(1632 S. K. m. 65)
Dosyada mevcut delil durumuna göre, İs. Uzm Onb rütbesinde olan sanığın, İzmir İstihkam Okul ve Eğitim Merkez Komutanlığı Öğrenci Kurs Tabur Komutanlığından atandığı İstanbul-Yarımburgaz daki Birliğine katılmak üzere 26.4.1996 tarihinde ilişiğinin kesildiği ve sanığın atandığı yeni birliğine 20.5 1996 tarihinde katıldığı konusunda herhangi bir kuşku ve uyuşmazlık yoktur.
İhtilafın konusu, uzman erbaş statüsünde olan sanığın atandığı yeni birliğine zamanında katılmaması fiilinin hangi suça vücut verdiğine ilişkindir.
Askeri Yargıtay Daireler Kurulunun 19.4.1990 gün ve E.72, K.63 sayılı kararında da açıklandığı gibi, ASCK nun 65 nci maddesinde düzenlenen suç, ne firar ne de izin tecavüzüdür. Bu suç "Vazife ve Memuriyetlerde Gitmeme" adıyla anılan ve sadece cezasını ASCK nun 66 ncı maddesinden alan kendisine özgü Askeri bir suçtur.
15.6.1930 tarih ve 1932 sayılı Askeri Ceza Kanunun 25.1.1957 tarih ve 6889 sayılı kanunla değişik 65 nci maddesi "Vazife ve Memuriyetlerine Gitmeyenlerin Cezaları" başlıklı olup madde metninde aynen;
"Tayin olunduğu vazife ve memuriyet emrinin tebliğinden itibaren mazeretsiz hazarda 15 ve seferberlikte 6 gün içinde hareket etmeyen veya yol müddeti hariç olarak hazarda 7, seferde 3 günden fazla bir müddet yolda geçirerek vazife ve memuriyetlerine iltihak etmeyen subaylar, Askeri memurlarla astsubaylar..." hükