN VERWETEN, DE DRAAGWIJDTE VAN DAT BEGRIP - EN DE WIJZE WAAROP HET OP EEN BEPAALDE CASUSPOSITIE MOET WORDEN TOEGEPAST - DIENEN TE WORDEN GERELEVEERD;

26 OVERWEGENDE DAT ONDER EEN "ONDERLING AFGESTEMDE FEITELIJKE GEDRAGING" IS TE BEGRIJPEN EEN VORM VAN COORDINATIE TUSSEN ONDERNEMINGEN DIE, ZONDER DAT HET TOT EEN EIGENLIJKE OVEREENKOMST KOMT, DE RISICO'S DER CONCURRENTIE WELBEWUST VERVANGT DOOR EEN ONDERLINGE SAMENWERKING WELKE LEIDT TOT MEDEDINGINGSVOORWAARDEN DIE GELET OP DE AARD DER PRODUKTEN, OP DE GROOTTE EN HET AANTAL DER ONDERNEMINGEN EN OP DE OMVANG EN DE AARD VAN DE BETROKKEN MARKT, NIET MET DE NORMAAL TE ACHTEN MARKTVOORWAARDEN OVEREENKOMEN;

27 DAT ZODANIGE FEITELIJKE SAMENWERKING MET NAME EEN ONDERLING AFGESTEMDE GEDRAGING BEHELST WANNEER BELANGHEBBENDEN IN STAAT GESTELD WORDEN OM EENMAAL INGENOMEN POSIIES TE BEVRIEZEN TEN DETRIMENTE VAN EEN DAADWERKELIJK VRIJ VERKEER DER PRODUKTEN BINNEN DE GEMEENSCHAPPELIJKE MARKT EN VAN DE VRIJHEID DER VERBRUIKERS IN DE KEUZE VAN HUN LEVERANCIERS;

28 DAT EEN JUISTE BEOORDELING VAN DE VRAAG OF ER IN CASU VAN AFSTEMMING SPRAKE IS, ALLEEN MOGELIJK IS WANNEER DE DOOR DE COMMISSIE GENOEMDE AANWIJZINGEN NIET AFZONDERLIJK, DOCH GEZAMENLIJK WORDEN BEZIEN, EN GELET WORDT OP DE KENMERKEN VAN DE BETROKKEN MARKT;

EERSTE HOOFDSTUK

DE GRIEF ENER ONDERLING AFGESTEMDE, OP AFSCHERMING VAN DE ITALIAANSE MARKT GERICHTE GEDRAGING

29 OVERWEGENDE DAT BLIJKENS ARTIKEL 1, SUB 1, VAN DE BESTREDEN BESCHIKKING AAN ERIDANIA, ZUCCHERIFICIO, CAVARZERE, INDUSTRIA DEGLI ZUCCHERI, ROMANA, VOLANO, EMILIANA, SADAM, SERMIDE ENERZIJDS EN AAN SUCRES ET DENREES , BEGHIN, SUCRE-UNION, SAY, GENERALE SUCRIERE, LEBAUDY-SUC, RT EN SZAG ANDERZIJDS WORDT VERWETEN DAT ZIJ "VANAF HET EINDE VAN HET VERKOOPSEIZOEN 1968/1969 INBREUK HEBBEN GEPLEEGD OP ARTIKEL 85, LID 1, DOOR AAN EEN ONDERLING AFGESTEMDE FEITELIJKE GEDRAGING DEEL TE NEMEN DIE ERTOE STREKT EN TEN GEVOLGE HEEFT DE LEVERANTIES OP DE ITALIAANSE SUIKERMARKT TE CONTROLEREN EN DEZE MARKT BIJGEVOLG AF TE SCHERMEN";

I - SAMENVATTING VAN DE POSITA DER BESCHIKKING EN VAN HETGEEN DOOR PARTIJEN IN HOOFDZAAK IS BETOOGD

30 OVERWEGENDE DAT HET MARKTGEDRAG DER VERZOEKSTERS VOLGENS DE COMMISSIE OP EEN VOLGENS ARTIKEL 85 VAN HET VERDRAG VERBODEN ONDERLING AFGESTEMDE FEITELIJKE GEDRAGING NEERKOMT, MET NAME OMDAT "ELKE MEDEDINGING OP DE ITALIAANSE MARKT UITGESLOTEN IS TUSSEN VOORNOEMDE FRANSE, BELGISCHE EN DUITSE LEVERANCIERS EN DE ITALIAANSE IMPORTEURSGROEP";

31 DAT VOLGENS DE COMMISSIE DE BEPERKINGEN "BIJZONDER DUIDELIJK" ZIJN "OMDAT ENERZIJDS DE LEVERANCIERS VOLGENS QUOTA DE TE LEVEREN HOEVEELHEDEN ONDERLING HEBBEN VERDEELD ... EN ANDERZIJDS DE FRANSE EN BELGISCHE LEVERANCIERS HUN OFFERTES HEBBEN GECOMBINEERD DOOR TUSSENKOMST VAN SUCRES ET DENREES, WAARBIJ DE ITALIAANSE FABRIKANTEN DOOR ERIDANIA WERDEN VERTEGENWOORDIGD";

32 DAT "ZONDER DEZE VERKOPEN TUSSEN FABRIKANTEN ... DE FABRIKANTEN VAN DE OVERSCHOTLANDEN ... HUN SUIKER INDIVIDUEEL OP DE ITALIAANSE MARKT ZOUDEN VERKOPEN EN ZELF DE HOEVEELHEDEN, DE PRIJZEN EN DE VERDELINGSKANALEN ZOUDEN BEPALEN", ZODAT HET ER VOOR ZOU MOETEN WORDEN GEHOUDEN DAT "VOOR DE HOEVEELHEDEN DIE ZIJ AAN HUN CONCURRENTEN HEBBEN VERKOCHT DE FABRIKANTEN ALDUS AFZIEN VAN EEN INDIVIDUELE HANDELSACTIVITEIT OP DE ITALIAANSE MARKT";

33 DAT DE OMSTREDEN GEDRAGINGEN EEN BEPERKING VAN DE MEDEDINGING ZOUDEN VORMEN DIE DE HANDEL TUSSEN LID-STATEN ONGUNSTIG KAN BEINVLOEDEN EN SCHADE KAN TOEBRENGEN AAN DE VERWEZENLIJKING DER DOELSTELLINGEN VAN EEN MARKT TUSSEN STATEN;

34 OVERWEGENDE DAT VERZOEKSTERS, VOORZOVER ZIJ HET HUN IN DE BESCHIKKING TELASTGELEGDE MARKTGEDRAG NIET BETWISTEN, BETOGEN DAT BEDOELD GEDRAG NIET ONDER HET VERBOD VAN ARTIKEL 85 VAN HET VERDRAG VALT, AANGEZIEN ENERZIJDS DE VERORDENINGEN VAN DE GEMEENSCHAP IN SAMENHANG MET DE MAATREGELEN DER NATIONALE OVERHEDEN OOK DE ITALIAANSE SUIKERMARKT GEEN MOGELIJKHEID ZOU HEBBEN GELATEN TOT HET BEDRIJVEN ENER VOOR VERHINDERING, BEPERKING OF VERVALSING VATBARE MEDEDINGING, TERWIJL ANDERZIJDS DE GEWRAAKTE GEDRAGINGEN HET ONVERMIJDELIJK GEVOLG VAN DIE MAATREGELEN ZOUDEN ZIJN GEWEEST;

35 OVERWEGENDE DAT DE COMMISSIE ENERZIJDS HEEFT GEANTWOORD DAT DE COMMUNAUTAIRE EN DE ITALIAANSE VOORSCHRIFTEN NIET AAN EEN DAADWERKELIJKE MEDEDINGING IN DE WEG ZOUDEN HEBBEN GESTAAN EN ANDERZIJDS DAT DE ITALIAANSE MAATREGELEN VERZOEKSTERS NIET ZOUDEN HEBBEN GEDWONGEN TE HANDELEN ZOALS ZIJ IN FEITE HEBBEN GEDAAN;

II - ONDERZOEK VAN HET MIDDEL

36 OVERWEGENDE DAT ALLEREERST DIENT TE WORDEN NAGEGAAN WELKE INVLOED BIJ DE BEOORDELING VAN HET GESCHIL AAN DE ITALIAANSE VOORSCHRIFTEN EN AAN DE ANDERE MAATREGELEN DER ITALIAANSE GEZAGSORGANEN MOET WORDEN TOEGEKEND;

37 1 . OVERWEGENDE DAT IN DE LOOP VAN DE HIERBEDOELDE JAREN DOOR HET "COMITATO INTERMINISTERIALE DEI PREZZI" ( INTERMINISTERIEEL PRIJZENCOMITE ), EEN ITALIAANSE PUBLIEKRECHTELIJKE INSTELLING, HIERNA TE NOEMEN "CIP", EEN REEKS BESCHIKKINGEN (" PROVVEDIMENTI ") ZIJN GENOMEN WAARBIJ STEUNMAATREGELEN WERDEN INGESTELD IN HOOFDZAAK TEN BEHOEVE VAN DE ITALIAANSE ONDERNEMERS ( BIETENTELERS, SUIKERFABRIKANTEN, EXPORTEURS VAN SUIKER ), WELKE STEUN MOEST WORDEN UITGEKEERD DOOR DE "CASSA CONGUAGLIO ZUCCHERO" ( VEREVENINGSKAS VOOR SUIKER ), EEN ITALIAANSE PUBLIEKRECHTELIJKE INSTELLING, NA TE NOEMEN "CCZ", DIE VOLGENS DE DESBETREFFENDE VOORSCHRIFTEN BELAST WAS MET "DE VEREVENINGEN NOODZAKELIJK MET HET OOG OP EEN GELEIDELIJKE INTEGRATIE VAN DE ITALIAANSE SUIKERECONOMIE IN DIE VAN DE GEMEENSCHAP VOOR DE VERWEZENLIJKING VAN DE GEMEENSCHAPPELIJKE MARKT IN DE SECTOR SUIKER";

38 DAT DIE STEUN WORDT GEFINANCIERD DOOR EEN TOESLAG (" SOVRAPPREZZO ") VAN 23 LIRE PER KILOGRAM, ZIJNDE HET VERSCHIL TUSSEN DE IN ITALIE GELDENDE KOERSEN EN DE ALDAAR TOEPASSELIJKE AFGELEIDE INTERVENTIEPRIJS VAN DE GEMEENSCHAP, WELKE TOESLAG ZOWEL OP "NATIONALE" ALS OP INGEVOERDE SUIKER IS GELEGD - MET DIEN VERSTANDE DAT DE TOESLAG OP INGEVOERDE SUIKER WEER IS VERLAAGD TER COMPENSATIE VOOR DE KOSTPRIJS VAN BUITENLANDSE SUIKER, VOORZOVER DIE VAN "NATIONALE" SUIKER TE BOVEN GAANDE, WAARMEDE TEVENS DE INVOER WERD VERGEMAKKELIJKT VAN HET QUANTUM DAT VOOR DE AANVULLING VAN HET TEKORT DER ITALIAANSE PRODUKTIE NOODZAKELIJK WERD GEACHT;

39 DAT IN DEZE VERLAGING WAS VOORZIEN OMDAT DE TRANSPORTKOSTEN DE INVOER VAN SUIKER UIT DE GEMEENSCHAP IN ITALIE ONMOGELIJK ZOUDEN HEBBEN GEMAAKT INDIEN MEN BETALING VAN DE VOLLEDIGE "SOVRAPPREZZO" ZOU HEBBEN VERLANGD, DAAR BUITENLANDSE LEVERANCIERS HUN PRODUKTEN DAN SLECHTS HADDEN KUNNEN AANBIEDEN TEGEN EEN PRIJS GELEGEN BOVEN HET DOOR DE ITALIAANSE OVERHEID VASTGESTELDE MAXIMUM, HETGEEN VOLGENS HET CIP "TEGEN DE DOELSTELLINGEN ?DER BESCHIKKING? ZOU INDRUISEN";

40 OVERWEGENDE DAT DE CCZ VOLGENS GENOEMDE BESCHIKKINGEN KON OVERGAAN TOT OPENBARE INSCHRIJVINGEN, DIE WAREN OPENGESTELD VOOR ALLE ONDERNEMERS DIE TEN MINSTE 1 000 TON SUIKER UIT DE GEMEENSCHAP WENSTEN IN TE VOEREN, EN DIE BETREKKING HADDEN OP HET VERLAAGDE "SOVRAPPREZZO"-BEDRAG DAT BELANGHEBBENDEN WEL BEREID WAREN TE STORTEN, MET DIEN VERSTANDE DAT DE TOTALE HOEVEELHEDEN DIE KONDEN WORDEN TOEGEWEZEN EN WAARVOOR DUS EEN VERLAAGDE "SOVRAPPREZZO" KON GELDEN, NIET EEN TELKEN MALE DOOR HET CIP VASTGESTELD MAXIMUM MOCHTEN OVERSCHRIJDEN;

41 DAT AANGEZIEN DIT STELSEL IN BEGINSEL BERUST OP DE WENS VAN DE ITALIAANSE ADMINISTRATIE VAN DE INSCHRIJVERS HET HOOGST MOGELIJKE MET DE MAXIMUMPRIJZEN VERENIGBARE "SOVRAPPREZZO"-PERCENTAGE TE VERKRIJGEN, DE CCZ WAS GEMACHTIGD BINNENSKAMERS HET DOOR HAAR ALS PASSENDE PRIJS (" PREZZO CONGRUO ") BESCHOUWD EVENREDIG GEDEELTE VAN DE "SOVRAPPREZZO" VAST TE STELLEN EN DE IMPORTEN TOE TE WIJZEN NAAR GELANG VAN DE HOEVEELHEID EN HET "SOVRAPPREZZO" -BEDRAG DAT DOOR DE GEGADIGDEN WERD GEBODEN;

42 DAT OM ZEKERHEID TE HEBBEN DAT DE IMPORTEN OVEREENKOMSTIG DE GESTELDE VOORWAARDEN ZULLEN GESCHIEDEN, DE TEN DEZE TOEPASSELIJKE BEPALINGEN VAN BELANGHEBBENDEN STORTING VAN EEN BETREKKELIJK HOGE WAARBORGSOM HEBBEN VERLANGD ONDER BEPALING DAT BIJ NIET-INACHTNEMING DIER VOORWAARDEN DE GEHELE "SOVRAPPREZZO" MOET WORDEN BETAALD;

43 OVERWEGENDE DAT HET CIP OP GROND VAN DE OVERWEGING DAT "NIET ALLE ONDERNEMERS KUNNEN BESCHIKKEN OVER EEN ORGANISATIE WELKE HET HUN MOGELIJK MAAKT AAN OPENBARE INSCHRIJVINGEN DEEL TE NEMEN", DE CCZ HEEFT GEMACHTIGD OM TOT EEN TOTALE HOEVEELHEID VAN 10 000 TON EN IN HOEVEELHEDEN VAN TEN HOOGSTE 1 000 TON ( LATER 6 000 TON ) PER GEGADIGDE OOK BUITEN DE OPENBARE INSCHRIJVING OM IMPORTEN TEGEN EEN VERLAAGDE "SOVRAPPREZZO" TOE TE STAAN, MET DIEN VERSTANDE DAT WANNEER DE UIT DIEN HOOFDE AANGEVRAAGDE TOTALE HOEVEELHEID 10 000 TON TE BOVEN MOCHT GAAN, DE DOOR IEDERE BELANGHEBBENDE AANGEVRAAGDE HOEVEELHEDEN NAAR EVENREDIGHEID ZULLEN WORDEN VERMINDERD;

44 DAT IN LATERE BESCHIKKINGEN IS BEPAALD DAT DE BUITEN OPENBARE INSCHRIJVING OM INGEVOERDE HOEVEELHEDEN MOESTEN WORDEN GERESERVEERD VOOR INDUSTRIELE VERBRUIKERS EN IN TOTAAL 20 PERCENT - LATER 25 PERCENT - VAN DE PER INSCHRIJVING VASTGESTELDE MAXIMUMHOEVEELHEID NIET MOCHTEN TE BOVEN GAAN;

45 DAT HET STELSEL VAN OPENBARE INSCHRIJVINGEN EN IMPORTEN BUITEN OPENBARE INSCHRIJVING OM KENNELIJK TEN DOEL HAD SLECHTS DE INVOER VAN DE HOEVEELHEDEN DIE TOT DEKKING VAN HET TEKORT DER NATIONALE PRODUKTIE STRIKT NOODZAKELIJK WAREN MOGELIJK TE MAKEN;

46 OVERWEGENDE DAT DE ITALIAANSE OVERHEID, NA HET V??R DE COMMUNAUTAIRE REGELING GELDENDE STELSEL VAN MAXIMUM-CONSUMENTENPRIJZEN TE HEBBEN AFGESCHAFT, TEN EINDE DE ITALIAANSE CONSUMENT PRIJSVERHOGINGEN TE BESPAREN DIE NIET UIT WIJZIGINGEN VAN DE PRIJZEN IN DE GEMEENSCHAPPEN VOORTVLOEIEN", IN 1969 BESCHIKKING NR . 1236 HEEFT VASTGESTELD DIE PRAKTISCH TOT HETZELFDE RESULTAAT LEIDT, EN WEL DOOR MIDDEL VAN DE BEPALING DAT DE MAXIMALE GRENZEN DER "PRIJSVERSCHILLEN" VOOR DE ONDERSCHEIDEN SUIKERKWALITEITEN EN -SOORTEN EN VOOR DE VERGOEDINGEN TER ZAKE VAN DE VERPAKKING VAN HET PRODUKT, ALSOOK VOOR DE HANDELSMARGES BIJ VERKOOP VAN HET PRODUKT VOOR CONSUMPTIE GELIJK BLIJVEN AAN "DIE WELKE VOLGEN UIT EEN VERGELIJKING MET DE IN DE BESCHIKKING NR . 1119 VAN 1965 GENOEMDE PRIJZEN " ENERZIJDS VOOR VERKOOP DOOR DE PRODUCENT EN ANDERZIJDS VOOR VERKOOP AAN DE CONSUMENT;

47 DAT IN HET RONDSCHRIJVEN NR . 1237, WAARMEDE UITVOERING WERD GEGEVEN AAN BESCHIKKING NR . 1236, IS VASTGESTELD DE SUIKERPRIJS AF-FABRIEK, WAARUIT DE UNIFORME MAXIMUM-CONSUMENTENPRIJS RECHTSTREEKS KAN WORDEN AFGELEID, NAMELIJK DOOR OPTELLING VAN BEDRAGEN DIE DEELS ZIJN TE VINDEN IN COMMUNAUTAIRE VOORSCHRIFTEN TOT VASTSTELLING VAN DE AFGELEIDE INTERVENTIEPRIJS, DEELS IN DE BESCHIKKINGEN VAN HET CIP;

48 DAT ER BLIJKBAAR NIET ALLEEN IN HET STADIUM DER CONSUMPTIE, DOCH OOK IN DAT DER PRODUKTIE, EN DERHALVE MET NAME OOK BIJ SUIKERVERKOOP AAN DE VERWERKENDE INDUSTRIE, MAXIMUMPRIJZEN GOLDEN;

49 DAT WELISWAAR DE BESCHIKKING NR . 1236 EN HET RONDSCHRIJVEN NR . 1237 DOOR DE CONSIGLIO DELLO STATO ZIJN NIETIGVERKLAARD, DOCH DAT OPMERKING VERDIENT ENERZIJDS DAT BEDOELD ARREST PAS OP 29 FEBRUARI 1972 IS GEWEZEN, EN ANDERZIJDS DAT DAARIN DE BETROKKEN MAATREGELEN ZAKELIJK GEOORLOOFD ZIJN BEVONDEN EN DAT VOORMELDE PRIJZENREGELING IN FEITE VAN TOEPASSING IS GEBLEVEN;

50 2 . A - OVERWEGENDE DAT DE COMMISSIE NIET IN ERNST BETWIST DAT DEZE REGELING EN DE DAARAAN GEGEVEN UITVOERING OP HET GEWRAAKTE GEDRAG VAN VERZOEKSTERS VAN INVLOED ZIJN GEWEEST;

51 DAT ALLEREEST BIJ DE VERDERE UITWERKING VAN DE ONDERHAVIGE GRIEF ONDER MEER WORDT GEREFEREERD AAN DE OPENBARE INSCHRIJVINGEN VAN DE CCZ, MET NAME DOOR DE VASTSTELLING "DAT DE IMPORTEURSGROEP IN DE PRAKTIJK ONGEVEER 75 PERCENT VAN HET TOTALE BEDRAG VAN DE BIJ INSCHRIJVING TOEGEWEZEN INVOER VOOR ZIJN REKENING GENOMEN HEEFT" ( BESCHIKKING, BLZ . 24, SUB C 13 ), "DAT DE HOEVEELHEDEN SUIKER DIE ERIDANIA OF ANDERE LEDEN VAN DE GROEP BIJ INSCHRIJVING WAREN TOEGEWEZEN, VOLLEDIG DOOR DE LEVERANCIERSGROEP ZIJN GELEVERD" ( LOC . CIT .) EN DAT "DE AFSTEMMING TUSSEN FABRIKANTEN-IMPORTEURS ZICH MANIFESTEERT ... IN HET FEIT DAT BIJ DE INSCHRIJVINGEN IDENTIEKE SOVRAPPREZZO-PERCENTAGES WERDEN GEBODEN ( IN WERKELIJKHEID IN HET FEIT DAT ER KRACHTENS TEVOREN GEMAAKTE OVEREENKOMSTEN EN VERDELINGEN GEMEENSCHAPPELIJK WERD INGEKOCHT )" ( VERWEERSCHRIFT IN DE ZAAK 114-73, BLZ . 58 ), DOOR WELKE HANDELWIJZE "DE INSCHRIJVINGEN DE HUN TOEKOMENDE ROL ?NIET HEBBEN? KUNNEN SPELEN" ( LOC . CIT . BLZ . 42 );

52 DAT DE COMMISSIE VERZOEKSTERS VOORTS MEER IN HET ALGEMEEN VERWIJT DAT ZIJ "VAN DE ITALIAANSE REGELING GEBRUIK GEMAAKT HEBBEN OM DE MEDEDINGINGSMOGELIJKHEDEN TE BEPERKEN" ( CONCLUSIE VAN DUPLIEK IN DE ZAAK 118-73, BLZ . 17 ) EN BETOOGT DAT DIE REGELING NIET ALLES VERKLAART ( LOC . CIT ., BLZ . 19 ), HETGEEN EROP NEERKOMT DAT ZIJ ALTHANS VOOR BEPAALDE ASPECTEN VAN HET OPTREDEN DER VERZOEKSTERS WEL EEN VERKLARING OPLEVERT;

53 DAT BOVENDIEN IN EEN ALS BIJLAGE 16 BIJ HET VERWEERSCHRIFT IN DE ZAAK 41-73 GEVOEGD "VERIFICATIERAPPORT ", OPGESTELD DOOR FUNCTIONARISSEN VAN DE COMMISSIE ( DIRECTORAAT-GENERAAL CONCURRENTIE ), WORDT GEZEGD DAT "DE PRAKTISCHE GANG VAN ZAKEN BIJ DE INSCHRIJVINGEN ONTEGENZEGGELIJK EEN ONDERLING AFGESTEMD GEDRAG DER ITALIAANSE FABRIKANTEN, OP CONTROLE VAN ALLE IMPORTEN GERICHT, IN DE HAND WERKT";

54 DAT DE COMMISSIE VOORTS BEPAALDE DEELS ALS BEWIJSAANBOD GEFORMULEERDE STELLINGEN VAN ERIDANIA NIET HEEFT WEERSPROKEN, NAMELIJK ENERZIJDS DAT DE ITALIAANSE REGERING STEEDS "OPENLIJK DE WENS HEEFT UITGESPROKEN EN BEPLEIT" DAT DE ITALIAANSE FABRIKANTEN ZOUDEN "DEELNEMEN AAN EN OVERGAAN TOT ... DE IMPORTEN WELKE TOT DEKKING VAN HET TEKORT DER NATIONALE PRODUKTIE NOODZAKELIJK ZIJN", EN WEL ZULKS "OP GERATIONALISEERDE" - DAT WIL ZEGGEN AFGESTEMDE - "WIJZE", EN ANDERZIJDS DAT DIE REGERING "STEEDS DE WEZENLIJKE DOELSTELLING VAN EEN ENKELE SUIKERPRIJS HEEFT NAGESTREEFD ..., ZOWEL VOOR SUIKER BESTEMD VOOR MENSELIJKE CONSUMPTIE ALS VOOR SUIKER DIE VOOR DE VERWERKENDE INDUSTRIE BESTEMD WAS" ( CONCLUSIE VAN REPLIEK IN DE ZAAK 114-73, BLZ . 57, 58, 78-79; VGL . OOK VERZOEKSCHRIFT IN DEZELFDE ZAAK, BLZ . 25 );

55 DAT DE COMMISSIE EVENMIN DE ALS BEWIJSAANBOD GEFORMULEERDE STELLINGEN VAN SUCRES ET DENREES HEEFT WEERSPROKEN VOLGENS WELKE ENERZIJDS EEN HOGE ITALIAANSE AMBTENAAR "SUCRES ET DENREES MEDEDELING HEEFT GEDAAN ... VAN DE NOODZAAK TE KOMEN TOT HARMONISATIE VAN DE LEVERINGEN ZOWEL AAN DEZE ALS AAN GENE ZIJDE VAN DE FRANS-ITALIAANSE GRENS, OPDAT DE EENHEID VAN DE PRIJS OP HET ITALIAANSE GRONDGEBIED KAN WORDEN GEEERBIEDIGD ... EEN GEBIEDENDE SOCIAAL-ECONOMISCHE NOODZAAK VOOR DE ITALIAANSE AUTORITEITEN", EN ANDERZIJDS DAT "HET STELSEL DER OPENBARE INSCHRIJVINGEN ... IS INGEVOERD ALS EEN MIDDEL OM DIE EENHEID VAN PRIJS TE BEREIKEN, DANK ZIJ HET FEIT DAT DE BELANGRIJKSTE ITALIAANSE IMPORTEURS ZICH HEBBEN VERPLICHT DIE EENHEID TE EERBIEDIGEN" ( VERZOEKSCHRIFT IN DE ZAAK 48-73, BLZ . 18-19 );

56 DAT DEZE STELLINGEN BOVENDIEN IN OVEREENSTEMMING ZIJN MET DE BEDOELINGEN WELKE BLIJKEN UIT DE OMSTREDEN REGELING, DIE ER IMMERS MET NAME OP IS GERICHT DE INVOER TE BEPERKEN TOT HET TER AANVULLING VAN DE DEFICITAIRE ITALIAANSE PRODUKTIE NOODZAKELIJKE MINIMUM, DE KOSTPRIJS VAN BUITENLANDSE SUIKER AAN DIE VAN SUIKER UIT HET EIGEN LAND AAN TE PASSEN EN DE PRIJZEN IN ITALIE OP EEN EN HETZELFDE, NAAR VERHOUDING LAGE, NIVEAU TE HANDHAVEN;

57 B - OVERWEGENDE DAT, NOG AFGEZIEN VAN DEZE OVERWEGINGEN GENOEMDE VOORSCHRIFTEN - IN SAMENHANG MET DE INVLOED WELKE DE ITALIAANSE OVERHEID OP HET OPTREDEN DER BELANGHEBBENDE FABRIKANTEN HEEFT UITGEOEFEND - IN MENIG OPZICHT GEEIGEND WAS EEN CONCENTRATIE VAN DE ITALIAANSE VRAAG IN HANDEN VAN DE GROTE FABRIKANTEN ALSMEDE EEN AANEENSLUITING VAN FABRIKANTEN-IMPORTEURS ALSOOK VAN LEVERANCIERS-EXPORTEURS TE WEEG TE BRENGEN;

58 OVERWEGENDE IN DE EERSTE PLAATS DAT EEN CONTINGENTERING VAN VOOR EEN VERLAAGDE "SOVRAPPREZZO" IN AANMERKING KOMENDE IMPORTEN, BEZIEN IN SAMENHANG MET DE RISICO'S AAN DE INSCHRIJVINGEN VERBONDEN, BELANGHEBBENDEN KON AANSPOREN TOT VERDELING ZOWEL VAN HET AANBOD ALS VAN DE VRAAG OVER TE GAAN EN ZICH OVER HET TE BIEDEN "SOVRAPPREZZO"-BEDRAG TE VERSTAAN, TEN EINDE TE VOORKOMEN DAT DEZE OF GENE BELANGHEBBENDE ZICH OP GROND VAN EEN TE LAAG BOD VAN DE DESBETREFFENDE LEVERINGEN ZOU ZIEN UITGESLOTEN;

59 DAT ZULKS VOORAL GELDT VOOR DE BUITENLANDSE LEVERANCIERS DIE AANZIENLIJKE OVERSCHOTTEN HADDEN AF TE ZETTEN ALSOOK VOOR DE KLEINE ITALIAANSE FABRIKANTEN DIE GEEN GROTE TRANSACTIES KONDEN AFSLUITEN;

60 OVERWEGENDE VOORTS DAT VASTSTELLING VAN AANZIENLIJKE HOEVEELHEDEN ( 1 000 TON ) WAARVOOR BIJ DE OPENBARE INSCHRIJVINGEN DOOR INDIVIDUELE GEGADIGDEN MINIMAAL KON WORDEN GEBODEN - MET HET ONTBREKEN VAN EEN ONAFHANKELIJKE VERKOOPORGANISATIE EN HET FEIT DAT HET DE INDUSTRIELE VERBRUIKERS, DIE NIET OVER OPSLAGMOGELIJKHEDEN BESCHIKKEN EN ZICH IN DE REGEL VAN DAG TOT DAG BEVOORRADEN, VRIJWEL NIET MOGELIJK WAS AAN DE INSCHRIJVINGEN DEEL TE NEMEN - ER NOODZAKELIJKERWIJZE TOE GELEID HEEFT DAT DE ITALIAANSE FABRIKANTEN, IN OVEREENSTEMMING MET DE WENS VAN DE ITALIAANSE OVERHEID, PRAKTISCH GESPROKEN ALS ENIGEN TOT INSCHRIJVING IN STAAT WAREN, HETGEEN DE BUITENLANDSE LEVERANCIERS ER WEL TOE MOEST BRENGEN DE SUIKER DIE ZIJ NAAR ITALIE WENSTEN TE EXPORTEREN GOEDDEELS AAN DIE FABRIKANTEN AAN TE BIEDEN;

61 DAT VOORTS DE OMSTANDIGHEID DAT DE HOEVEELHEDEN DIE MEN BUITEN INSCHRIJVING OM WENSTE IN TE VOEREN NAAR EVENREDIGHEID WERDEN VERLAAGD ZODRA ZIJ TE ZAMEN DE 10 000 TON TE BOVEN GINGEN, HET VOOR BELANGHEBBENDEN MINDER AANTREKKELIJK MAAKTE VAN DIT INVOERSYSTEEM GEBRUIK TE MAKEN EN HUN EEN AANSPORING MOEST ZIJN ZICH RECHTSTREEKS BIJ DE FABRIKANTEN UIT HET EIGEN LAND TE BEVOORRADEN;

62 DAT BEDOELDE VASTSTELLING VAN MINIMUMHOEVEELHEDEN BOVENDIEN DE KLEINE ITALIAANSE FABRIKANTEN, BEDACHT OP BEHOUD VAN DE MOGELIJKHEID AAN DE INVOERTRANSACTIES DEEL TE NEMEN, TOT SAMENWERKING MET GROTERE FABRIKANTEN KON DWINGEN;

63 OVERWEGENDE DAT CENTRALISATIE VAN VRAAG EN AANBOD ALS DE CONSEQUENTIE VAN DE ITALIAANSE REGELING WAS TE BESCHOUWEN EN OOK WERD IN DE HAND GEWERKT DOOR HET FEIT DAT ER DE KOPERS WEGENS DE OMVANG DER HOEVEELHEDEN DIE VIA INSCHRIJVING WERDEN INGEVOERD, VEEL AAN GELEGEN MOEST ZIJN ZICH TE RICHTEN TOT EXPORTEURS MET EEN VOLDOENDE PRODUKTIEVOLUME DIE WAARBORGEN BODEN VOOR REGELMATIGE EN GECONCENTREERDE LEVERANTIES EN IN STAAT WAREN TRANSACTIES TEGEN INTERESSANTE PRIJZEN AAN TE GAAN, MET NAME DOORDAT BIJZONDER GUNSTIGE VERVOERCONDITIES KONDEN WORDEN BEDONGEN DIE DE SPOORWEGMAATSCHAPPIJEN VOOR GERINGERE HOEVEELHEDEN NIET HADDEN KUNNEN AANVAARDEN;

64 DAT IN DEZE OMSTANDIGHEDEN ENERZIJDS DE FABRIKANTEN-EXPORTEURS GOEDE REDENEN KONDEN HEBBEN DE UITVOERING DER EXPORTTRANSACTIES TOE TE VERTROUWEN AAN EEN EN DEZELFDE TUSSENPERSOON, TE WETEN SUCRES ET DENREES, EEN INTERNATIONAAL HANDELSKANTOOR DAT VOOR HET WELSLAGEN DER TRANSACTIES DE ONMISBARE WAARBORGEN KON BIEDEN, TERWIJL ANDERZIJDS OOK DE FABRIKANTEN-IMPORTEURS TOT CENTRALISATIE VAN HUN AANKOPEN WERDEN GEBRACHT EN TE DIER ZAKE VOLMACHT GAVEN AAN ERIDANIA, EEN GROTE ITALIAANSE FABRIKANT;

65 3 . OVERWEGENDE DAT AL DEZE OVERWEGINGEN TOT DE SLOTSOM VOEREN DAT DE ITALIAANSE VOORSCHRIFTEN, EN HUN WIJZE VAN UITVOERING, OP DE WEZENLIJKE ELEMENTEN VAN HET GEWRAAKTE MARKTGEDRAG DER BETROKKEN ONDERNEMINGEN VAN DOORSLAGGEVENDE INVLOED ZIJN GEWEEST, ZODAT BLIJKBAAR DE OMSTREDEN SAMENWERKING ZONDER TOEPASSING VAN DIE VOORSCHRIFTEN NIET ZOU ZIJN TOTSTANDGEKOMEN DAN WEL EEN ANDERE VORM ZOU HEBBEN AANGENOMEN DAN DE COMMISSIE THANS AAN BETROKKENEN TE LAST LEGT;

66 OVERWEGENDE DAT UIT DE BESTREDEN BESCHIKKING BLIJKT DAT DE COMMISSIE MET DIE INVLOED ONVOLDOENDE REKENING HEEFT GEHOUDEN EN ALDUS EEN TER BEOORDELING DER GEMAAKTE INBREUKEN ONMISBAAR GEGEVEN BUITEN BESCHOUWING HEEFT GELATEN;

67 4 . OVERWEGENDE BOVENDIEN DAT DE ITALIAANSE VOORSCHRIFTEN EN DE DAARAAN GEGEVEN TOEPASSING ERTOE STREKTEN EN TOT GEVOLG HADDEN DE OMVANG VAN HET AANBOD PRECIES AAN DIE VAN DE VRAAG AAN TE PASSEN, WAARMEDE EEN WEZENLIJK ELEMENT ENER NORMAAL FUNCTIONERENDE MEDEDINGING WERD UITGESCHAKELD;

68 DAT DE HIERVOOR OMSCHREVEN VOORSCHRIFTEN VOORTS BELANGHEBBENDEN AANZIENLIJK HEBBEN BEKNOT IN HUN MOGELIJKHEDEN DE PRIJS TE BEDINGEN DIE UIT HET VRIJE SPEL VAN VRAAG EN AANBOD ZOU ZIJN VOORTGEVLOEID;

69 DAT DE ITALIAANSE REGELING BOVENDIEN INDIRECT MAAR IN WEZENLIJKE MATE AAN DE VRIJHEID DER KOPERS BIJ DE KEUZE VAN HUN LEVERANCIERS - EN OMGEKEERD - IN DE WEG HEEFT GESTAAN;

70 DAT TROUWENS DE ENIGE DAADWERKELIJKE "MEDEDINGING" WELKE DEZE REGELING ALTHANS SCHIJNBAAR IN STAND HEEFT GELATEN, TE WETEN DIE MET BETREKKING TOT DE "SOVRAPPREZZO"-BEDRAGEN WELKE BIJ DE INSCHRIJVINGEN ZOUDEN WORDEN GEBODEN, OP EEN NIET TE VERWAARLOZEN BESTANDDEEL VAN DE KOSTPRIJS VAN EVENTUELE KOPERS, EN DERHALVE OOK OP DE BIJ WEDERVERKOOP DER TOEGEWEZEN SUIKER TE BEREKENEN PRIJZEN, EEN VERHOGEND EFFECT KON UITOEFENEN, HOEWEL DE MEDEDINGINGSVOORSCHRIFTEN VAN HET VERDRAG ER ONDER MEER JUIST TOE STREKKEN ONDERNEMERSAFSPRAKEN WELKE BELANGHEBBENDEN IN STAAT STELLEN ONGERECHTVAARDIGDE PRIJZEN TE BEREKENEN, TEGEN TE GAAN;

71 OVERWEGENDE DAT WAAR, NAAR HIERVOOR WERD OVERWOGEN, MET NAME HET STELSEL DER NATIONALE QUOTA, DOOR OPSPLITSING VAN DE NATIONALE MARKTEN DE MEDEDINGINGSREGELEN SLECHTS OP EEN BEPERKT DOMEIN ONVERKORT TOT GELDING LAAT KOMEN, DAT DOMEIN DOOR DE SPECIALE ORDENING VAN DE ITALIAANSE MARKT ANDERMAAL WEZENLIJK WORDT INGEPERKT;

72 OVERWEGENDE DAT UIT VORENSTAANDE OVERWEGINGEN VOLGT DAT HET GEWRAAKTE MARKTGEDRAG AAN DE MEDEDINGING NIET MERKBAAR AFBREUK HEEFT KUNNEN DOEN, ZODAT HET NIET ONDER HET VERBOD VAN ARTIKEL 85 VAN HET VERDRAG KAN WORDEN GEBRACHT;

73 OVERWEGENDE DAT DERHALVE ARTIKEL 1, LID 1, SUB 1, VAN DE BESTREDEN BESCHIKKING MOET WORDEN VERNIETIGD;

TWEEDE HOOFDSTUK

DE GRIEF BETREFFENDE EEN ONDERLING AFGESTEMDE, OP AFSCHERMING VAN DE NEDERLANDSE MARKT GERICHTE GEDRAGING

74 OVERWEGENDE DAT IN ARTIKEL 1, LID 1, SUB 2, VAN DE BESTREDEN BESCHIKKING AAN SU EN CSM ENERZIJDS EN AAN RT EN PFEIFER EN LANGEN ANDERZIJDS WORDT VERWETEN DAT ZIJ "SEDERT HET VERKOOPSEIZOEN 1968/1969 ( PFEIFER EN LANGEN SINDS 1970/1971 )" - DAT WIL ZEGGEN IN HET TIJDVAK LOPENDE VAN HET VERKOOPSEIZOEN 1968/1969 TOT EN MET HET VERKOOPSEIZOEN 1971/1972 - "INBREUK HEBBEN GEPLEEGD OP ARTIKEL 85, LID 1, DOOR AAN EEN ONDERLING AFGESTEMDE FEITELIJKE GEDRAGING DEEL TE NEMEN DIE ERTOE STREKT EN TEN GEVOLGE HEEFT DE LEVERANTIES OP DE NEDERLANDSE SUIKERMARKT TE CONTROLEREN EN DEZE MARKT BIJGEVOLG AF TE SCHERMEN";

EERSTE AFDELING : IN LIMINE LITIS OPGEWORPEN MIDDEL : DE "COOPERATIEVE VERENIGING SUIKER UNIE UA" ( SU ) ZOU GEDURENDE EEN GEDEELTE VAN HET TIJDVAK WAAROP DE ONDERHAVIGE GRIEF BETREKKING HEEFT, NIET HEBBEN BESTAAN .

75 I - OVERWEGENDE DAT SU BETOOGT DAT ZIJ HAAR BEDRIJF PAS OP 2 JANUARI 1971 HEEFT AANGEVANGEN, ZODAT DE BESCHIKKING FEITELIJKE GRONDSLAG ZOU MISSEN VOOR ZOVER ERIN WORDT VASTGESTELD DAT VERZOEKSTER "SEDERT HET VERKOOPSEIZOEN 1968/1969" INBREUKEN HEEFT GEPLEEGD;

76 DAT DE COMMISSIE EVENZO VERORDENING NR . 17, EN WEL MET NAME ARTIKEL 15, LID 2, DIER VERORDENING, ZOU HEBBEN GESCHONDEN DOOR AAN VERZOEKSTER EEN GELDBOETE OP TE LEGGEN WEGENS EEN FEIT DAT IN HET GROOTSTE GEDEELTE VAN BEDOELD TIJDVAK NIET DOOR HAAR KAN ZIJN BEGAAN;

77 OVERWEGENDE DAT UIT HET DOSSIER ALS GEHEEL BLIJKT DAT IN 1966 VIER SUIKERPRODUCERENDE NEDERLANDSE COOPERATIES - MET SUIKERBIETENTELERS ALS LEDEN - HEBBEN OPGERICHT EEN "COOPERATIEVE VERENIGING SUIKER UNIE UA", HIERNA TE NOEMEN DE OUDE VERENIGING, DIE BEPAALDELIJK MET DE COORDINATIE VAN DE BEDRIJFSUITOEFENING VAN GENOEMDE COOPERATIES WAS BELAST, DES DAT DEZE LAATSTEN ZICH, MET NAME WAT BETREFT DE EXPLOITATIE DER INSTALLATIES, DE INVESTERINGEN EN DE PRIJZEN, NAAR HAAR INSTRUCTIES HADDEN TE GEDRAGEN;

78 DAT DE VIER COOPERATIES TOT EEN VERDERGAANDE SAMENWERKING EN ZELFS TOT FUSIE WILDEN GERAKEN EN DAARTOE OP 16 JULI 1970 EEN GELIJKNAMIGE "COOPERATIEVE VERENIGING SUIKER UNIE UA" HEBBEN OPGERICHT, WAARBIJ DE LEDEN DE COOPERATIES RECHTSTREEKS ALS LEDEN WAREN AANGESLOTEN, WELKE VERENIGING, VERZOEKSTER IN DE ONDERHAVIGE ZAAK, HAAR BEDRIJFSUITOEFENING OP 1 JANUARI 1971 HEEFT AANGEVANGEN;

79 DAT DE OUDE VERENIGING, NA HAAR NAAM TE HEBBEN GEWIJZIGD IN "COOPERATIEVE VERENIGING SUIKER UNIE BEHEER UA", HAAR ACTIVITEITEN HEEFT BEEINDIGD OP HET TIJDSTIP WAAROP VERZOEKSTER HAAR BEDRIJFSUITOEFENING AANVING, EN PER 1 JUNI 1971 IS ONTBONDEN;

80 DAT DE VIER COOPERATIES, LEDEN VAN DE OUDE VERENIGING, PER 31 DECEMBER 1970 IN LIQUIDATIE ZIJN GETREDEN EN DAT VERZOEKSTER OP 1 JANUARI 1971 AL HUN RECHTEN EN VERPLICHTINGEN HEEFT OVERGENOMEN;

81 OVERWEGENDE DAT VERZOEKSTER STELT NIET AANSPRAKELIJK TE KUNNEN WORDEN GESTELD VOOR FEITEN BEGAAN DOOR DE OUDE VERENIGING, DIE NIET HAAR RECHTSVOORGANGER WAS EN DIE NIET BESCHIKTE OVER EEN BEDRIJF OF BEDRIJFSMIDDELEN WELKE AAN VERZOEKSTER KONDEN WORDEN OVERGEDRAGEN, NOG DAARGELATEN DAT OVERDRACHT VAN EEN BEDRIJF ONDER ALGEMENE TITEL NAAR NEDERLANDS RECHT ONBEKEND IS;

82 DAT VERZOEKSTER SLECHTS DE OPVOLGSTER - IN JURIDISCHE EN ECONOMISCHE ZIN - ZOU ZIJN VAN DE VIER COOPERATIES, IN WIER NAAM EVENWEL HET BESTANDDEEL "SUIKER UNIE" NIET VOORKWAM;

83 DAT ZO ZIJ AL ALS RECHTSOPVOLGSTER VAN DE OUDE VERENIGING ZOU MOETEN WORDEN BESCHOUWD, NOCHTANS ZOU MOETEN WORDEN BEDACHT DAT DE VERPLICHTINGEN WELKE UIT DE BESCHIKKING ZIJN VOORTGEVLOEID, NIET IN HOOFDE VAN DEZE VERENIGING, DOCH RECHTSTREEKS IN HOOFDE VAN SUIKER UNIE ZIJN ONTSTAAN;

84 II - OVERWEGENDE DAT VERZOEKSTER ALLE RECHTEN EN VERPLICHTINGEN VAN DE VIER COOPERATIES VAN DE OUDE VERENIGING HEEFT OVERGENOMEN EN MITSDIEN ALS OPVOLGSTER IN ECONOMISCHE ZIN IS TE BESCHOUWEN VAN DE OUDE VERENIGING ZOWEL ALS VAN HAAR LEDEN - DIE HAAR OOK ZELF DIE FUNCTIE WILDEN TOEWIJZEN -;

85 DAT VERZOEKSTER OOK NIET BETWIST DAT ONDER DE BENAMING "SUIKER UNIE" STEEDS DEZELFDE ONDERNEMINGEN, GROTENDEELS GELEID DOOR DEZELFDE PERSONEN EN HUN ZETEL HOUDEND OP HETZELFDE ADRES, ZIJN BEGREPEN;

86 DAT ZELFS NIET IS GESTELD DAT VERZOEKSTERS MARKTGEDRAG NAAR AARD VAN DAT DER OUDE VERENIGING ZOU HEBBEN VERSCHILD;

87 DAT IN DIE OMSTANDIGHEDEN HET GEDRAG VAN VERZOEKSTER EN HAAR VOORGANGSTER MET BETREKKING TOT DE SUIKERMARKT GEKENMERKT IS GEWEEST DOOR EEN KENNELIJKE EENHEID VAN OPTREDEN WELKE MEDEBRENGT DAT BEDOELD GEDRAG AAN VERZOEKSTER MAG WORDEN TOEGEREKEND;

88 DAT HET MIDDEL DERHALVE ONGEGROND IS;

TWEEDE AFDELING : MIDDELEN VAN FORMELE EN PROCESSUELE AARD

I - MIDDELEN BETREFFENDE DE ADMINISTRATIEVE PROCEDURE

1 . SCHENDING VAN HET "FAIR TRIAL"-BEGINSEL DOOR VOORTIJDIGE PUBLIKATIES

89 OVERWEGENDE DAT SU, CSM EN PFEIFER EN LANGEN DE COMMISSIE VERWIJTEN HET "FAIR TRIAL"-BEGINSEL TE HEBBEN GESCHONDEN DOOR PUBLIEKELIJK BEPAALDE VERKLARINGEN AF TE LEGGEN WAARIN DE GESTELDE INBREUKEN ALS VASTSTAAND WORDEN VOORGESTELD, EN ZULKS OP EEN TIJDSTIP WAAROP BELANGHEBBENDEN ZELFS NOG GEEN STANDPUNT TEN AANZIEN VAN DE HEN BETREFFENDE GRIEVEN HADDEN KUNNEN INNEMEN;

90 DAT DE COMMISSIE ZICH ALDUS DE MOGELIJKHEID ZOU HEBBEN ONTNOMEN DE FEITEN EN DE DOOR VERZOEKSTERS VOORGEDRAGEN ARGUMENTEN GEHEEL ONBEVANGEN TE BEOORDELEN;

91 OVERWEGENDE DAT HET DOSSIER NERGENS GROND GEEFT AAN HET VERMOEDEN DAT DE BESTREDEN BESCHIKKING ACHTERWEGE ZOU ZIJN GEBLEVEN DAN WEL EEN ANDERE INHOUD ZOU HEBBEN GEKREGEN WANNEER DE OMSTREDEN UITLATINGEN NIET ZOUDEN ZIJN GEDAAN, WAARBIJ BUITEN BESCHOUWING KAN BLIJVEN OF ZIJ UIT ANDEREN HOOFDE KRITIEK VERDIENEN;

92 DAT IN DE BESCHIKKING TROUWENS NIET ALLE GRIEVEN DIE IN DE MEDEDELING VAN DE PUNTEN VAN BEZWAAR WAREN VERMELD, ZIJN GEHANDHAAFD;

93 DAT HET MIDDEL DERHALVE DIENT TE WORDEN VERWORPEN;

2 . TE KORTE TERMIJNEN VOOR HET MAKEN VAN OPMERKINGEN

94 OVERWEGENDE DAT SU, CSM EN PFEIFER EN LANGEN BETOGEN DAT DE COMMISSIE DOOR AAN BELANGHEBBENDEN EEN TERMIJN VAN SLECHTS TWEE MAANDEN TE STELLEN BINNEN WELKE ZIJ HUN OPMERKINGEN NAAR AANLEIDING VAN DE MEDEDELING VAN DE PUNTEN VAN BEZWAAR HADDEN IN TE DIENEN, ARTIKEL 11 VAN VERORDENING NR . 99/63 ZOU HEBBEN GESCHONDEN VOLGENS HETWELK DE COMMISSIE BIJ DE VASTSTELLING DER IN DIE VERORDENING GENOEMDE TERMIJNEN REKENING HOUDT "MET DE VOOR HET FORMULEREN VAN EEN STANDPUNT BENODIGDE TIJD";

95 DAT DE ALDUS GESTELDE TERMIJN TE KORT ZOU ZIJN, VOORAL WANNEER MEN BEDENKT DAT DE COMMISSIE ZELF VOOR HAAR ONDERZOEK MEER DAN TWEE JAREN NODIG HEEFT GEHAD;

96 OVERWEGENDE DAT DE HIERBEDOELDE TERMIJN VOLGENS ARTIKEL 11 "TEN MINSTE TWEE WEKEN" MOET BEDRAGEN, ZODAT DE COMMISSIE DOOR HAAR OP TWEE MAANDEN TE STELLEN AAN BELANGHEBBENDEN VEEL MEER DAN DE IN DEZE BEPALING VOORZIENE MINIMUMTIJD HEEFT GELATEN;

97 DAT DE COMMISSIE BOVENDIEN, IN AANMERKING GENOMEN DE IN DIT VOORSCHRIFT GESTELDE EIS DAT OOK REKENING WORDE GEHOUDEN MET "DE MATE WAARIN HET GEVAL SPOEDEISEND IS", OP GROND VAN HET TERECHT OF TEN ONRECHTE DOOR HAAR GEHULDIGDE STANDPUNT TEN DEZE TE MAKEN TE HEBBEN MET EEN REEKS ONDERNEMERSAFSPRAKEN VAN BIJZONDER SCHADELIJKE AARD, TERMEN AANWEZIG HEEFT KUNNEN ACHTEN DE ADMINISTRATIEVE PROCEDURE TE BESPOEDIGEN TEN EINDE AAN DE GEWRAAKTE GEDRAGINGEN TEN SPOEDIGSTE EEN EINDE TE KUNNEN MAKEN;

98 DAT VERGELIJKING VAN DE TUSSEN AANVANG EN AFSLUITING VAN HET ONDERZOEK VERSTREKEN TIJD MET DE OMSTREDEN TERMIJN VAN TWEE MAANDEN NIET TER ZAKE DIENENDE IS, AANGEZIEN DE COMMISSIE EEN VEELOMVATTEND FEITENMATERIAAL HEEFT MOETEN VERZAMELEN MET BETREKKING TOT EEN GROOT AANTAL ONDERNEMINGEN, DIE ZICH IEDER VOORNAMELIJK OVER HET EIGEN MARKTGEDRAG HADDEN UIT TE LATEN;

99 DAT HET MIDDEL DERHALVE FAALT;

3 . DE COMMISSIE ZOU BEPAALDE DOOR SU GESTELDE FEITEN NIET IN AANMERKING HEBBEN GENOMEN

100 OVERWEGENDE DAT SU BETOOGT DAT DE COMMISSIE ARTIKEL 19, LID 1, VAN VERORDENING NR . 17 EN ARTIKEL 1 VAN VERORDENING NR . 99/63 HEEFT GESCHONDEN DOORDIEN EEN LID VAN DE COMMISSIE OP EEN OP 18 DECEMBER 1972 GEHOUDEN PERSCONFERENTIE ZOU HEBBEN VERKLAARD DAT GEEN DER IN DE BESCHIKKING BEDOELDE BEDRIJVEN ZICH EROP HAD BEROEPEN DE SUIKERPRIJS IN OVERLEG MET DE BEVOEGDE GEZAGSORGANEN VAN ZIJN LID-STAAT TE HEBBEN VASTGESTELD, OFSCHOON SU TIJDENS DE ADMINISTRATIEVE PROCEDURE NU JUIST HAD GESTELD DAT DIT WAT HAAR BETREFT WEL HET GEVAL WAS;

101 OVERWEGENDE DAT DE COMMISSIE BLIJKENS GENOEMDE BEPALINGEN GEHOUDEN IS OM, ALVORENS EEN BESCHIKKING TE NEMEN EN HET ADVIESCOMITE VOOR MEDEDINGINGSREGELINGEN EN ECONOMISCHE MACHTSPOSITIE TE HOREN, BELANGHEBBENDEN IN DE GELEGENHEID TE STELLEN "HUN STANDPUNT KENBAAR TE MAKEN TER ZAKE VAN DE PUNTEN VAN BEZWAAR WELKE DE COMMISSIE IN AANMERKING HEEFT GENOMEN";

102 DAT UIT SU'S EIGEN BETOOG BLIJKT DAT ZIJ IN DE GELEGENHEID GESTELD IS TE DIEN AANZIEN HAAR STANDPUNT TE BEPALEN;

103 DAT WANNEER EEN LID VAN DE COMMISSIE AAN DE PERS AL ONJUISTE INLICHTINGEN MOCHT HEBBEN VERSTREKT MET BETREKKING TOT HETGEEN DOOR EEN ONDERNEMING IN DE LOOP VAN DE ADMINISTRATIEVE PROCEDURE IS GESTELD, DAARMEDE NOG NIET ZOU VASTSTAAN DAT DE COMMISSIE DIE POSITA NIET IN AANMERKING HEEFT GENOMEN;

104 DAT HET MIDDEL DERHALVE ONGEGROND IS;

4 . SCHENDING VAN ARTIKEL 4 VAN VERORDENING NR . 99/63

105 OVERWEGENDE DAT DE COMMISSIE VOLGENS SU ARTIKEL 4 VAN VERORDENING NR . 99/63 HEEFT GESCHONDEN, NAAR LUID WAARVAN "DE COMMISSIE ... SLECHTS DE PUNTEN VAN BEZWAAR IN AANMERKING ?NEEMT?, WAAROVER DE ONDERNEMINGEN EN ONDERNEMERSVERENIGINGEN, TEGEN WIE DE BESLISSING GERICHT IS , IN DE GELEGENHEID ZIJN GEWEEST HUN STANDPUNT KENBAAR TE MAKEN";

106 DAT DE AANKOPEN VAN DE NEDERLANDSE FABRIKANTEN BIJ RT EN PFEIFER EN LANGEN VOLGENS DE BESCHIKKING ALS EEN ZELFSTANDIGE INBREUK ZOUDEN ZIJN TE BESCHOUWEN, TERWIJL ZE IN DE MEDEDELING ALLEEN MAAR ALS AANWIJZING VOOR EEN ONDERLING AFGESTEMDE FEITELIJKE GEDRAGING IN AANMERKING WAREN GENOMEN;

107 OVERWEGENDE DAT DE COMMISSIE BLIJKENS LETTER EN GEEST VAN DE BESCHIKKING NIET STAANDE HOUDT DAT LEVERANTIES VAN FABRIKANT AAN FABRIKANT OP ZICHZELF ONGEOORLOOFD ZIJN, DOCH DE ONGEOORLOOFDE AARD DER ONDERHAVIGE TRANSACTIES GELEGEN ACHT IN DE OMSTANDIGHEID DAT ZIJ DEEL ZOUDEN UITMAKEN VAN ONDERLING AFGESTEMDE FEITELIJKE GEDRAGINGEN;

108 DAT DE BESCHIKKING DUS IN ZOVERRE NIET VAN DE MEDEDELING AFWIJKT, ZODAT HET MIDDEL ONGEGROND IS;

II - MIDDELEN DE REDACTIE EN DE BETEKENING DER BESCHIKKING BETREFFENDE

1 . SCHENDING VAN DE RECHTEN DER VERDEDIGING DOORDAT ER EEN ENKELE BESCHIKKING IS GENOMEN; SCHENDING VAN ARTIKEL 191, TWEEDE ALINEA, VAN HET VERDRAG EN VAN ARTIKEL 3 VAN VERORDENING NR . 1

109 A - OVERWEGENDE DAT SU EN CSM DE COMMISSIE VERWIJTEN DAT ZIJ DE RECHTEN DER VERDEDIGING ZOU HEBBEN GESCHONDEN DOOR EEN ENKELE BESCHIKKING TE NEMEN TEN AANZIEN VAN EEN GROOT AANTAL ONDERNEMINGEN - EN MET BETREKKING TOT EEN REEKS BEWEERDELIJK BEGANE FEITEN TUSSEN WELKE GEEN SAMENHANG BESTAAT -;

110 DAT ZULK EEN HANDELWIJZE DE ADRESSATEN DER BESCHIKKING IN HET ONZEKERE ZOU HEBBEN GELATEN OVER HETGEEN AAN IEDER HUNNER INDIVIDUEEL WORDT VERWETEN EN ER TOE ZOU KUNNEN LEIDEN DAT MOGELIJKERWIJS DOOR EEN DER ONDERNEMINGEN BEGANE FEITEN OOK EEN ANDERE ONDERNEMING WORDEN AANGEREKEND;

111 OVERWEGENDE DAT AAN DE COMMISSIE NERGENS WORDT VERBODEN ZICH BIJ EEN ENKELE BESCHIKKING OVER VERSCHILLENDE INBREUKEN UIT TE SPREKEN, OOK AL MOCHTEN SOMMIGE VAN DIE INBREUKEN BUITEN SOMMIGE ADRESSATEN OM HEBBEN PLAATS GEVONDEN, ZOLANG SLECHTS IEDER HUNNER IN DE BESCHIKKING NAUWKEURIG KAN LEZEN WELKE GRIEVEN ER TEGEN HEMZELF BESTAAN ;

112 DAT DE BESTREDEN BESCHIKKING TEN AANZIEN VAN SU EN CSM AAN DAT VEREISTE VOLDOET, ZODAT HET MIDDEL NIET GEGROND IS;

113 B - OVERWEGENDE DAT SU EEN SCHENDING VAN ARTIKEL 191, TWEEDE ALINEA, VAN HET VERDRAG EN VAN ARTIKEL 3 VAN VERORDENING NR . 1 GELEGEN ACHT IN HET FEIT DAT DE COMMISSIE DE BESCHIKKING NIET ALLEEN IN HET NEDERLANDS, DOCH OOK IN HET DUITS, FRANS EN ITALIAANS TOT HAAR HEEFT GERICHT, ZONDER ER OP TE WIJZEN DAT TEN AANZIEN VAN SU ALLEEN DE NEDERLANDSE TEKST ALS AUTHENTIEK IS TE BESCHOUWEN;

114 OVERWEGENDE DAT DE INSTELLINGEN VAN DE GEMEENSCHAP GEHOUDEN ZIJN AAN IEDERE ONDERNEMING WAARNAAR EEN BESLUIT UITGAAT, DE TEKST VAN DAT BESLUIT TE DOEN TOEKOMEN IN DE TAAL VAN DE LID-STAAT WAARTOE DIE ONDERNEMING BEHOORT;

115 DAT IN CASU AAN DEZE EIS IS VOLDAAN, ZODAT HET FEIT DAT DE BESCHIKKING AAN VERZOEKSTER OOK IN ANDERE TALEN WERD BETEKEND AAN HAAR RECHTSGELDIGHEID GEEN AFBREUK KAN DOEN;

116 DAT HET MIDDEL DERHALVE FAALT;

2 . SCHENDING VAN ARTIKEL 190 VAN HET VERDRAG

117 OVERWEGENDE DAT SU EN CSM BETOGEN DAT SOMMIGE IN DE REDENGEVING DER BESCHIKKING VOORKOMENDE STELLINGEN DERMATE VAAG ZIJN, DAT AAN DE IN ARTIKEL 190 VAN HET VERDRAG GESTELDE EISEN NIET ZOU ZIJN VOLDAAN;

118 OVERWEGENDE DAT OOK AL MOCHTEN DE AANGEGEVEN PASSAGES NIET MET DE GEWENSTE NAUWKEURIGHEID ZIJN GEREDIGEERD, ZULKS NOCH VERZOEKSTERS NOCH HET HOF HEEFT BELET DE DRAAGWIJDTE VAN DE GRIEF DER COMMISSIE TE BEGRIJPEN EN DIE GRIEF OP HAAR JUISTHEID TE TOETSEN, ZODAT VAN SCHENDING VAN WEZENLIJKE VORMVOORSCHRIFTEN IN DE ZIN VAN ARTIKEL 173 VAN HET VERDRAG GEEN SPRAKE KAN ZIJN;

119 DAT HET MIDDEL, VOORZOVER EEN BETWISTING INHOUDENDE VAN DE FEITEN WELKE DOOR DE COMMISSIE ZIJN AANGEVOERD DAN WEL VAN HAAR BEOORDELING DIER FEITEN, TOT HET FOND DER ZAAK BEHOORT;

120 DAT ER DERHALVE AAN MOET WORDEN VOORBIJGEGAAN;

3 . ONVOLDOENDE DUIDELIJKHEID VAN HET DISPOSITIEF

121 OVERWEGENDE DAT SU, CSM EN RT SCHENDING INROEPEN VAN WEZENLIJKE VORMVOORSCHRIFTEN C.Q . HET RECHTSZEKERHEIDSBEGINSEL C.Q . ARTIKEL 3 VAN VERORDENING NR . 17 DOORDIEN IN ARTIKEL 1, LID 1, SUB 2, DER BESCHIKKING DE GEDRAGINGEN WELKE DE INBREUK ZOUDEN OPLEVEREN, WAARAAN VERZOEKSTERS KRACHTENS ARTIKEL 2 EEN EINDE DIENEN TE MAKEN, ONVOLDOENDE DUIDELIJK ZOUDEN ZIJN OMSCHREVEN OMDAT UIT LAATSTGENOEMDE BEPALING ZELFS IN HET LICHT VAN DE MOTIVERING NIET ZOU KUNNEN WORDEN OPGEMAAKT OF VERKOPEN VAN FABRIKANT AAN FABRIKANT OOK OP ZICH ZELF ALS ONGEOORLOOFD ZIJN TE BESCHOUWEN EN DUS VOORTAAN ACHTERWEGE MOETEN BLIJVEN;

122 OVERWEGENDE DAT TER BEOORDELING VAN DIT MIDDEL NIET SLECHTS HET NOODZAKELIJKERWIJS BEKNOPTE DISPOSITIEF DER BESCHIKKING, DOCH OOK HAAR MOTIVERING IN AANMERKING MOET WORDEN GENOMEN;

123 DAT HET GEWRAAKTE DISPOSITIEF, BEZIEN IN HET LICHT DER MOTIVERING, MET VOLDOENDE DUIDELIJKHEID DOET BLIJKEN WELKE GEDRAGING AAN VERZOEKSTERS WORDT VERWETEN, ZODAT ER KRACHTENS ARTIKEL 2 DER BESCHIKKING EEN EINDE AAN MOET WORDEN GEMAAKT;

124 DAT INZONDERHEID MET BETREKKING TOT DE LEVERINGEN VAN FABRIKANT AAN FABRIKANT REEDS WERD OVERWOGEN DAT ZIJ NIET OP ZICH ZELF ALS ONGEOORLOOFD ZIJN BESCHOUWD, DOCH DAT HET ONGEOORLOOFD KARAKTER DIER LEVERINGEN VOLGENS DE COMMISSIE GELEGEN IS IN HET FEIT DAT ZIJ DEEL UITMAKEN VAN ONDERLING AFGESTEMDE FEITELIJKE GEDRAGINGEN;

125 DAT HET MIDDEL DERHALVE MOET WORDEN VERWORPEN;

DERDE AFDELING : MIDDELEN DE ZAAK TEN PRINCIPALE BETREFFENDE

I - SCHENDING VAN ARTIKEL 85 VAN HET VERDRAG

126 OVERWEGENDE DAT SU, CSM, RT EN PFEIFER EN LANGEN IN HOOFDZAAK BETOGEN DAT ER GEEN AFSTEMMING HEEFT PLAATS GEHAD EN DAT DE AAN VERZOEKSTERS VERWETEN GEDRAGINGEN BIJGEVOLG NIET ALS ONDERLING AFGESTEMDE FEITELIJKE GEDRAGINGEN ZIJN TE BESCHOUWEN, ZODAT DE COMMISSIE DOOR ER NOCHTANS ARTIKEL 85 VAN HET VERDRAG OP TOE TE PASSEN, DIE BEPALING ZOU HEBBEN GESCHONDEN;

1 . SAMENVATTING VAN HET EXPOSE DER BESCHIKKING

127 OVERWEGENDE DAT DE GEZAMENLIJKE AAN VERZOEKSTERS DAN WEL AAN SOMMIGE HUNNER VERWETEN GEDRAGINGEN IN DRIE COMPLEXEN VAN HANDELINGEN OF VERZUIMEN KUNNEN WORDEN GESPLITST;

128 DAT HUN ER ALLEREERST EEN VERWIJT VAN WORDT GEMAAKT DAT ZIJ DE EXPORTEN NAAR NEDERLAND GEHEEL OF NAGENOEG GEHEEL OP BEPAALDE AFNEMERS OF BESTEMMINGEN ZOUDEN HEBBEN GERICHT, NAMELIJK OP DE NEDERLANDSE FABRIKANTEN, OP BEPAALDE INDUSTRIEEN MET WELKER BEVOORRADING DIE FABRIKANTEN HADDEN INGESTEMD EN OP DENATURERING OFWEL LATERE UITVOER NAAR DERDE LANDEN;

129 DAT HUN VERVOLGENS WORDT VERWETEN DAT ZIJ ZOUDEN HEBBEN GEWEIGERD TE LEVEREN AAN ONDERNEMERS DIE SUIKER IN DE AANGRENZENDE LID-STAAT WENSTEN TE IMPORTEREN;

130 DAT DE COMMISSIE TEN SLOTTE AAN RT ENERZIJDS EN AAN SU EN CSM ANDERZIJDS VERWIJT DAT ZIJ DE BELGISCHE ONDERSCHEIDENLIJK NEDERLANDSE HANDELAREN ZOUDEN HEBBEN VERPLICHT HUN BELEID TE VOLGEN;

2 . ONDERZOEK VAN HET MIDDEL

A - DE BETREKKINGEN TUSSEN RT ENERZIJDS EN SU EN CSM ANDERZIJDS

A ) DE BEWIJSMIDDELEN

AA ) DE BEWIJSMIDDELEN BETREFFENDE HET WERKELIJK MARKTGEDRAG VAN VERZOEKSTERS

1 . HET RICHTEN VAN DE BELGISCHE EXPORTEN OP BEPAALDE AFNEMERS OF BESTEMMINGEN

131 OVERWEGENDE DAT UIT TALRIJKE ZICH IN HET DOSSIER BEVINDENDE STUKKEN BLIJKT DAT RT EN ANDERE, DOOR HAAR GECONTROLEERDE, BELGISCHE FABRIKANTEN ( RAFFINERIE NOTRE DAME TE OREYE; VLAAMSE SUIKERFABRIEKEN TE MOERBEKE-WAAS ), IN HET ALGEMEEN OF BIJ BEPAALDE VOOR ANDERE NEDERLANDSE AFNEMERS DAN SU OF CSM BESTEMDE LEVERINGEN, AAN EXPORT EN HOTTLET STELSELMATIG HEBBEN GELAST DE BETROKKEN PARTIJEN SLECHTS AAN ZEKERE GROEPEN AFNEMERS OF VOOR ZEKERE BESTEMMINGEN TE LEVEREN;

132 DAT RT ER BIJ VOORBEELD EXPORT IN EEN TOT HAAR GERICHTE BRIEF VAN 24 JULI 1969 ( BIJLAGE I 43 BIJ HET VERWEERSCHRIFT ) AAN HERINNERT "QU'ELLE L'AURAIT INFORMEE ANTERIEUREMENT DE NOTRE POLITIQUE A L'EGARD DE NOS COLLEGUES ETRANGERS" ( REEDS EERDER VAN ONS BELEID JEGENS ONZE BUITENLANDSE COLLEGA'S HAD OP DE HOOGTE GESTELD ) EN HAAR GELAST PARTIJEN DIE AANVANKELIJK VOOR DENATURERING WAREN VERKOCHT MAAR WEGENS HET INTREKKEN VAN DE DENATURERINGSPREMIE NIET HADDEN KUNNEN WORDEN GEDENATUREERD NIET VOOR DE CONSUMENTENMARKT NAAR NEDERLAND TE VERKOPEN;

133 DAT IN EEN DOOR EXPORT OPGESTELD VERSLAG DD . 23 JULI 1970 VAN EEN OP 20 APRIL 1970 TUSSEN EXPORT EN RT GEVOERDE BESPREKING ( BIJLAGE I 74 BIJ DE VERWEERSCHRIFTEN ) WORDT GEZEGD DAT DE HEER ROLING "AURAIT ETE HEURE PAR LES OPERATIONS D'EXPORT DE LA CAMPAGNE 1969/1970 AUX PAYS-BAS, ET LORS DES ACHATS AUX FABRICANTS INDEPENDANTS PEU DE TEMPS AVANT LE DEBUT DE LA CAMPAGNE SUCRIERE" ( PIJNLIJK GETROFFEN ZOU ZIJN DOOR EXPORT'S TRANSACTIES MET NEDERLAND IN HET VERKOOPSEIZOEN 1969/1970 EN TER GELEGENHEID VAN DE AANKOPEN BIJ ONAFHANKELIJKE FABRIKANTEN KORT VOOR HET BEGIN VAN HET SUIKERVERKOOPSEIZOEN ), WELKE PASSAGE, BEZIEN IN SAMENHANG MET ANDERE STUKKEN, SLECHTS IN DIE ZIN KAN WORDEN VERSTAAN DAT RT AAN EXPORT VERWEET, EVENTUEEL MET MEDEWERKING VAN NIET AAN RT GEBONDEN BELGISCHE FABRIKANTEN, TE HEBBEN GELEVERD AAN ANDERE NEDERLANDSE AFNEMERS DAN DEGENEN TOT WIE RT HAAR EXPORTEN WENSTE TE BEPERKEN;

134 DAT RT IN EEN TELEX VAN 19 AUGUSTUS 1970 ( BIJLAGE I 82 BIJ DE VERWEERSCHRIFTEN ) NOTA NEEMT VAN HET FEIT DAT EXPORT MET DE JEGENS DE NEDERLANDSE MARKT TE VOLGEN GEDRAGSLIJN HAD INGESTEMD, OM DEZE FIRMA VERVOLGENS TE DOEN WETEN DAT "NOUS METTONS PAR CONSEQUENT SUCRE A VOTRE DISPOSITION POUR INDUSTRIE HOLLANDAISE LAIT CONDENSE ..." ( WIJ ... DERHALVE SUIKER VOOR HOLLANDSE CONDENSINDUSTRIE TE UWER BESCHIKKING ?STELLEN? ...):

135 DAT EXPORT ZICH ER IN EEN AAN RT GERICHTE TELEX VAN 20 AUGUSTUS 1970 ( BIJLAGE I 83 BIJ DE VERWEERSCHRIFTEN ) MEE ACCOORD VERKLAART ZICH TE GEDRAGEN NAAR DE TUSSEN RT EN DE NEDERLANDSE FABRIKANTEN GEMAAKTE ONDERNEMERSAFSPRAAK (" ENTENTE "), HETGEEN ZIJ IN DIE ZIN TOELICHT DAT DIE AFSPRAAK VOOR HAAR, EXPORT, DE VERPLICHTING BEHELSDE NAAR NEDERLAND NIET VOOR "LA CONSOMMATION DE BOUCHE HUMAINE" ( MENSELIJKE CONSUMPTIE ) OF VOOR "L'INDUSTRIE DES PRODUITS SUCRES" ( DE SUIKERWERKINDUSTRIE ) TE LEVEREN, DOCH HAAR WEL VRIJLIET OVEREENKOMSTEN MET DE MELKINDUSTRIE EN DE CHEMISCHE INDUSTRIE, ALSOOK IN HET KADER VAN HET "DENATURERINGSVERKEER", AF TE SLUITEN;

136 DAT DE MELKINDUSTRIE, SOMS NAAST SU, ALS ENIGE IN AANMERKING KOMENDE NEDERLANDSE AFNEMER WORDT AANGEWEZEN IN EEN AANTAL ANDERE STUKKEN, TE WETEN EEN TELEX VAN RT AAN EXPORT DD . 20 AUGUSTUS 1970, EEN VERKOOPBEVESTIGING VAN EXPORT AAN JACOBSON VAN 1 OKTOBER 1970, EEN TELEX VAN EXPORT AAN JACOBSON VAN DEZELFDE DATUM, TWEE BRIEVEN VAN OREYE AAN EXPORT VAN 2 ONDERSCHEIDENLIJK 7 OKTOBER 1970, EEN VERKOOPCONTRACT VAN HOTTLET VAN 16 DECEMBER 1970, NEGEN KOOP - OF VERKOOPCONTRACTEN VAN EXPORT OF HOTTLET MET RT, VAN ANDERE BELGISCHE FABRIKANTEN OF JACOBSON, GEDATEERD TUSSEN 16 DECEMBER 1970 EN 7 JANUARI 1972, EEN TELEX VAN EXPORT AAN RT VAN 17 SEPTEMBER 1970, EEN BRIEF VAN EXPORT AAN OREYE VAN 5 OKTOBER 1970, EEN TELEX VAN EXPORT AAN RT VAN 21 SEPTEMBER 1970 ( BIJLAGEN I 84, 88, 89, 91-97, 100-104, 112-114 BIJ DE VERWEERSCHRIFTEN );

137 DAT IN EEN OP 5 OKTOBER 1970 DOOR EXPORT AAN RT GEZONDEN KOOPBEVESTIGING ( BIJLAGE I 128 BIJ DE VERWEERSCHRIFTEN ) TE LEZEN VALT : "DESTINATION : HOLLANDE, EN PRINCIPE SEULEMENT L'INDUSTRIE DU LAIT, SUCRES DESTINES A DES PRENEURS-ACHETEURS-UTILISATEURS FINAUX POUR LESQUELS L'INDUSTRIE SUCRIERE NEERLANDAISE MARQUE UNE APPROBATION D'APPROVISIONNEMENT ..." ( BESTEMMING : NEDERLAND, IN BEGINSEL ALLEEN MELKINDUSTRIE, SUIKER BESTEMD VOOR AFNEMERS-KOPERS-EINDVERBRUIKERS AAN WIE VOLGENS DE NEDERLANDSE SUIKERINDUSTRIE MAG WORDEN GELEVERD ...);

2 . DE GEWEIGERDE LEVERINGEN

138 OVERWEGENDE DAT DIT OVERZICHT VAN RT'S RESTRICTIEF BELEID BEVESTIGING VINDT IN SOMMIGE BESCHEIDEN BLIJKENS WELKE DE BELGISCHE ONDERNEMERS SOMS HEBBEN GEWEIGERD OP LEVERINGSVERZOEKEN VAN NEDERLANDSE ONDERNEMERS, NIET ZIJNDE DE SUIKERFABRIKANTEN EN DE MELK - C.Q . CHEMISCHE INDUSTRIE, IN TE GAAN;

139 DAT ZO DOOR RT DAN WEL DOOR EXPORT OF DOOR HET COMPTOIR SUCRIER TE ANTWERPEN, HANDELENDE IN OVEREENSTEMMING MET DE INSTRUCTIES VAN RT OF VAN ANDERE, DOOR RT GECONTROLEERDE, BELGISCHE FABRIKANTEN, BIJ BRIEVEN VAN 14 AUGUSTUS, 23 AUGUSTUS, 2 SEPTEMBER EN 3 SEPTEMBER 1968 ( BIJLAGEN I 44-47 BIJ DE VERWEERSCHRIFTEN ) VERZOEKEN OM LEVERING VAN ZULKE ONDERNEMERS ZIJN AFGEWEZEN OP GROND DAT DE BESCHIKBARE VOORRADEN GEEN MOGELIJKHEID TOT EXPORT LIETEN;

VERVOLG VAN DE RECHTSOVERWEGINGEN ONDER NUMMER : 673J0040.1

140 DAT EXPORT IN EEN INTERNE NOTA VAN 23 APRIL 1970 ( BIJLAGE I 75 BIJ DE VERWEERSCHRIFTEN ) VASTSTELT DAT "LA POLITIQUE DES RAFFINEURS FAIT ECHEC" ( HET BELEID DER RAFFINADEURS AFBREUK DOET ) AAN DE VERWEZENLIJKING VAN DE MOGELIJKHEDEN TOT UITVOER "DANS LES REGIONS FRONTIERES DU BENELUX" ( NAAR DE GRENSGEBIEDEN VAN DE BENELUX ), HOEWEL DE BEHOEFTEN IN NEDERLAND AANZIENLIJK ZOUDEN ZIJN;

3 . DE DOOR RT AAN DE BELGISCHE HANDELAREN ONDERSCHEIDENLIJK DOOR SU EN CSM AAN DE NEDERLANDSE HANDELAREN OPGELEGDE VERPLICHTING HET HIERVOOR OMSCHREVEN BELEID TE VOLGEN

141 OVERWEGENDE TEN AANZIEN VAN DE BETREKKINGEN TUSSEN RT EN DE BELGISCHE HANDELAREN, DAT UIT HET MERENDEEL DER AANGEHAALDE BESCHEIDEN REEDS BLIJKT DAT RT ER BIJ DEZE HANDELAREN EN VOORAL BIJ EXPORT OP HEEFT AANGEDRONGEN DAT ZIJ BINNEN NEDERLAND ALLEEN ZOUDEN LEVEREN AAN DE NEDERLANDSE FABRIKANTEN, AAN DE MELKINDUSTRIE, AAN DE CHEMISCHE INDUSTRIE DAN WEL VOOR DENATURERING;

142 OVERWEGENDE DAT EXPORT IN EEN OP 19 AUGUSTUS 1970 AAN RT GEZONDEN TELEX ( BIJLAGE I 81 BIJ DE VERWEERSCHRIFTEN ) SCHRIJFT : "HOLLANDE : SUR BASE DES BESOINS D'IMPORTATION DES PAYS-BAS EN SUCRES CEE, SOMMES D'ACCORD SUR PRINCIPE EVOQUE DEJEUNER D'AVANT-HIER, TRAVAILLER SELON VOTRE SCHEMA, A SAVOIR ECHANGES ENTRE FABRICANTS DE SUCRE VIA COMMERCE TRADITIONNEL BELGO-HOLLANDAIS, SUR BASE SATISFAISANTE POUR EXPORT . POUR DONNER SUITE VOTRE PROPOSITION, CONTACTONS MAISONS HOLLANDAISES SUR CES QUESTIONS ..." ( NEDERLAND : OP BASIS VAN DE IN NEDERLAND BESTAANDE BEHOEFTE AAN INVOER VAN EEG-SUIKER, GAAN ACCOORD MET BEGINSEL BESPROKEN LUNCH VAN EERGISTEREN, WERKEN VOLGENS UW SCHEMA, DWZ . VERKEER TUSSEN SUIKERFABRIKANTEN VIA TRADITIONELE BELGISCH-NEDERLANDSE HANDEL, OP VOOR EXPORT BEVREDIGENDE BASIS . LAAT ONS, OM AAN UW VOORSTEL GEVOLG TE GEVEN, OVER DEZE KWESTIE CONTACT OPNEMEN MET HOLLANDSE FIRMA'S ...);

143 DAT RT ZICH IN EEN TELEX VAN DEZELFDE DATUM ( BIJLAGE I 82 BIJ DE VERWEERSCHRIFTEN ) IN ANTWOORD OP VOORMELDE TELEX MET DE DOOR EXPORT GEDANE ACCOORDVERKLARING ZEER INGENOMEN VERKLAART EN VOORTS HET VOLGENDE LAAT WETEN : "NOUS METTONS PAR CONSEQUENT SUCRE A VOTRE DISPOSITION POUR INDUSTRIE HOLLANDAISE LAIT CONDENSE POUR OPERATION VIA COMMERCE TRADITIONNEL ... D'AUTRE PART, SI NOUS ETIONS SOLLICITES PAR INDUSTRIE SUCRIERE HOLLANDAISE POUR SES BESOINS PROPRES, UNE EXPORTATION EVENTUELLE DE SUCRE BELGE SE TRAITERAIT EGALEMENT AVEC LE CONCOURS DE NOS MAISONS DE COMMERCE . DES DISPOSITIONS CI-DESSUS, IL DECOULE QUE VOUS VOUS ABSTIENDREZ DE TOUTE AUTRE DEMARCHE SUR LE MARCHE HOLLANDAIS, EN SORTE DE NE PAS EN PERTURBER LA STRUCTURE" ( WIJ STELLEN DAN OOK SUIKER VOOR DE NEDERLANDSE CONDENSINDUSTRIE, TE VERHANDELEN VIA DE TRATIONELE HANDEL, TE UWER BESCHIKKING . ANDERZIJDS ZOU, MOCHT DE NEDERLANDSE SUIKERINDUSTRIE ZICH MET HET OOG OP HAAR EIGEN BEHOEFTEN TOT ONS WENDEN, AAN UITVOER VAN BELGISCHE SUIKER EVENEENS DOOR ONZE HANDELSHUIZEN WORDEN MEEGEWERKT . UIT VOORMELDE BEPALINGEN VOLGT DAT U ZICH VAN ALLE ANDERE BEMOEIINGEN MET DE NEDERLANDSE MARKT ZULT ONTHOUDEN, TEN EINDE DE MARKTSTRUCTUUR ALDAAR NIET TE VERSTOREN );

144 DAT EXPORT IN EEN ANTWOORD-TELEX VAN 20 AUGUSTUS 1970 ( BIJLAGE I 83 BIJ DE VERWEERSCHRIFTEN ) DE VOORWAARDEN DER GETROFFEN REGELING NADER HEEFT UITGEWERKT, MET NAME WAAR ZIJ SCHRIJFT : "EXPORT MARQUE SON ACCORD DE SUIVRE LA RT ... DANS SON ELABORATION D'UNE ENTENTE AVEC LA SU ET LA CSM ,... POUR LA CAMPAGNE SUCRIERE 1970/1971 SUR LES BASES SUIVANTES :

1 . EXPORT RENONCE DE TRAITER DES SUCRES BELGES AVEC LES ACHETEURS-UTILISATEURS NEERLANDAIS POUR CE QUE NOUS DENOMMONS LES BESOINS PROPRES NEERLANDAIS ET QUI CONSISTENT EN LA CONSOMMATION DE BOUCHE HUMAINE, D'UNE PART EN L'ETAT , TEL QUEL, D'AUTRE PART POUR L'INDUSTRIE DES PRODUITS SUCRES, POUR CONSOMMATION DE CES PRODUITS SUCRES AUX PAYS-BAS ... CETTE INDUSTRIE DES PRODUITS SUCRES NE COMPREND PAS L'INDUSTRIE DU LAIT . EST EGALEMENT EXCLU DU RENONCEMENT D'EXPORT, LE TRAFIC DE DENATURATION DU SUCRE ET L'INDUSTRIE CHIMIQUE .

2 . CET ABANDON D'EXPORT EST LIE ... A CE QUE, EN CE QUI CONCERNE LES BESOINS D'IMPORTATION DES PAYS-BAS EN SUCRE CEE ... LES ECHANGES A PRENDRE COURS POUR APPROVISIONNER CE MARCHE NEERLANDAIS, ENTRE LES FABRICANTS DE SUCRE BELGES ET LES FABRICANTS DE SUCRE NEERLANDAIS, SERONT EFFECTUES VIA LES COMMERCES TRADITIONNELS BELGE ET HOLLANDAIS ..."

( EXPORT GAAT ERMEDE ACCOORD RT TE VOLGEN ... BIJ HET UITWERKEN VAN EEN ONDERNEMERSAFSPRAAK MET SU EN CSM ... VOOR HET SUIKERVERKOOPSEIZOEN 1970/1971, EN WEL OP DE VOLGENDE GRONDSLAGEN :

1 . EXPORT ZIET AF VAN TRANSACTIES BETREFFENDE BELGISCHE SUIKER MET DE NEDERLANDSE KOPERS-VERBRUIKERS VOOR WAT WIJ NOEMEN DE EIGEN NEDERLANDSE BEHOEFTEN, BESTAANDE UIT HET GEBRUIK VAN SUIKER VOOR MENSELIJKE CONSUMPTIE, DEELS ALS ZODANIG, DEELS VOOR DE SUIKERWERKINDUSTRIE - VOOR DE CONSUMPTIE VAN SUIKERWERK IN NEDERLAND -... DIE SUIKERWERKINDUSTRIE OMVAT NIET DE MELKINDUSTRIE . OOK HET DENATURERINGSVERKEER EN DE CHEMISCHE INDUSTRIE ZIJN VAN EXPORT'S VERKLARING VAN AFSTAND UITGESLOTEN .

2 . HET PRIJSGEVEN VAN DEZE HANDEL DOOR EXPORT IS GEBONDEN ... AAN DE VOORWAARDE DAT, WAT DE NEDERLANDSE BEHOEFTEN AAN INVOER VAN EEG-SUIKER BETREFT, HET HANDELSVERKEER WAARTOE HET TER BEVOORRADING VAN DIE NEDERLANDSE MARKT TUSSEN DE BELGISCHE EN DE NEDERLANDSE SUIKERFABRIKANTEN ZAL KOMEN, ZAL LOPEN VIA DE TRADITIONELE BELGISCHE EN NEDERLANDSE HANDEL ...);

145 OVERWEGENDE TEN AANZIEN VAN DE BETREKKINGEN TUSSEN SU EN CSM ENERZIJDS EN DE NEDERLANDSE HANDELAREN ANDERZIJDS , DAT IN EEN NOTA VAN 3 SEPTEMBER 1970, WAARMEDE BARON KRONACKER, VAN EXPORT, ZICH TOT DE HEER ROLIN, VAN RT, HEEFT GERICHT ( BIJLAGE I 86 BIJ DE VERWEERSCHRIFTEN ) GEWAG GEMAAKT WORDT VAN EEN UITLATING VAN DE HEER ROLIN, VOLGENS WELKE "LES TROIS IMPORTATEURS TRADITIONNELS HOLLANDAIS ONT PRIS L'ENGAGEMENT VIS-A-VIS DE SU ET CENTRALE ?CSM? DE NE PAS IMPORTER POUR LA CONSOMMATION NEERLANDAISE SI CE N'EST PAS AVEC LEUR ACCORD" ( DE DRIE TRADITIONELE NEDERLANDSE IMPORTEURS ZICH JEGENS SU EN DE CENTRALE ?CSM? HEBBEN VERPLICHT NIET DAN MET HUN TOESTEMMING VOOR DE NEDERLANDSE CONSUMPTIE TE IMPORTEREN ) EN "IL ?M . ROLIN? A L'ENGAGEMENT DE CSM ET DE SU QUE, S'IL EXISTE DES BESOINS DE CONSOMMATION, CES FIRMES S'ADRESSERONT A LA RT POUR ASSURER LA COUVERTURE DE CES BESOINS ET LA RT PREND L'ENGAGEMENT DE TRAITER PAR NOUS" ( HEM ?DE HEER ROLIN? DOOR CSM EN SU IS TOEGEZEGD DAT DEZE FIRMA'S ZICH, WANNEER ER ZICH EEN CONSUMPTIEVE BEHOEFTE MOCHT VOORDOEN, TOT DEKKING VAN DIE BEHOEFTE TOT RT ZOUDEN WENDEN EN RT ZICH VERPLICHT HAAR TRANSACTIES VIA ONS - DAT WIL ZEGGEN EXPORT - AF TE SLUITEN );

146 DAT ER IN EEN TELEX VAN 24 SEPTEMBER 1970 VAN JACOBSON AAN EXPORT ( BIJLAGE I 87 BIJ DE VERWEERSCHRIFTEN ) OP WORDT GEWEZEN DAT "DE DOOR ONS AF TE NEMEN SUIKER IS BESTEMD VOOR DIE AFNEMERS WAAROVER GEEN VERSCHIL VAN MENING MET DE NEDERLANDSE INDUSTRIE ZAL ONTSTAAN";

147 DAT IN EEN DOOR EXPORT AAN JACOBSON GEZONDEN TELEX VAN 1 OKTOBER 1970, HOUDENDE VERKOOPBEVESTIGING ( BIJLAGE I 89 BIJ DE VERWEERSCHRIFTEN ) ONDER HET HOOFD "CLAUSES PARTICULIERES" ( BIJZONDERE CLAUSULES ) WORDT GEZEGD DAT "L'EXCLUSIVITE DE LA RT" ( RT'S EXCLUSIEVE RECHTEN ) - TE WETEN DIE WELKE ZIJ VOOR HET VERKOOPSEIZOEN 1970/1971 VOOR DE VERKOOP VAN HAAR KRISTALSUIKER AAN EXPORT EN HOTTLET HAD VERLEEND - "EST FONCTION D'UN ENGAGEMENT PRIS PAR LES TROIS MAISONS DE COMMERCE TRADITIONNELLES NEERLANDAISES QUE LES SUCRES DU PRESENT CONTRAT OU DE CONTRATS ULTERIEURS EN CRISTALLISES BELGES SUR LA CAMPAGNE 1970/1971 SERONT DESTINES A ETRE LIVRES A DES PRENEURS-ACHETEURS-UTILISATEURS FINAUX POUR LESQUELS L'INDUSTRIE SUCRIERE NEERLANDAISE ( CSM - SU ) MARQUE UNE APPROBATION D'APPROVISIONNEMENT" ( ZIJN TE BEZIEN IN SAMENHANG MET EEN VERBINTENIS AANGEGAAN DOOR DE DRIE TRADITIONELE NEDERLANDSE HANDELSHUIZEN, KRACHTENS WELKE DE SUIKER BEDOELD IN HET ONDERHAVIG CONTRACT OF LATERE CONTRACTEN BETREFFENDE BELGISCHE KRISTALSUIKER, AF TE SLUITEN VOOR HET SEIZOEN 1970/1971, BESTEMD ZAL ZIJN VOOR LEVERING AAN AFNEMERS-KOPERS-EINDVERBRUIKERS AAN WIE VOLGENS DE NEDERLANDSE SUIKERINDUSTRIE ( CSM - SU ) MAG WORDEN GELEVERD );

BB ) HET BEWIJS MET BETREKKING TOT DE VRAAG OF VOORMELD MARKTGEDRAG OP AFSTEMMING BERUSTTE

148 OVERWEGENDE DAT SOMMIGE HIERVOOR AANGEHAALDE TEKSTEN REEDS OP AFSTEMMING WIJZEN, TE WETEN EXPORT'S TELEX AAN RT VAN 20 AUGUSTUS 1970, EXPORT'S NOTA AAN RT VAN 3 SEPTEMBER 1970, JACOBSON'S TELEX AAN EXPORT VAN 24 SEPTEMBER 1970, EXPORT'S TELEX AAN JACOBSON VAN 1 OKTOBER 1970 EN DE KOOPBEVESTIGING VAN EXPORT AAN RT VAN 5 OKTOBER 1970;

149 OVERWEGENDE DAT IN EEN DOOR EXPORT OPGESTELD VERSLAG, WAARIN EEN GEDACHTENWISSELING IS WEERGEGEVEN DIE OP 20 APRIL 1970 TUSSEN VERTEGENWOORDIGERS VAN RT EN EXPORT HEEFT PLAATSGEHAD ( BIJLAGE I 74 BIJ DE VERWEERSCHRIFTEN ), SPRAKE IS VAN "LES OBLIGATIONS RT PRISES DANS LE CADRE ... DE LA CONCERTATION ENTRE RAFFINEURS EUROPEENS" ( DE VERPLICHTINGEN DOOR RT AANVAARD IN HET KADER ... VAN DE AFSTEMMING TUSSEN EUROPESE RAFFINEURS ), KRACHTENS WELKE VERPLICHTINGEN "SONT ... ELIMINEES DU CHAMP D'APPLICATION DES RAPPORTS COMMERCIAUX RT/EXPORT, UNE SERIE D'AFFAIRES DIRECTES ENTRE RAFFINEURS AU PRODUCTEUR" ( BUITEN HET TOEPASSINGSGEBIED VAN DE HANDELSBETREKKINGEN RT/EXPORT ... GEBRACHT ZIJN EEN AANTAL TRANSACTIES DIE RECHTSTREEKS WORDEN AFGESLOTEN TUSSEN RAFFINADEURS EN FABRIKANT ) - WAARSCHIJNLIJK MOET IN PLAATS VAN DEZE BEIDE LAATSTE WOORDEN GELEZEN WORDEN : "OU PRODUCTEURS" ( OF FABRIKANTEN ) - EN WEL ZULKS "SUR ... LA HOLLANDE ( D'UNE PART FABRICATION DE MORCEAUX CSM AVEC EVENTUELLEMENT ECHANGE DE LA MATIERE, D'AUTRE PART PLACEMENT DE CRISTALLISES POUR INDUSTRIELS A DES CLIENTS DE CSM/SU, A LA DEMANDE ET PAR LE CANAL DE CES DERNIERES )" ( IN NEDERLAND ( ENERZIJDS VERVAARDIGING VAN KLONTJES CSM MET EVENTUEEL VERVANGING VAN DE GRONDSTOF, ANDERZIJDS PLAATSING VAN KRISTALSUIKERS VOOR INDUSTRIELEN BIJ AFNEMERS VAN CSM/SU, OP VERZOEK VAN - EN VIA - DEZE LAATSTEN ));

150 DAT IN EEN DOOR EXPORT OPGESTELD VERSLAG, GEDAGTEKEND 6 MEI 1970, WAARIN GESPREKKEN WORDEN WEERGEGEVEN WELKE OP 30 APRIL 1970 TUSSEN DE VERTEGENWOORDIGERS VAN DEZELFDE FIRMA'S HADDEN PLAATSGEHAD ( BIJLAGE I 76 BIJ DE VERWEERSCHRIFTEN ) TE LEZEN VALT : "LE PRINCIPE DE BASE SUR LEQUEL M . MAISIN ?DE RT? EST INTRAITABLE EST LE SUIVANT : EXPORT DOIT SUIVRE RT DANS SA POLITIQUE VIS-A-VIS DE SES PARTENAIRES EUROPEENS . CETTE POLITIQUE EST DEFINIE PAR LUI COMME SUIT : PAS DE MOUVEMENT DE MARCHANDISES DE PAYS A PAYS, SI CE N'EST EN CONCERTATION DE PRODUCTEUR A PRODUCTEUR" ( HET GRONDBEGINSEL WAARVAN DE HEER MAISIN ?VAN RT? NIET AFWIJKT IS HET VOLGENDE : EXPORT MOET RT VOLGEN IN HAAR BELEID JEGENS HAAR EUROPESE PARTNERS . DIT BELEID WORDT ALS VOLGT DOOR HEM OMSCHREVEN : GEEN GOEDERENBEWEGING VAN LAND TOT LAND TENZIJ BIJ OVEREENSTEMMING TUSSEN DE FABRIKANTEN );

151 DAT IN EEN 20 AUGUSTUS 1970 GEDAGTEKENDE TELEX VAN RT AAN EXPORT ( BIJLAGE I 84 BIJ DE VERWEERSCHRIFTEN ) NADER WORDT GEZEGD : "POUR LES BESOINS D'IMPORTATION DES PAYS-BAS EN SUCRE DESTINE A LA CONSOMMATION EN HOLLANDE, VOUS RENONCEZ A TRAITER EN DEHORS DES APPELS QUI SERAIENT FORMULES PAR L'INDUSTRIE SUCRIERE HOLLANDAISE QUI ENTEND GARDER LE CONTROLE DE CE MARCHE . L'INDUSTRIE SUCRIERE HOLLANDAISE, COMME VOUS NOUS LE CONFIRMEZ DU RESTE, NOUS A DECLARE QU'ACTUELLEMENT LA SITUATION EN HOLLANDE NE COMMANDAIT PAS LA MISE SUR PIED D'OPERATIONS D'IMPORTATION . ETANT DONNE QUE NOUS N'ENTENDONS FAIRE QUOI QUE CE SOIT A DESTINATION DE LA CONSOMMATION EN HOLLANDE QUI N'AIT L'AGREMENT DE NOS COLLEGUES HOLLANDAIS, DES OPERATIONS EN SUCRE BELGE POUR CES DEBOUCHES NE DOIVENT DONC PAS ETRE ETUDIEES PRESENTEMENT ... AUTRE CHOSE EST L'APPROVISIONNEMENT DE LA MELK INDUSTRIE ..." ( VOOR DE NEDERLANDSE BEHOEFTEN AAN INVOER VAN ALDAAR VOOR CONSUMPTIE BESTEMDE SUIKER, ZIET U AF VAN TRANSACTIES BEHALVE VOOR ZOVER DE NEDERLANDSE SUIKERINDUSTRIE, DIE DE MARKT ALDAAR ONDER CONTROLE WENST TE HOUDEN, EEN BEROEP OP U MOCHT DOEN . DE NEDERLANDSE SUIKERINDUSTRIE HEEFT ONS, NAAR U ONS TROUWENS BEVESTIGT, VERKLAARD DAT DE SITUATIE IN NEDERLAND VOOR HET OGENBLIK NIET OM INVOERTRANSACTIES VRAAGT . WAAR WIJ MET HET OOG OP DE NEDERLANDSE CONSUMPTIE NIETS WILLEN DOEN WAT DOOR ONZE NEDERLANDSE COLLEGA'S NIET WORDT GOEDGEKEURD, DIENEN TRANSACTIES IN BELGISCHE SUIKER VOOR AFZET IN NEDERLAND THANS NIET IN STUDIE TE WORDEN GENOMEN . IETS ANDERS IS DE LEVERING AAN DE MELKINDUSTRIE ... );

152 DAT RT ER EXPORT IN EEN BRIEF VAN 31 AUGUSTUS 1970 ( BIJLAGE I 85 BIJ DE VERWEERSCHRIFTEN OP WIJST DAT "EN CE QUI CONCERNE LA HOLLANDE, LE PRINCIPE DE BASE EST QUE NOUS SOUHAITONS NE RIEN FAIRE QUI PUISSE HEURTER SU OU CSM, DE MEME QU'EUX NE DESIRENT RIEN FAIRE QUI NOUS DERANGERAIT" ( WAT NEDERLAND BETREFT ,... HET GRONDBEGINSEL ?IS? DAT WIJ NIETS WILLEN DOEN DAT DE SU OF CSM SCHADELIJK KAN ZIJN, EVENMIN DEZE NIETS WILLEN DOEN DAT ONS ZOU VERSTOREN );

153 DAT EXPORT ER IN EEN AAN JACOBSON GEZONDEN BRIEF VAN 1 OKTOBER 1970, HOUDENDE VERKOOPBEVESTIGING ( BIJLAGE I 88 BIJ DE VERWEERSCHRIFTEN ), OP WIJST DAT RT AAN HAAR EN AAN HOTTLET VOOR HET SEIZOEN 1970/1971 HET UITSLUITEND RECHT HAD VERLEEND HAAR KRISTALSUIKER VOOR EXPORT TE VERKOPEN EN ER DE AANDACHT OP VESTIGT DAT RT NIET VOORNEMENS WAS OP DE NEDERLANDSE MARKT OOK MAAR IETS TE DOEN "QUI N'AIT L'AGREMENT DE SES DEUX COLLEGUES NEERLANDAIS" ( WAARMEE HAAR BEIDE NEDERLANDSE COLLEGA'S HET NIET EENS WAREN ), OM DAN TE BETOGEN DAT DAT ALLEENVERKOOPRECHT "EST FONCTION D'UN ENGAGEMENT PRIS PAR LES TROIS MAISONS DE COMMERCE TRADITIONNELLES NEERLANDAISES QUE LES SUCRES DU PRESENT CONTRAT OU DE CONTRATS ULTERIEURS EN CRISTALLISES BELGES SUR LA CAMPAGNE 1970/1971 SERONT DESTINES A ETRE LIVRES A DES PRENEURS-ACHETEURS-UTILISATEURS FINAUX POUR LESQUELS L'INDUSTRIE SUCRIERE NEERLANDAISE ( CSM - SU ) MARQUE UNE APPROBATION D'APPROVISIONNEMENT" ( IS TE BEZIEN IN SAMENHANG MET EEN VERBINTENIS AANGEGAAN DOOR DE DRIE TRADITIONELE NEDERLANDSE HANDELSHUIZEN, KRACHTENS WELKE DE SUIKER BEDOELD IN DIT CONTRACT OF IN LATERE CONTRACTEN BETREFFENDE BELGISCHE KRISTALSUIKER, AF TE SLUITEN VOOR HET VERKOOPSEIZOEN 1970/1971, BESTEMD ZAL ZIJN VOOR LEVERING AAN AFNEMERS-KOPERS-EINDVERBRUIKERS AAN WIE VOLGENS DE NEDERLANDSE SUIKERINDUSTRIE ( CSM - SU ) MAG WORDEN GELEVERD ) ;

154 DAT IN EEN TELEX, OP 14 SEPTEMBER 1970 DOOR EXPORT AAN EEN DUITSE HANDELAAR GEZONDEN - DIE IN EEN TELEX VAN 11 SEPTEMBER 1970 GEWAG GEMAAKT HAD VAN "DIFFERENTS CLIENTS EN HOLLANDE ... QUI ONT UN BESOIN URGENT D'OFFRES" ( VERSCHILLENDE AFNEMERS IN NEDERLAND ... DIE OM OFFERTES ZITTEN TE SPRINGEN ) ( VGL . BIJLAGE I 107, 108 BIJ DE VERWEERSCHRIFTEN ) - ONDER MEER WORDT GEZEGD DAT "REGARDING THE DUTCH MARKET FOR WHICH YOU ASKED US ALSO OFFERS AND WROTE TO US FOR RATHER IMMEDIATE SELLING POSSIBILITIES OF AROUND 15 000 TONS OF BELGIAN CRYSTAL SUGAR ON THE 1970/1971 CROP, WE CONFIRM YOU POSITIVELY THAT OUR MAIN BELGIAN SUGAR MANUFACTURES, THE RT GROUP WORKING THEMSELVES IN CLOSE CONTACT ( THROUGH TRADE INTERMEDIARIES ) WITH THE DUTCH SUGAR INDUSTRY GROUPS CSM AND SU, FOR THE DUTCH CONSUMPTION HOME MARKET, ARE NOT PRESENTLY SELLERS FOR SUCH DESTINATION, OUTSIDE THEIR TRADITIONAL REFINERS CHANNEL, AND ANYWAY WAITING FOR DUTCH SUGAR MANUFACTURERS EVENTUAL DEMANDS" ( WAT BETREFT DE NEDERLANDSE MARKT, WAARVOOR U ONS OM OFFERTES VROEG EN ONS SCHREEF OVER DE MOGELIJKHEID ONMIDDELLIJK 15 000 TON BELGISCHE KRISTALSUIKER SEIZOEN 1970/1971 TE VERKOPEN, LATEN WIJ U WETEN DAT DE VOORNAAMSTE BELGISCHE SUIKERFABRIKANTEN, DE RT-GROEP, DIE ( VIA DE HANDEL ) VOOR DE NEDERLANDSE CONSUMPTIEMARKT NAUW SAMENWERKT MET DE NEDERLANDSE SUIKERMAATSCHAPPIJEN CSM EN SU, THANS VOOR BEDOELDE BESTEMMING NIET IN DE MARKT ZIJN - TENZIJ VIA DE TRADITIONELE RAFFINADEURS - EN IN IEDER GEVAL EVENTUELE VERZOEKEN VAN DE NEDERLANDSE SUIKERFABRIKANTEN ZULLEN AFWACHTEN );

155 DAT EEN GEDRAGSAFSTEMMING TUSSEN RT EN DE NEDERLANDSE FABRIKANTEN OOK, AL DAN NIET RECHTSTREEKS, WORDT BEVESTIGD DOOR BEPAALDE ANDERE DOCUMENTEN ( BRIEF VAN HET COMPTOIR SUCRIER TE ANTWERPEN AAN EEN NEDERLANDSE KLANT VAN 3 SEPTEMBER 1968; INTERNE NOTA VAN EXPORT VAN 23 APRIL 1970; TELEX VAN EXPORT AAN RT VAN 20 AUGUSTUS 1970; NOTA VAN EXPORT AAN RT VAN 3 SEPTEMBER 1970; TELEXEN VAN JACOBSON AAN EXPORT VAN 24 EN 30 SEPTEMBER 1970; TELEXEN VAN EXPORT AAN RT VAN 14 EN 17 SEPTEMBER 1970; TELEX VAN EXPORT AAN JACOBSON VAN 1 OKTOBER 1970; KOOPBEVESTIGING VAN EXPORT AAN RT VAN 5 OKTOBER 1970; BRIEF VAN EXPORT AAN NAVEAU VAN 31 JULI 1970; BIJLAGEN I 47, 75, 83, 86, 87, 89, 90, 108, 112, 128, 129 BIJ DE VERWEERSCHRIFTEN );

B ) DE WAARDERING DEZER BEWIJSMIDDELEN

AA ) DE BEWIJSKRACHT DER MIDDELEN

156 OVERWEGENDE DAT RT BETOOGT DAT VOORMELDE SCHRIFTUREN VAN EXPORT - OFSCHOON RT'S VERKLARINGEN AAN DEZE FIRMA ER NAAR WAARHEID IN ZIJN WEERGEGEVEN - EN DE DOOR DE COMMISSIE BEDOELDE DOCUMENTEN, HOE "OVERSTELPEND" OOK, NIET LETTERLIJK DIENEN TE WORDEN GENOMEN;

157 DAT IMMERS RT, TOEN EXPORT TEVERGEEFS HAD GETRACHT VAN RT HET ALLEENVERKOOPRECHT TE VERKRIJGEN EN TEN ONRECHTE VREESDE GELEIDELIJK BUITEN RT'S TRANSACTIES TE WORDEN GEHOUDEN, DE TUSSEN BEIDE VENNOOTSCHAPPEN GEREZEN SPANNINGEN ZOU HEBBEN WILLEN VERMINDEREN EN DAAROM "EXPORT NIET OPENLIJK HEEFT WILLEN ZEGGEN DAT HAAR EIGEN BELANG MEDEBRACHT DAT ZIJ DE HANDEL BIJ BEPAALDE TRANSACTIES DIENDE UIT TE SCHAKELEN" EN HET DUS, "COMMERCIEEL GESPROKEN , JUISTER GEACHT ?HEEFT? ZICH ACHTER ... HAAR BUITENLANDSE COLLEGA'S TE VERSCHANSEN";

158 DAT MEN, WANNEER DE HIERBEDOELDE VERKLARINGEN MET DE WERKELIJKHEID ZOUDEN HEBBEN OVEREENGESTEMD, DOOR ZE SCHRIFTELIJK VAST TE LEGGEN "UITERST NAIEF ZOU HEBBEN GEHANDELD, HETGEEN VAN EEN ONDERNEMING ALS ?RT? REDELIJKERWIJS NIET MAG WORDEN VERWACHT";

159 OVERWEGENDE DAT SU EN CSM GEZAMENLIJK BETOGEN DAT TUSSEN DERDEN, MET NAME TUSSEN RT EN EXPORT, GEVOERDE CORRESPONDENTIE NIET AAN HEN ZOU MOGEN WORDEN TEGENGEWORPEN , TE MINDER NU RT'S VERKLARINGEN BETREFFENDE DE NOODZAAK DE NEDERLANDSE FABRIKANTEN NIET TE HINDEREN, OP PURE SPECULATIE VAN RT ZOUDEN BERUSTEN EN EXPORT ER, WEGENS DE OVERBEKENDE SPANNINGEN WELKE ER TUSSEN HAARZELF EN RT HADDEN BESTAAN, KENNELIJK OP UIT ZOU ZIJN GEWEEST EEN VOOR RT BELASTEND DOSSIER BIJEEN TE BRENGEN;

160 OVERWEGENDE DAT AL TREDEN ER IN DE BETROKKEN STUKKEN EN IN ANDERE DOCUMENTEN, DIE DOOR DE COMMISSIE IN HET GEDING GEBRACHT ZIJN, TUSSEN RT EN EXPORT GEREZEN MENINGSVERSCHILLEN AAN DE DAG INZAKE HET WERKTERREIN VAN DIT LAATSTE BEDRIJF EN DE VRIJHEID VAN HANDELEN WELKE DAARAAN MOEST WORDEN GELATEN, HET ER NOCHTANS BEZWAARLIJK VOOR KAN WORDEN GEHOUDEN DAT RT HETGEEN ZIJ OVER HAAR BETREKKINGEN MET SU EN CSM HEEFT GEZEGD OF GESCHREVEN, EENVOUDIG ZOU HEBBEN VERZONNEN;

161 DAT MET BETREKKING TOT DE "NAIVITEIT" WELKE VOLGENS RT ZOU SPREKEN UIT IEDERE SCHRIFTELIJKE ERKENNING AAN EEN AFSTEMMING VAN GEDRAGINGEN TE HEBBEN DEELGENOMEN EN ZICH VOOR DIENOVEREENKOMSTIG MARKTGEDRAG TE HEBBEN INGEZET, DIENT TE WORDEN BEDACHT DAT HET NOG ONGEBRUIKELIJKER WARE INDIEN EEN MACHTIG FABRIKANT ALLEEN OM EEN VAN HEM AFHANDELIJKE HANDELAAR TE SUSSEN DOOR SCHRIFTELIJKE VERKLARINGEN DE SCHIJN OP ZICH ZOU LADEN ZICH TE HEBBEN GEDRAGEN OP EEN WIJZE WELKE HEM AAN SANCTIES KAN BLOOTSTELLEN;

162 DAT VOORTS IN DE SUMMIERE BEWERING DAT DE OMSTREDEN VERKLARINGEN NIET "LETTERLIJK" DIENEN TE WORDEN GENOMEN DE VRAAG IN HOEVERRE RT WIL ONTKENNEN DEZE VERKLARINGEN NAAR WAARHEID TE HEBBEN AFGELEGD GENERLEI BEANTWOORDING VINDT, ZODAT TOT WEERLEGGING VAN BEDOELDE DOOR DE COMMISSIE AANGEDRAGEN BEWIJSMIDDELEN ZELFS GEEN SERIEUZE POGING IS ONDERNOMEN;

163 DAT AAN BEDOELDE SCHRIFTUREN DAN OOK NIET BEWIJSKRACHT KAN WORDEN ONTZEGD OP DE GROND DAT EXPORT ZE ZOU HEBBEN OPGESTELD OF BEWAARD MET DE UITSLUITENDE BEDOELING RT AAN VERVOLGING DOOR DE COMMISSIE BLOOT TE STELLEN;

164 DAT, ANDERS DAN SU EN CSM MENEN, AAN DE COMMISSIE EN AAN HET HOF NERGENS WORDT VERBODEN VOOR HET MARKTGEDRAG VAN EEN ONDERNEMING BEWIJS TE ONTLENEN AAN EEN TUSSEN DERDEN GEVOERDE BRIEFWISSELING, MITS DE INHOUD DIER CORRESPONDENTIE, VOORZOVER BEDOELD GEDRAG DAARIN TER SPRAKE KOMT, ALS GELOOFWAARDIG IS TE BESCHOUWEN;

165 DAT BOVENDIEN DE BEWERINGEN WELKE IN DE OMSTREDEN STUKKEN WORDEN GEDAAN, IN OVEREENSTEMMING ZIJN MET HET KLAARBLIJKELIJK MARKTGEDRAG VAN BETROKKENEN;

166 OVERWEGENDE DAT HET ER, AL DEZE OMSTANDIGHEDEN IN AANMERKING GENOMEN, VOOR MOET WORDEN GEHOUDEN DAT DEZE STUKKEN EEN GEHEEL VAN ONDERLING OVEREENSTEMMENDE AANWIJZINGEN VORMEN EN DAT HUN INHOUD ALTHANS IN HOOFDZAAK MET DE WERKELIJKHEID OVEREENKOMT;

BB ) HET BESTAAN VAN DE ONDERLING AFGESTEMDE FEITELIJKE GEDRAGINGEN

167 1 . OVERWEGENDE DAT UIT DE HIERVOOR GENOEMDE GEGEVENS ALS GEHEEL BLIJKT DAT VERZOEKSTERS ZICH OP DE MARKT WERKELIJK HEBBEN GEDRAGEN ZOALS DOOR DE COMMISSIE IS GESTELD;

168 DAT DERHALVE ALS VASTSTAAND MAG WORDEN AANGENOMEN DAT BIJNA ALLE UITVOER NAAR NEDERLAND VAN RT EN VAN DE DOOR HAAR GECONTROLEERDE BELGISCHE FABRIKANTEN OP DE NEDERLANDSE SUIKERFABRIKANTEN, OP DE MELKINDUSTRIE, DE CHEMISCHE INDUSTRIE OF OP DENATURERINGSBEDRIJVEN WAS GERICHT, DAT RT NAUWELIJKS AAN DE TRADITIONELE KLANTENKRING DER NEDERLANDSE FABRIKANTEN HEEFT GELEVERD EN DAT ZIJ DE BELGISCHE HANDELAREN-EXPORTEURS HEEFT VERPLICHT DIT BELEID VAN GERICHTE LEVERING TE VOLGEN;

169 DAT DE HOEVEELHEDEN WELKE ALDUS NAAR EEN BEPERKT AANTAL AFNEMERS OF BESTEMMING ZIJN GELEID AANZIENLIJK ZIJN GEWEEST, ZOALS REEDS BLIJKT UIT DE CIJFERS WELKE RT IN BIJLAGE 4 BIJ HAAR CONCLUSIE VAN REPLIEK HEEFT OVERGELEGD;

170 DAT VOLGENS DEZE CIJFERS - WELKE WELISWAAR NU EENS NAAR BOVEN, DAN WEER NAAR BENEDEN AFWIJKEN VAN DIE DER COMMISSIE DOCH NIETTEMIN IN DEZELFDE ORDE VAN GROOTTE BLIJVEN - RT OVER DE VIER IN DE BESCHIKKING BEDOELDE VERKOOPSEIZOENEN TE ZAMEN AAN SU, CSM EN DE NEDERLANDSE MELKINDUSTRIE ONDERSCHEIDENLIJK 40 741, 35 099 EN 48 000 TON GERAFFINEERDE OF KRISTALSUIKER HEEFT GELEVERD OFWEL IN TOTAAL 123 840 TON, EEN AANZIENLIJKE HOEVEELHEID OOK WANNEER MER ER DE 10 587 TON KRISTALSUIKER AFTREKT WELKE CSM IN 1968/1969 EN 1969/1970 TER VERDERE BEWERKING AAN RT HAD TOEVERTROUWD EN DIE DAARNA DOOR RT ALS GERAFFINEERDE SUIKER WEDEROM NAAR NEDERLAND IS UITGEVOERD;

171 DAT BLIJKENS EEN DOOR DE COMMISSIE OVERGELEGDE STATISTIEK ( BIJLAGE I BIJ CONCLUSIE VAN DUPLIEK 47-73, TABEL VI ) DE "GECONTROLEERDE" LEVERINGEN - DAT WIL ZEGGEN DIE VAN FABRIKANT AAN FABRIKANT, AAN DE MELKINDUSTRIE, VOOR DENATURERING OF VOOR LATERE UITVOER NAAR DERDE LANDEN - GEDURENDE DE VIER BEDOELDE VERKOOPSEIZOENEN ONDERSCHEIDENLIJK 70 PERCENT, 28,4 PERCENT, 79,3 PERCENT EN 70 PERCENT VAN DE TOTALE BELGISCHE EXPORTEN NAAR NEDERLAND HEBBEN BELOPEN - HET VERHOUDINGSGEWIJS GERINGE PERCENTAGE 28,4 PERCENT ZOU VOLGENS DE COMMISSIE TE VERKLAREN ZIJN DOOR HET FEIT DAT DEZE EXPORTEN IN 1969/1970 VOOR TWEE DERDEN DOOR VAN RT ONAFHANKELIJKE BELGISCHE FABRIKANTEN ZIJN GESCHIED;

172 2 . OVERWEGENDE DAT SU EN CSM BETOGEN DAT DE TERM "ONDERLING AFGESTEMDE FEITELIJKE GEDRAGINGEN" EEN PLAN DOET VERONDERSTELLEN, ALSMEDE DE BEDOELING BIJ VOORBAAT ONZEKERHEID OVER HET TOEKOMSTIG MARKTGEDRAG DER CONCURRENTEN UIT TE SLUITEN, ZODAT MET DE ENKELE MOGELIJKHEID DAT BELANGHEBBENDEN ZICH OVER EN WEER VAN DE PARALLELLE OF COMPLEMENTAIRE AARD HUNNER BESLISSINGEN BEWUST ZIJN GEWEEST NIET MAG WORDEN VOLSTAAN, WIL NIET IEDERE POGING VAN EEN ONDERNEMING ZO INTELLIGENT MOGELIJK OP HET OPTREDEN VAN EEN CONCURRENT IN TE SPELEN, ZIJN VERBODEN;

173 OVERWEGENDE DAT DE BEGRIPPEN VAN COORDINATIE EN SAMENWERKING WELKE IN 'S HOFS JURISPRUDENTIE WORDEN AANGENOMEN, ALLERMINST INHOUDEN DAT ER EEN WERKELIJK "PLAN" ZOU MOETEN ZIJN OPGESTELD EN DIENEN TE WORDEN VERSTAAN IN HET LICHT VAN DE IN DE VERDRAGSVOORSCHRIFTEN INZAKE DE MEDEDINGING BESLOTEN VOORSTELLING, DAT IEDERE ONDERNEMER ZELFSTANDIG MOET BEPALEN WELK BELEID HIJ OP DE GEMEENSCHAPPELIJKE MARKT ZAL VOEREN, WAARTOE MEDE BEHOORT DE KEUS DERGENEN AAN WIE HIJ ZIJN PRODUKTEN WENST AAN TE BIEDEN EN TE VERKOPEN;

174 DAT DEZE EIS VAN ZELFSTANDIGHEID WELISWAAR NIET UITSLUIT DAT DE ONDERNEMER GERECHTIGD IS ZIJN BELEID INTELLIGENT AAN HET VASTGESTELDE OF TE VERWACHTEN MARKTGEDRAG DER CONCURRENTEN AAN TE PASSEN, DOCH ANDERZIJDS ONVERBIDDELIJK IN DE WEG STAAT AAN ENIGERLEI TUSSEN ZULKE ONDERNEMERS AL DAN NIET RECHTSTREEKS OPGENOMEN CONTACT STREKKEND HETZIJ TOT BEINVLOEDING VAN HET MARKTGEDRAG VAN EEN BESTAANDE OF MOGELIJKE CONCURRENT, HETZIJ TOT BEDUIDING AAN ZULK EEN CONCURRENT VAN HET AANGENOMEN OF VOORGENOMEN MARKTGEDRAG;

175 DAT ER BLIJKENS DE AANGEHAALDE STUKKEN CONTACTEN TUSSEN DE VERZOEKSTERS HEBBEN PLAATSGEHAD EN DAT DIE CONTACTEN ER JUIST OP WAREN GERICHT BIJ VOORBAAT ONZEKERHEID OVER HET TOEKOMSTIG MARKTGEDRAG VAN DE CONCURRENT UIT TE SLUITEN;

176 DAT DE STELLING VAN VERZOEKSTERS DERHALVE FAALT,

177 OVERWEGENDE DAT SU EN CSM VOORTS STELLEN DAT HUN MARKTGEDRAG AAN HET NORMALE GEDRAGSPATROON VAN EEN ZICH IN HUN SITUATIE BEVINDENDE FABRIKANT ZOU HEBBEN BEANTWOORD EN DERHALVE NIET ALS ONDERLING AFGESTEMDE FEITELIJKE GEDRAGING ZOU ZIJN TE BESCHOUWEN;

178 DAT RT IN DEZELFDE ZIN MAAR MEER CONCREET HEEFT BETOOGD DAT EEN BELANGRIJK ELEMENT VAN HET RECHTSBEGRIP "ONDERLING AFGESTEMDE FEITELIJKE GEDRAGING" ZOU ZIJN GELEGEN IN "HET NOODZAKELIJK VERBAND DAT ER TUSSEN DE GESTELDE AFSTEMMING EN DE DAAROP GEVOLGDE GEDRAGINGEN MOET BESTAAN", WELKE OORZAKELIJK VERBAND EVENWEL ONTBREEKT "WANNEER DIE GEDRAGINGEN UIT DE MARKTSITUATIE ZELF VOORTVLOEIEN EN BIJ GEBREKE VAN ENIG CONTACT TUSSEN DE FABRIKANTEN DEZELFDE ZOUDEN ZIJN GEWEEST";

179 OVERWEGENDE DAT MET VORENGENOEMDE STUKKEN RECHTENS GENOEGZAAM IS BEWEZEN DAT SU EN CSM IN IEDER GEVAL HET RISICO VAN MEDEDINGING VAN DE ZIJDE VAN RT HEBBEN WILLEN UITSLUITEN, TERWIJL ZIJ ZONDER AFSTEMMING GEENSZINS DE ZEKERHEID ZOUDEN HEBBEN GEHAD DAT DIE MEDEDINGING HUN NIET ZOU ZIJN AANGEDAAN, IN AANMERKING GENOMEN DE AANZIENLIJKE BELGISCHE PRODUKTIEOVERSCHOTTEN, DE DEFICITAIRE PRODUKTIE IN NEDERLAND, HET FEIT DAT DE PRIJZEN IN BELGIE BENEDEN DIE IN NEDERLAND LAGEN, DE OMSTANDIGHEID DAT DE BELGISCHE HANDELAREN IN DE "VRIJE" SECTOR GROTE PARTIJEN WENSTEN UIT TE VOEREN EN DE UIT AL DEZE FACTOREN VOOR RT RESULTERENDE MOGELIJKHEID TEN MINSTE IN DE NEDERLANDSE GRENSGEBIEDEN TE LEVEREN;

180 DAT DERHALVE DOOR DE HIERBEDOELDE AFSTEMMING EN DE GEDRAGINGEN WAARMEDE ER UITVOERING AAN IS GEGEVEN, EEN EINDE KON WORDEN GEMAAKT AAN DE ONZEKERHEID DER NEDERLANDSE FABRIKANTEN OMTRENT DE MOGELIJKHEID OM, TEN DETRIMENTE VAN EEN DAADWERKELIJK VRIJ VERKEER DER PRODUKTEN BINNEN DE GEMEENSCHAPPELIJKE MARKT EN VAN DE VRIJHEID DER VERBRUIKERS IN DE KEUZE HUNNER LEVERANCIERS, HUN EENMAAL INGENOMEN POSITIE TE HANDHAVEN;

181 3 . OVERWEGENDE DAT VERZOEKSTERS BETOGEN DAT LEVERINGEN VAN FABRIKANT AAN FABRIKANT IN ARTIKEL 85 VAN HET VERDRAG NIET WORDEN VERBODEN;

182 OVERWEGENDE DAT DEZE STELLING NIET TER ZAKE DIENENDE IS , NU DE COMMISSIE NIET HEEFT GESTELD DAT ZULKE LEVERINGEN OP ZICHZELF ONGEOORLOOFD ZOUDEN ZIJN EN DE ONRECHTMATIGHEID DER ONDERHAVIGE TRANSACTIES ALLEEN AFLEIDT UIT HET FEIT DAT ZIJ EEN ONDERDEEL VAN DE AFSTEMMING HUNNER GEDRAGINGEN HEBBEN GEVORMD;

183 OVERWEGENDE DAT VOORTS, ANDERS DAN SU MEENT, NIET TER ZAKE DOET OF ZIJ - ZOALS ZIJ BEWEERT - IN DE REGEL NIET RECHTSTREEKS DOCH VIA HANDELAREN BIJ RT HEEFT GEKOCHT;

184 DAT HET TEN DEZE DE DOORSLAG DIENT TE GEVEN DAT RT, VERRE VAN DE HANDELAREN DE KEUS VAN HUN AFNEMERS OVER TE LATEN, AAN SU HEEFT WILLEN LEVEREN - EN OOK GELEVERD HEEFT -, ZIJ HET DAT EXPORT EN HOTTLET BIJ DIE TRANSACTIES WERDEN INGESCHAKELD;

185 DAT VOORTS UIT DE AANGEHAALDE STUKKEN BLIJKT DAT RT DE BELGISCHE HANDELAREN HEEFT GEDWONGEN HAAR IN HAAR BELEID VAN GERICHTE LEVERING NAAR NEDERLAND TE VOLGEN, ZODAT HET NIET TOT EEN ANDERE BEOORDELING DIER EXPORTEN KAN LEIDEN WANNEER BEDOELDE HANDELAREN BIJ ALLE OMSTREDEN LEVERINGEN OF SOMMIGE DIER LEVERINGEN ZIJN INGESCHAKELD;

186 4 . OVERWEGENDE DAT SU EN CSM BETOGEN DAT HUN NIMMER OM ENIGERLEI GOEDKEURING VAN DE BESTEMMING VAN NAAR NEDERLAND UIT TE VOEREN BELGISCHE SUIKER IS GEVRAAGD;

187 OVERWEGENDE DAT DIT BETOOG MISKENT DAT, ZOALS UIT DE AANGEHAALDE STUKKEN BLIJKT, RT EN DE NEDERLANDSE FABRIKANTEN ZIJN GEKOMEN TOT - EN UITVOERING HEBBEN GEGEVEN AAN - EEN AFSTEMMING MET BETREKKING TOT DE CRITERIA OP BASIS WAARVAN VANUIT BELGIE AAN DE AFNEMERS OF BESTEMMINGEN IN NEDERLAND WERD GELEVERD;

188 5 . OVERWEGENDE DAT DAARNEVENS NIET OOK IN AANMERKING KAN WORDEN GENOMEN DAT ER VOLGENS SU EN CSM NIET ONAANZIENLIJKE HOEVEELHEDEN BELGISCHE SUIKER BUITEN HET GEWRAAKTE LEVERINGSSYSTEEM OM IN NEDERLAND ZOUDEN ZIJN INGEVOERD, ZOALS LEVERINGEN VAN DOOR EEN DUITSE FIRMA VERHANDELDE SUIKER UIT DE PRODUKTIE VAN ANDERE BELGISCHE FABRIKANTEN DAN RT;

189 DAT IMMERS, BIJALDIEN HET TOT ZULKE LEVERINGEN GEKOMEN MOCHT ZIJN - HETGEEN DE COMMISSIE OOK NIET BETWIST -, DAARMEDE NIET WORDT AFGEDAAN AAN DE STELLING DAT RT DE ENIGE BELGISCHE FABRIKANT TEGEN WELKE DE BESCHIKKING IS GERICHT, SAMEN MET SU EN CSM TOT EEN ONDERLING AFGESTEMDE FEITELIJKE GEDRAGING IS GEKOMEN MET BETREKKING TOT DE BESTEMMING VAN DE PRODUKTIE DER BELGISCHE VENNOOTSCHAP;

190 6 . OVERWEGENDE TEN SLOTTE DAT MET BETREKKING TOT CSM'S STELLING DAT DE NEDERLANDSE FABRIKANTEN RT GEEN ENKELE TEGENPRESTATIE ZOUDEN HEBBEN GEBODEN OF KUNNEN BIEDEN TER ZAKE VAN HET FEIT DAT RT MET HAAR BELEID GENOEMDE FABRIKANTEN HEEFT ONTZIEN, MOET WORDEN OPGEMERKT DAT DIT - OVERIGENS AANVECHTBARE - MIDDEL SLECHTS BIJ GEBREKE VAN ANDERE AFDOENDE AANWIJZINGEN HET VERWIJT VAN ONDERLING AFGESTEMDE FEITELIJKE GEDRAGINGEN KAN AFZWAKKEN DOCH NIET WANNEER UIT HET DOSSIER OVERDUIDELIJK VAN ZULKE GEDRAGINGEN BLIJKT;

191 OVERWEGENDE DAT UIT AL DEZE FEITEN EN OMSTANDIGHEDEN BLIJKT DAT DE HIERBEDOELDE GEDRAGINGEN STELLIG NIET OP ZELFSTANDIGE BESLUITVORMING DER BELANGHEBBENDE FABRIKANTEN DOCH OP EEN TUSSEN HEN GETROFFEN AFSTEMMING BERUSTEN, DES DAT ZIJ FEITELIJKE SAMENWERKING WELBEWUST IN DE PLAATS HEBBEN GESTELD VOOR DE RISICO'S DER CONCURRENTIE EN DAT DIE SAMENWERKING HEEFT GELEID TOT MEDEDINGINGSVOORWAARDEN WELKE NIET IN OVEREENSTEMMING WAREN MET DE CONDITIES WELKE VOOR DE BETROKKEN MARKT, ZELFS WANNEER HAAR BIJZONDERE AARD IN AANMERKING WORDT GENOMEN, NORMAAL WAREN TE ACHTEN EN DE NEDERLANDSE FABRIKANTEN IN STAAT STELDE EENMAAL INGENOMEN POSITIES TE BEHOUDEN TEN DETRIMENTE VAN EEN DAADWERKELIJK VRIJ VERKEER DER PRODUKTEN BINNEN DE GEMEENSCHAPPELIJKE MARKT EN VAN DE VRIJHEID DER VERBRUIKERS IN DE KEUZE VAN HUN LEVERANCIERS;

192 DAT VERZOEKSTERS ZICH DAN OOK METTERDAAD HEBBEN SCHULDIG GEMAAKT AAN OP BESCHERMING VAN DE NEDERLANDSE MARKT GERICHTE, ONDERLING AFGESTEMDE FEITELIJKE GEDRAGINGEN ;

CC ) DE VRAAG OF DE ONDERLING AFGESTEMDE FEITELIJKE GEDRAGINGEN DE HANDEL TUSSEN LID-STATEN ONGUNSTIG KONDEN BEINVLOEDEN EN ERTOE KONDEN STREKKEN OF TEN GEVOLGE HEBBEN DAT DE MEDEDINGING BINNEN DE GEMEENSCHAPPELIJKE MARKT WERD VERHINDERD, BEPERKT OF VERVALST

193 OVERWEGENDE DAT DE HIERBEDOELDE ONDERLING AFGESTEMDE GEDRAGINGEN DE HANDEL TUSSEN LID-STATEN HEBBEN BEINVLOED DOOR HET ENKELE FEIT DAT ZIJN DE SUIKERHANDEL TUSSEN BELGIE EN NEDERLAND BETROFFEN;

194 OVERWEGENDE DAT ZIJ TEN DOEL HADDEN - EN ERTOE LEIDDEN - ZEKERHEID TE VERKRIJGEN DAT SUIKER GEFABRICEERD DOOR RT OF DOOR BELGISCHE FABRIKANTEN WAAROP ZIJN CONTROLE UITOEFENDE, NAAR NEDERLAND ALLEEN ZOU WORDEN UITGEVOERD WANNEER DAARDOOR DE SUIKER DER NEDERLANDSE FABRIKANTEN GEEN CONCURRENTIE WERD AANGEDAAN;

195 DAT DIE GEDRAGINGEN MET NAME BESTONDEN IN BEPERKING OF CONTROLE VAN DE AFZET EN IN VERDELING VAN DE MARKTEN IN DE ZIN VAN ARTIKEL 85, SUB B EN C, VAN HET VERDRAG EN ER TOE STREKTEN EN TEN GEVOLGE HADDEN DAT DE MEDEDINGING WERD BELEMMERD;

DD ) DE VRAAG OF DE ONDERLING AFGESTEMDE FEITELIJKE GEDRAGINGEN DE HANDEL TUSSEN LID-STATEN MERKBAAR ONGUNSTIG HEBBEN BEINVLOED EN DE MEDEDINGING MERKBAAR HEBBEN BELEMMERD

196 OVERWEGENDE MET BETREKKING TOT DE VRAAG OF DE HIERBEDOELDE AFGESTEMDE FEITELIJKE GEDRAGINGEN DE HANDEL TUSSEN LID-STATEN MERKBAAR ONGUNSTIG HEBBEN BEINVLOED EN DE MEDEDINGING MERKBAAR HEBBEN BELEMMERD, DAT ALLEREERST MOET WORDEN NAGEGAAN OF ER AANLEIDING BESTAAT TOT HET VERMOEDEN DAT ZONDER DIE GEDRAGINGEN EEN BELANGRIJK GEDEELTE DER OP ZICHZELF AANZIENLIJKE HOEVEELHEDEN DIE RT ZELF DAN WEL VIA DE BELGISCHE HANDELAREN NAAR DE HIERVOOR BEDOELDE AFNEMERS OF BESTEMMINGEN HEEFT GELEID, ANDERS AAN ANDERE IN NEDERLAND GEVESTIGDE AFNEMERS ZOU ZIJN GELEVERD, ZODAT DE FABRIKANTEN CONCURRENTIE ZOU ZIJN AANGEDAAN;

197 DAT EEN BEVESTIGENDE BEANTWOORDING VOLGT UIT BEPAALDE AANGEHAALDE STUKKEN DIE BEWIJZEN DAT DE BELGISCHE HANDELAREN, INDIEN RT HAAR RESTRICTIEF BELEID NIET AAN HEN HAD OPGELEGD, IN STAAT EN BEREID ZOUDEN ZIJN GEWEEST TOT ZULKE LEVERINGEN - IN NIET ONAANZIENLIJKE HOEVEELHEDEN - OVER TE GAAN;

198 OVERWEGENDE DAT AL DEZE OVERWEGINGEN TOT DE SLOTSOM VOEREN DAT RT, SU EN CSM ZICH HEBBEN SCHULDIG GEMAAKT AAN ONDERLING AFGESTEMDE FEITELIJKE GEDRAGINGEN WELKE DE HANDEL TUSSEN LID-STATEN MERKBAAR ONGUNSTIG HEBBEN BEINVLOED EN DE MEDEDINGING MERKBAAR HEBBEN BELEMMERD EN DAARMEDE INBREUK HEBBEN GEMAAKT OP ARTIKEL 85 VAN HET VERDRAG;

B - DE BETREKKINGEN TUSSEN PFEIFER EN LANGEN ENERZIJDS, SU EN CSM ANDERZIJDS

199 OVERWEGENDE DAT WAAR OOK PFEIFER EN LANGEN BETWIST DAT ZIJ MET SU EN CSM TOT EEN AFSTEMMING VAN HAAR HANDELSBELEID ZOU ZIJN GEKOMEN, DIENT TE WORDEN NAGEGAAN OF UIT DE FEITEN EN BESCHEIDEN WAAROP DE COMMISSIE ZICH BEROEPT ZULK EEN INBREUK KAN WORDEN AFGELEID VOOR DE TEN DEZE UITSLUITEND RELEVANTE PERIODE DIE OP 1 JULI 1970 IS AANGEVANGEN;

200 DAT DIE AFSTEMMING VOLGENS DE COMMISSIE ENERZIJDS ZOU BLIJKEN UIT BEPAALDE IN HET GEDING GEBRACHTE STUKKEN EN ANDERZIJDS UIT DE ZEER OMVANGRIJKE LEVERINGEN DER VENNOOTSCHAP AAN DE NEDERLANDSE FABRIKANTEN, TERWIJL HAAR LEVERINGEN AAN ANDERE NEDERLANDSE AFNEMERS ZEER GERING ZOUDEN ZIJN GEWEEST;

201 A ) OVERWEGENDE DAT HET WAT BEDOELDE STUKKEN BETREFT - AFGEZIEN VAN BEPAALDE STUKKEN WAARAAN VOOR DE GRIEF ZOALS DIE IN HET DISPOSITIEF VAN DE BESTREDEN BESCHIKKING GEFORMULEERD IS, AL AANSTONDS GEEN ENKEL BELANG KAN WORDEN GEHECHT - SLECHTS GAAT OM TWEE INTERNE NOTA'S EN EEN "PROCES-VERBAAL" DOOR EXPORT OPGEMAAKT OP 23 APRIL EN 6 MEI 1970, BETREKKING HEBBENDE OP BESPREKINGEN WELKE TUSSEN DEZE FIRMA EN RT ZIJN GEVOERD ( BIJLAGEN I 74 T/M 76 BIJ DE VERWEERSCHRIFTEN );

202 DAT DEZE SCHRIFTUREN, WAAROP MEN ZICH IN DIT VERBAND BEROEPT TEN BEWIJZE DAT PFEIFER EN LANGEN MEERMALEN ZOU HEBBEN GEWEIGERD AAN NEDERLANDSE GEGADIGDEN, NIET ZIJNDE FABRIKANTEN, TE LEVEREN, MET ZOVEEL WOORDEN ALLEEN BETREKKING HEBBEN OP DE VERHOUDING TUSSEN EXPORT EN RT EN OP DIE TUSSEN DE BELGISCHE ONDERNEMERS ENERZIJDS EN EVENTUELE FRANSE, DUITSE, NEDERLANDSE EN ITALIAANSE AFNEMERS ANDERZIJDS, DOCH GEENSZINS OP DE GEDRAGSLIJN WELKE OP DE NEDERLANDSE MARKT DOOR DUITSE FABRIKANTEN WERD OF MOEST WORDEN GEVOLGD;

203 DAT VOORZOVER IN GENOEMDE SCHRIFTUREN WORDT GEWAAGD VAN EEN MEER OMVATTENDE SAMENWERKING BINNEN DE GEHELE GEMEENSCHAP, DE DOOR EXPORT GEBEZIGDE BEWOORDINGEN - "LA CONCERTATION ENTRE RAFFINEURS EUROPEENS" ( DE AFSTEMMING TUSSEN EUROPESE RAFFINADEURS ) EN "TIRLEMONT A CONVENU AVEC LES AUTRES RAFFINEURS DU MARCHE COMMUN D'UN ACCORD D'EXCLUSIVITE RECIPROQUE, D'OU IL RESSORT QUE LA COMMERCIALISATION DANS LE PAYS DE DESTINATION EST RESERVEE AUX RAFFINEURS DE CE PAYS" ( TIRLEMONT IS MET DE OVERIGE RAFFINADEURS VAN DE GEMEENSCHAPPELIJKE MARKT EEN WEDERKERIGE ALLEENVERKOOPOVEREENKOMST AANGEGAAN VOLGENS WELKE DE AFZET IN HET LAND VAN BESTEMMING AAN DE RAFFINADEURS VAN DAT LAND IS VOORBEHOUDEN ) - ONVERMINDERD DE BETEKENIS WELKE ER IN ANDER VERBAND AAN KAN WORDEN GEHECHT, TE VAAG EN TE ALGEMEEN VOORKOMEN OM OOK MAAR EEN AANWIJZIGING TE KUNNEN OPLEVEREN VOOR EEN DOOR PFEIFER EN LANGEN MET SU OF CSM AFGESTEMDE GEDRAGING, HETGEEN TE MEER GELDT NU DE COMMISSIE, NAAR ZIJ ZELF HEEFT VERKLAARD, HAAR AANVANKELIJKE STELLING DAT HET TUSSEN DE GEZAMENLIJKE GROTE SUIKERPRODUCENTEN IN DE GEMEENSCHAP TOT EEN ALOMVATTENDE AFSTEMMING ZOU ZIJN GEKOMEN, HEEFT LATEN VAREN EN ALLEEN NOG WIL STAANDE HOUDEN DAT ER EEN AANTAL TOT BEPAALDE PLAATSEN BEPERKT GEBLEVEN INBREUKEN IS GEPLEEGD;

204 B ) OVERWEGENDE MET BETREKKING TOT PFEIFER EN LANGEN'S LEVERINGEN IN NEDERLAND, DAT DE COMMISSIE DE DOOR PFEIFER EN LANGEN OVERGELEGDE CIJFERS NIET HEEFT BETWIST, BLIJKENS WELKE ZIJ GEDURENDE DE VERKOOPSEIZOENEN 1970/1971 EN 1971/1972 ALLEEN AANZIENLIJKE HOEVEELHEDEN ( TOT EEN TOTAAL VAN 15 000 TON ) GELEVERD HEEFT AAN DE ONDERNEMING LIMAKO, EEN DOCHTERONDERNEMING VAN SU, TERWIJL DE HOEVEELHEDEN WELKE IN DIE PERIODE ZIJN GELEVERD AAN CSM ( 1,4 TON ) EN DERDEN ( 1,05 TON ) ZEER GERING ZIJN GEBLEVEN;

205 DAT NIET IS WEERSPROKEN DAT LIMAKO ZICH IN HOOFDZAAK OP DE UITVOER VAN SUIKER TOELEGT, DAT VOORMELDE 15 000 TON - NAAR OOK BLIJKT UIT HET GEKOZEN VERPAKKINGSMATERIAAL EN UIT HET FEIT DAT PFEIFER EN LANGEN ZE RECHTSTREEKS NAAR EEN ROTTERDAMS HAVENENTREPOT HEEFT GELEVERD - REEDS AANSTONDS BESTEMD WAS OM WEDEROM - NAAR DERDE LANDEN - TE WORDEN GEEXPORTEERD EN DAARHEEN, MET UITZONDERING VAN EEN KLEINE HOEVEELHEID DIE DOOR SU TOT VLOEIBARE SUIKER IS VERWERKT, OOK IS UITGEVOERD;

206 DAT DE OMSTREDEN LEVERING DAN OOK GEEN LEVERING VAN FABRIKANT AAN FABRIKANT IN DE ZIN VAN DE BESTREDEN BESCHIKKING VORMT - DAT WIL ZEGGEN EEN LEVERING AAN EEN ANDERE ONDERNEMER GEDAAN IN DIENS HOEDANIGHEID VAN FABRIKANT TEN EINDE HEM MEDEDINGING OP ZIJN "EIGEN" MARKT TE BESPAREN - EN DAN OOK NIET ALS GENOEGZAME AANWIJZING VOOR EEN AFSTEMMING TUSSEN SU EN PFEIFER EN LANGEN IS TE BESCHOUWEN;

207 C ) OVERWEGENDE TEN AANZIEN VAN DE GERINGE OMVANG VAN PFEIFER EN LANGEN'S LEVERINGEN AAN NIET-FABRIKANTEN IN NEDERLAND, DAT VOLGENS DE EIGEN GEGEVENS DER COMMISSIE ( VGL . BIJLAGE I BIJ DUPLIEK IN DE ZAAK 56-73, TABEL I ), IN 1970/1971 DE PRODUKTIE IN DUITSLAND EEN TEKORT - EN IN 1971/1972 DE PRODUKTIE ZOWEL IN DUITSLAND ALS IN NEDERLAND EEN OVERSCHOT - VERTOONDE;

208 DAT VOORTS HET PRIJSNIVEAU IN DUITSLAND NIET BENEDEN HET NEDERLANDSE PRIJSNIVEAU SCHIJNT TE HEBBEN GELEGEN;

209 DAT IN DIE OMSTANDIGHEDEN PFEIFER EN LANGEN ER MOGELIJK GEEN BELANG BIJ HAD OM ZICH OP DE NEDERLANDSE MARKT TE RICHTEN TEN EINDE DAAR TOT VERSPREIDE GELEGENHEIDSVERKOPEN TE KOMEN - IN STEDE VAN ZICH TE HOUDEN AAN HAAR TRADITIONELE KLANTENKRING WELKE HAAR NORMALITER EEN STABIELE AFZET VERZEKERDE;

210 OVERWEGENDE DAT EEN EN ANDER TOT DE SLOTSOM VOERT DAT DE COMMISSIE DE IN ARTIKEL 1, LID 1, SUB 2, DER BESTREDEN BESCHIKKING AAN PFEIFER EN LANGEN VERWETEN INBREUK RECHTENS ONGENOEGZAAM HEEFT BEWEZEN, ZODAT DIE BEPALING DIENT TE WORDEN VERNIETIGD VOORZOVER DAARIN HET BESTAAN VAN EEN TUSSEN PFEIFER EN LANGEN ENERZIJDS, SU EN CSM ANDERZIJDS AFGESTEMDE FEITELIJKE GEDRAGING IS AANGENOMEN;

II - SCHENDING VAN 'S RAADS VERORDENING NR . 26

211 OVERWEGENDE DAT CSM EN RT BETOGEN DAT DE GEWRAAKTE HANDELWIJZEN, AL AANGENOMEN DAT ZIJN ONDERLING AFGESTEMDE FEITELIJKE GEDRAGINGEN IN DE ZIN VAN ARTIKEL 85 VORMEN, NIETTEMIN GEOORLOOFD ZOUDEN ZIJN OMDAT ZIJ ZOUDEN VALLEN ONDER DE TWEEDE UITZONDERING VOORZIEN IN ARTIKEL 2, LID 1, EERSTE VOLZIN, VAN VERORDENING NR . 26, VOLGENS WELKE BEPALING ARTIKEL 85, LID 1, VAN HET VERDRAG ONDER MEER NIET VAN TOEPASSING IS OP ONDERLING AFGESTEMDE FEITELIJKE GEDRAGINGEN "DIE VEREIST ZIJN VOOR DE VERWEZENLIJKING VAN DE IN ARTIKEL 39 VAN HET VERDRAG OMSCHREVEN DOELSTELLINGEN" ;

212 1 . OVERWEGENDE DAT CSM BETOOGT DAT HAAR PRODUKTIE - EN DISTRIBUTIEAPPARAAT ZONDER HAAR AANKOPEN BIJ RT SLECHTS TEN DELE BENUT ZOU ZIJN GEWEEST, ZODAT DE VENNOOTSCHAP NIET IN STAAT ZOU ZIJN GEWEEST DE BIETENTELERS MEER TE BETALEN DAN DE MINIMUMPRIJS DIE IN DE VERORDENINGEN DER GEMEENSCHAP IS VOORZIEN;

213 DAT DE BESTREDEN BESCHIKKING DAN OOK TEN ONRECHTE TOEPASSING VAN VOORMELDE BEPALING VAN VERORDENING NR . 26 ZOU HEBBEN AFGEWEZEN;

214 OVERWEGENDE DAT NIET BEHOEFT TE WORDEN NAGEGAAN OF ALLEEN BETALING VAN EEN BOVEN DAT MINIMUM GELEGEN PRIJS "DE LANDBOUWBEVOLKING" - IN CASU DE BIETENTELERS - EEN "REDELIJKE LEVENSSTANDAARD" KON "VERZEKEREN" OVEREENKOMSTIG DE IN ARTIKEL 39, LID 1, SUB B, VAN HET VERDRAG GENOEMDE DOELSTELLING;

215 DAT MOET WORDEN VOLSTAAN MET DE VASTSTELLING DAT CSM IN IEDER GEVAL NIET HEEFT GETRACHT OOK MAAR ENIGSZINS NADER AAN TE TONEN DAT SLECHTS HAAR AANKOPEN BIJ RT HAAR IN STAAT ZOUDEN HEBBEN GESTELD DIE TELERS ZULK EEN PRIJS TE BIEDEN;

216 DAT HET MIDDEL DERHALVE MOET WORDEN VERWORPEN;

217 2 . OVERWEGENDE DAT RT OPKOMT TEGEN DE IN DE BESTREDEN BESCHIKKING ( BLZ . 43, 1 . KOL .) VERDEDIGDE OPVATTING DAT VOORMELDE UITZONDERING VAN VERORDENING NR . 26 NIET TEN GUNSTE VAN VERZOEKSTERS KAN WERKEN OMDAT "DE BETROKKEN ONDERLING AFGESTEMDE FEITELIJKE GEDRAGINGEN GEENZINS ?ZOUDEN? DEELMAKEN VAN DE DAARTOE DOOR DE GEMEENSCHAPPELIJKE ORDENING VOORZIENE ... MIDDELEN "WAARMEDE AAN DE TELERS VAN SUIKERBIETEN GARANTIES VOOR TEWERKSTELLING EN LEVENSSTANDAARD MOETEN WORDEN GEGEVEN;

218 DAT RT'S BELEID JUIST NOODZAKELIJK ZOU ZIJN GEWEEST, WILDE MEN PROBEREN BIJ DE VERKOOP VAN BINNEN HET MAXIMUMQUOTUM GEFABRICEERDE SUIKER EEN INKOMEN TE BEHALEN GELIJK AAN DE INTERVENTIEPRIJS DIE "AAN DE FABRIKANTEN GEWAARBORGD" IS EN WAAROP ZIJ OOK RECHT HEBBEN TEN EINDE IN STAAT TE ZIJN DE BIETENTELERS DE MINIMUMPRIJS VOOR SUIKERBIETEN TE BETALEN WELKE IN DE VERORDENINGEN VAN DE GEMEENSCHAP IS VOORZIEN;

219 DAT HET RT PRAKTISCH NIET MOGELIJK ZOU ZIJN GEWEEST VIA VERKOOP VAN HAAR SUIKER AAN HET BELGISCH INTERVENTIEBUREAU DE INTERVENTIEPRIJS TE BEDINGEN, AANGEZIEN DE BELGISCHE GEZAGSORGANEN HAAR TE VERSTAAN HADDEN GEGEVEN DAT ZULKE VERKOPEN ONGEWENST WAREN;

220 DAT VERZOEKSTER ZICH DAN OOK GENOODZAAKT ZOU HEBBEN GEZIEN OM ENERZIJDS TE VOORKOMEN DAT AFNEMERS AAN WELKE ZIJ TEGEN EEN BETREKKELIJK LAGE PRIJS SUIKER VOOR DENATURERING VERKOCHT HAD, DIE SUIKER BENEDEN DE INTERVENTIEPRIJS OP DE MARKT VOOR MENSELIJKE CONSUMPTIE ZOUDEN DOORVERKOPEN EN ANDERZIJDS AAN VERZOEKEN VAN KOPERS DIE TE LAGE PRIJZEN BODEN GEEN GEVOLG TE GEVEN - TERWIJL ZIJ BIJ RECHTSTREEKSE VERKOOP AAN BEPAALDE GROTE AFNEMERS EEN BETERE PRIJS KON MAKEN -;

221 OVERWEGENDE DAT DE INTERVENTIEBUREAUS VOLGENS ARTIKEL 9, LID 1, VAN VERORDENING NR . 1009/67 "VERPLICHT" ZIJN HUN AANGEBODEN SUIKER TE KOPEN, TERWIJL DE BETROKKEN FABRIKANT DE EERBIEDIGING VAN DIE VERPLICHTING KAN AFDWINGEN;

222 DAT OFSCHOON EEN ZELFSTANDIG OPTREDEND FABRIKANT GOEDE REDENEN KAN HEBBEN OM TE TRACHTEN TE VOORKOMEN DAT SUIKER DIE TEGEN EEN BETREKKELIJK LAGE PRIJS VOOR DENATURERING IS VERKOCHT AL TE GOEDKOOP OP DE MARKT VOOR MENSELIJKE CONSUMPTIE WORDT AFGEZET, HET MET HET OOG OP DE DOELSTELLINGEN VAN ARTIKEL 39 VAN HET VERDRAG GEENSZINS NODIG IS DAT HIJ ZICH DAARTOE VAN ONDERLING AFGESTEMDE FEITELIJKE GEDRAGING BEDIENT;

223 DAT HET EIGEN BETOOG VAN RT MET BETREKKING TOT DE VOORKEUR VOOR "GROTE AFNEMERS" ER OP NEERKOMT DAT RECHTSTREEKSE VERKOOP AAN NEDERLANDSE CONSUMENTEN - WAARMEDE DE NEDERLANDSE FABRIKANTEN CONCURRENTIE ZOU WORDEN AANGEDAAN - DEZE LAATSTEN IN STAAT HAD KUNNEN STELLEN GUNSTIGER PRIJZEN TE MAKEN, ZODAT RT'S BELEID IN IEDER GEVAL NIET STREKTE TOT - EN STELLIG NIET "NOODZAKELIJK" WAS VOOR - DE VERWEZENLIJKING VAN DE IN ARTIKEL 39, LID 1, SUB E, VAN HET VERDRAG OMSCHREVEN DOELSTELLING "REDELIJKE PRIJZEN BIJ DE LEVERING AAN VERBRUIKERS TE VERZEKEREN", EEN DOELSTELLING WELKE EVEN ZWAAR BEHOORT TE WEGEN ALS DE MEDE IN DAT ARTIKEL GENOEMDE DOELSTELLING "DE LANDBOUWBEVOLKING EEN REDELIJKE LEVENSSTANDAARD TE VERZEKEREN";

224 DAT RT MET BETREKKING TOT DEZE LAATSTE DOELSTELLING GEEN ENKEL NADER ARGUMENT HEEFT AANGEVOERD EN VOORAL OOK GEEN ENKEL CIJFER HEEFT GENOEMD DAT ALTHANS EEN BEGIN VAN BEWIJS ZOU LEVEREN VOOR DE STELLING DAT HET ZONDER TOEPASSING VAN ARTIKEL 2 VAN VERORDENING NR . 26 NIET LANGER MOGELIJK ZOU ZIJN GEWEEST DE BIETENTELERS DE IN DE VERORDENINGEN DER GEMEENSCHAP VOORZIENE MINIMUMPRIJS TE BETALEN;

225 DAT HET MIDDEL DERHALVE FAALT;

226 OVERWEGENDE DAT OP GROND VAN AL DEZE OVERWEGINGEN DE BEROEPEN VAN SU, CSM EN RT, VOORZOVER BETREKKING HEBBENDE OP DE TUSSEN DEZE DRIE VERZOEKSTERS AFGESTEMDE FEITELIJKE GEDRAGINGEN, MOETEN WORDEN VERWORPEN, TERWIJL ARTIKEL 1, LID 1, SUB 2, VAN DE BESTREDEN BESCHIKKING MOET WORDEN NIETIGVERKLAARD VOORZOVER DAARIN HET BESTAAN VAN EEN TUSSEN PFEIFER EN LANGEN, SU EN CSM AFGESTEMDE FEITELIJKE GEDRAGING IS VASTGESTELD;

DERDE HOOFDSTUK

DE GRIEF BETREFFENDE EEN ONDERLING AFGESTEMDE, OP AFSCHERMING VAN DE MARKT IN HET WESTELIJK DEEL VAN DE BONDSREPUBLIEK DUITSLAND GERICHTE GEDRAGING

227 OVERWEGENDE DAT IN ARTIKEL 1, LID 1, SUB 3, VAN DE BESTREDEN BESCHIKKING, ZOALS IN HET PUBLIKATIEBLAD WEERGEGEVEN, AAN PFEIFER EN LANGEN ENERZIJDS EN AAN RT ANDERZIJDS WORDT VERWETEN DAT ZIJ "SEDERT HET VERKOOPSEIZOEN 1968/1969 EEN INBREUK HEBBEN GEPLEEGD OP ARTIKEL 85, LID 1, DOOR AAN EEN ONDERLING AFGESTEMDE FEITELIJKE GEDRAGING DEEL TE NEMEN DIE ERTOE STREKT EN TEN GEVOLGE HEEFT DE LEVERANTIES VAN BELGISCHE SUIKER OP DE SUIKERMARKT VAN HET WESTELIJK DEEL VAN DUITSLAND TE CONTROLEREN EN BIJGEVOLG DEZE MARKT AF TE SCHERMEN";

228 OVERWEGENDE DAT DE COMMISSIE IN HAAR SCHRIFTELIJK ANTWOORD OP DE DOOR HET HOF GESTELDE VRAGEN HEEFT ERKEND "IN DE AAN RT TOEGEZONDEN FRANSE VERSIE VAN DE BESTREDEN BESCHIKKING" TE HEBBEN GESTELD DAT MET DE HIERBEDOELDE INBREUK PAS IN 1969/1970 EEN AANVANG ZOU ZIJN GEMAAKT;

229 DAT DE COMMISSIE STELT DAT HIER EEN VERGISSING IS BEGAAN, TERWIJL RT BETOOGT DAT ZIJ ZICH AAN DE HAAR BETEKENDE TEKST DER BESCHIKKING WENST TE HOUDEN;

230 OVERWEGENDE DAT ENERZIJDS IN DE MEDEDELING VAN DE PUNTEN VAN BEZWAAR VOLDOENDE DUIDELIJK IS GESTELD DAT DE COMMISSIE BEOOGDE AAN VERZOEKSTER EEN IN HET VERKOOPSEIZOEN 1968/1969 AANGEVANGEN EN OP AFSCHERMING VAN DE MARKT IN HET WESTELIJK DEEL VAN DUITSLAND GERICHTE ONDERLING AFGESTEMDE FEITELIJKE GEDRAGING TE LAST TE LEGGEN;

231 DAT ANDERZIJDS UIT DE MEMORIES WELKE VERZOEKSTER IN DE LOOP VAN DE SCHRIFTELIJKE BEHANDELING HEEFT INGEDIEND, EN WEL MET NAME UIT DE BLADZIJDEN 4 EN 12 VAN DE CONCLUSIE VAN REPLIEK EN UIT BIJLAGE 5 VAN DIE CONCLUSIE, BLIJKT DAT ZIJ DE BESTREDEN BESCHIKKING OOK IN DIE ZIN HEEFT VERSTAAN;

232 DAT HET ER IN DIE OMSTANDIGHEDEN VOOR DIENT TE WORDEN GEHOUDEN DAT IN DE BESCHIKKING EEN OP AFSCHERMING VAN DE MARKT IN HET WESTELIJK DEEL VAN DUITSLAND GERICHTE, ONDERLING AFGESTEMDE FEITELIJKE GEDRAGING IS VASTGESTELD WAARMEDE IN HET VERKOOPSEIZOEN 1968/1969 IS AANGEVANGEN;

EERSTE AFDELING : MIDDELEN VAN FORMELE EN PROCESSUELE AARD; MIDDEL TEN PRINCIPALE BEHELZENDE SCHENDING VAN 'S RAADS VERORDENING NR . 26

I - MIDDELEN DIE IN HET TWEEDE HOOFDSTUK REEDS ZIJN BEHANDELD

233 OVERWEGENDE DAT DE DOOR RT OPGEWORPEN EN OOK IN VERBAND MET DE TWEEDE GRIEF REEDS VOORGEDRAGEN MIDDELEN WELKE ONVOLDOENDE DUIDELIJKHEID VAN HET DISPOSITIEF DER BESCHIKKING EN SCHENDING VAN VERORDENING NR . 26 INHOUDEN, OP GROND VAN HET TEN AANZIEN VAN DIE GRIEF OVERWOGENE DIENEN TE WORDEN VERWORPEN;

234 OVERWEGENDE DAT EVENEENS NAAR VORENSTAANDE OVERWEGINGEN MAG WORDEN VERWEZEN TEN AANZIEN VAN DE DOOR PFEIFER EN LANGEN OPGEWORPEN MIDDELEN VOLGENS WELKE HET "FAIR TRIAL" -BEGINSEL ZOU ZIJN GESCHONDEN EN ER VOOR HET MAKEN VAN OPMERKINGEN TE KORTE TERMIJNEN ZOUDEN ZIJN GESTELD;

II - SCHENDING VAN DE RECHTEN DER VERDEDIGING

235 OVERWEGENDE DAT PFEIFER EN LANGEN BETOOGT DAT SOMMIGE IN DE MEDEDELING VAN DE PUNTEN VAN BEZWAAR VOORKOMENDE STELLINGEN ONGEGROND OF ONJUIST ZIJN;

236 OVERWEGENDE DAT EEN BESPREKING VAN DE VRAAG OF DE COMMISSIE HET BEWIJS VAN DE GESTELDE INBREUK HEEFT GELEVERD , DE ZAAK TEN PRINCIPALE BETREFT;

III - SCHENDING VAN ERKENDE BEGINSELEN INZAKE DE BEWIJSLEVERING

237 OVERWEGENDE DAT PFEIFER EN LANGEN ZICH EROVER BEKLAAGT DAT DE COMMISSIE AAN DE TEGEN HAAR INGEBRACHTE GRIEF FEITEN ZOU HEBBEN TEN GRONDSLAG GELEGD WELKE NIET DE SLOTSOM RECHTVAARDIGEN DAT ER VAN EEN ONDERLING AFGESTEMDE FEITELIJKE GEDRAGING SPRAKE ZOU ZIJN EN HUN VERKLARING VINDEN IN OMSTANDIGHEDEN WELKE MET ENIGERLEI AFSTEMMING GEEN ENKEL VERBAND HOUDEN;

238 DAT HET HAARS INZIENS VOORTS NIET AANGAAT DAT DE COMMISSIE ZICH TEN BEWIJZE VAN EEN INBREUK BEDIENT VAN VERKLARINGEN VAN PERSONEN DIE BUITEN HET GEDING STAAN EN DIE OOK NIET IN STAAT ZIJN GETUIGENBEWIJS BIJ TE BRENGEN VAN DE FEITEN WAAROP ZIJ ZICH BEROEPEN, DOCH HOOGSTENS EEN MENING KUNNEN KENBAAR MAKEN MET BETREKKING TOT HETGEEN BUITEN HUN TEGENWOORDIGHEID IS VOORGEVALLEN;

239 OVERWEGENDE DAT DEZE ARGUMENTEN, AANGEVOERD TEN BETOGE DAT DE COMMISSIE DE AAN VERZOEKSTER VERWETEN INBREUK NIET HEEFT BEWEZEN, DE ZAAK TEN PRINCIPALE BETREFFEN;

TWEEDE AFDELING : MIDDEL TEN PRINCIPALE, SCHENDING VAN ARTIKEL 85 VAN HET VERDRAG BEHELZENDE

240 OVERWEGENDE DAT RT EN PFEIFER EN LANGEN IN HOOFDZAAK BETOGEN DAT DE AAN VERZOEKSTER VERWETEN HANDELWIJZEN, VOORZOVER DAARVAN AL SPRAKE KAN ZIJN, NIET OP AFSTEMMING BERUSTTEN, ZODAT ZIJ OOK GEEN ONDERLING AFGESTEMDE FEITELIJKE GEDRAGINGEN KUNNEN VORMEN EN DE COMMISSIE, DOOR ER ARTIKEL 85 VAN HET VERDRAG OP TOE TE PASSEN, DIE BEPALING ZOU HEBBEN GESCHONDEN;

I - SAMENVATTING VAN HETGEEN IN DE BESCHIKKING IS GESTELD

241 OVERWEGENDE DAT DE GEZAMENLIJKE AAN VERZOEKSTER VERWETEN GEDRAGINGEN VIER COMPLEXEN VAN HANDELINGEN OF VERZUIMEN OMVATTEN;

242 DAT ER HUN ALLEREERST EEN VERWIJT VAN WORDT GEMAAKT DAT ZIJ HET GROOTSTE GEDEELTE DER EXPORTEN VAN WITTE SUIKER AFKOMSTIG VAN DE RT-GROEP NAAR HET WESTELIJK DEEL VAN DUITSLAND ZOUDEN HEBBEN GERICHT OP BEPAALDE AFNEMERS OF BEPAALDE BESTEMMINGEN, TE WETEN PFEIFER EN LANGEN, DENATURERING OF LATERE UITVOER NAAR DERDE LANDEN;

243 DAT MET BETREKKING TOT DE - BETREKKELIJKE GERINGE - BELGISCHE EXPORTEN NAAR VORENBEDOELD GEBIED WAARMEDE DAT NIET HET GEVAL WAS, AAN DE RT-GROEP WORDT VERWETEN DAT ZIJ DE BELGISCHE HANDELAREN, EN MET NAME EXPORT, HEEFT VERPLICHT TOT ZULKE EXPORTEN SLECHTS MET TOESTEMMING VAN PFEIFER EN LANGEN OVER TE GAAN DAN WEL TEGEN EEN PRIJS WELKE AAN DIE DER DUITSE VENNOOTSCHAP WAS AANGEPAST;

244 DAT RT EXPORT VOORTS ZOU HEBBEN GELAST OP VERZOEKEN VAN DUITSE NIET-FABRIKANTEN DIE TOT INVOER VAN BELGISCHE SUIKER WENSTEN OVER TE GAAN, OPENLIJK DAN WEL BEDEKTELIJK, AFWIJZEND TE REAGEREN;

245 DAT DE BELGISCHE VENNOOTSCHAP TEN SLOTTE ZEER GROTE PARTIJEN RUWE SUIKER AAN PFEIFER EN LANGEN ZOU HEBBEN GELEVERD IN PLAATS VAN DIT PRODUKT ZELF TE RAFFINEREN EN DE ALDUS VERKREGEN WITTE SUIKER NAAR HET VERKOOPGEBIED VAN DE DUITSE FIRMA UIT TE VOEREN;

II - BESPREKING VAN HET MIDDEL

1 . WITTE SUIKER

A - HET BEWIJS

A ) HET BEWIJS VOOR HET WERKELIJK GEDRAG DER VERZOEKSTERS

AA ) HET RICHTEN VAN DE BELGISCHE EXPORTEN OP BEPAALDE AFNEMERS OF BESTEMMINGEN

246 1 . OVERWEGENDE DAT GENOEMDE HANDELAREN ZICH BLIJKENS EEN AANTAL DOOR EXPORT EN HOTTLET HETZIJ AAN RT HETZIJ AAN ANDERE BELGISCHE FABRIKANTEN GEDANE KOOPBEVESTIGINGEN ( BIJLAGEN II 28, 35 BIJ HET VERWEERSCHRIFT IN DE ZAAK 47-73 ) HEBBEN VERBONDEN DE SUIKER WAAROM HET BIJ DIE TRANSACTIES GING ALLEEN VOOR DENATURERING DOOR TE VERKOPEN;

VERVOLG VAN DE RECHTSOVEREGINGEN ONDER NUMMER : 673J0040.2

247 DAT RT IN EEN AAN EXPORT GERICHTE BRIEF VAN 24 JULI 1969 ( BIJLAGE I 43 BIJ DE VERWEERSCHRIFTEN ) VASTSTELT DAT ER OP HET OGENBLIK BELGISCHE SUIKER VOOR MENSELIJKE CONSUMPTIE NAAR DUITSLAND WORDT UITGEVOERD, OFSCHOON DIE SUIKER OORSPRONKELIJK VOOR DENATURERING VERKOCHT WAS, OM DAN TE BETOGEN DAT "CES MISES EN CONSOMMATION ... NE SONT POSSIBLES QU'A LA FAVEUR DE PRIX INFERIEURS A CEUX DEMANDES PAR LES PRODUCTEURS ALLEMANDS; CEUX-CI DEPLORENT EN CONSEQUENCE VIVEMENT LA PRESSION AINSI EXERCEE SUR LEUR MARCHE PAR LES SUCRES BELGES" ( DIE SUIKER ALLEEN VOOR CONSUMPTIE BESCHIKBAAR HEEFT KUNNEN KOMEN DANK ZIJ HET FEIT DAT DE PRIJZEN LAGER WAREN DAN DIE WELKE DOOR DE DUITSE FABRIKANTEN WORDEN GEVRAAGD EN DAT DEZE LAATSTEN DAN OOK ZEER BETREUREN DAT HUN MARKT ALDUS DOOR DE BELGISCHE SUIKER ONDER DRUK IS KOMEN TE STAAN ), EN VOORTS : "VOUS AYANT INFORME ANTERIEUREMENT DE NOTRE POLITIQUE A L'EGARD DE NOS COLLEGUES ETRANGERS ET AYANT RECU DE VOTRE PART L'ASSURANCE D'UNE SINCERE COLLABORATION, JE ME PERMETS D'INSISTER POUR QUE SOIT MIS AU PLUS TOT UN TERME AUX OPERATIONS ACTUELLEMENT EN COURS SUR L'ALLEMAGNE ET QUE SOIENT EN TOUT CAS PLUS INITIEES DE NOUVELLES AFFAIRES DE L'ESPECE ..." ( WAAR WIJ U AL EERDER VAN ONS BELEID JEGENS ONZE BUITENLANDSE COLLEGA'S OP DE HOOGTE HEBBEN GESTELD EN UWERZIJDS DE VERZEKERING VAN OPRECHTE MEDEWERKING HEBBEN ONTVANGEN, VEROORLOOF IK MIJ ER OP AAN TE DRINGEN DAT AAN DE TEGENWOORDIGE TRANSACTIES OP DUITSLAND TEN SPOEDIGSTE EEN EINDE WORDT GEMAAKT EN IN IEDER GEVAL NIEUWE DERGELIJKE TRANSACTIES ACHTERWEGE WORDEN GELATEN );

248 DAT TOEN HOTTLET BIJ RT TWEE PARTIJEN SUIKER HAD GEKOCHT EN DOORVERKOCHT AAN EEN AFNEMER DIE HOTTLET NADERHAND VERZOCHT TE WORDEN ONTSLAGEN VAN ZIJN VERPLICHTING DIE SUIKER ALLEEN VOOR DENATURERING TE GEBRUIKEN, RT DAARVAN NIET HEEFT WILLEN WETEN EN VAN HOTTLET SCHADEVERGOEDING HEEFT VERLANGD TER ZAKE VAN HET FEIT DAT ZIJ, TOEN EEN EN ANDER ZICH ALDUS HAD TOEGEDRAGEN, DE RESTERENDE PARTIJEN NIET BIJ RT HEEFT AFGENOMEN ( VGL . MET NAME BRIEF VAN RT AAN HOTTLET VAN 16 DECEMBER 1969, BIJLAGE I 42 BIJ DE VERWEERSCHRIFTEN );

249 DAT EXPORT IN EEN VERSLAG VAN 23 APRIL 1970 WAARIN EEN ONDERHOUD TUSSEN RT EN EXPORT IS WEERGEGEVEN ( BIJLAGE I 74 BIJ DE VERWEERSCHRIFTEN ) GEWAG MAAKT VAN "LES OBLIGATIONS DE RT PRISES DANS LE CADRE DE LA RATIONALISATION DE L'INDUSTRIE SUCRIERE EUROPEENNE" EN VAN "LA CONCERTATION ENTRE RAFFINEURS EUROPEENS", ( DE VERPLICHTINGEN WELKE RT IN HET KADER VAN DE RATIONALISATIE VAN DE EUROPESE SUIKERINDUSTRIE HEEFT AANVAARD EN DE AFSTEMMING VAN DE EUROPESE RAFFINADEURS ) EN VASTSTELT DAT "SONT AINSI ELIMINEES DU CHAMP D'APPLICATION DES RAPPORTS COMMERCIAUX RT/EXPORT, UNE SERIE D'AFFAIRES DIRECTES ENTRE RAFFINEURS AU PRODUCTEUR ... SUR ... L'ALLEMAGN

Üyelik Paketleri

Dünyanın en kapsamlı hukuk programları için hazır mısınız? Tüm dünyanın hukuk verilerine 9 adet programla tek bir yerden sınırsız ulaş!

Paket Özellikleri

Programların tamamı sınırsız olarak açılır. Toplam 9 program ve Fullegal AI Yapay Zekalı Hukukçu dahildir. Herhangi bir ek ücret gerektirmez.
7 gün boyunca herhangi bir ücret alınmaz ve sınırsız olarak kullanılabilir.
Veri tabanı yeni özellik güncellemeleri otomatik olarak yüklenir ve işlem gerektirmez. Tüm güncellemeler pakete dahildir.
Ek kullanıcılarda paket fiyatı üzerinden % 30 indirim sağlanır. Çalışanların hesaplarına tanımlanabilir ve kullanıcısı değiştirilebilir.
Sınırsız Destek Talebine anlık olarak dönüş sağlanır.
Paket otomatik olarak aylık yenilenir. Otomatik yenilenme özelliğinin iptal işlemi tek butonla istenilen zamanda yapılabilir. İptalden sonra kalan zaman kullanılabilir.
Sadece kredi kartları ile işlem yapılabilir. Banka kartı (debit kart) kullanılamaz.

Tüm Programlar Aylık Paket

9 Program + Full&Egal AI
Ek Kullanıcılarda %30 İndirim
Sınırsız Destek
350 TL
199 TL/AY
Kazancınız ₺151
Ücretsiz Aboneliği Başlat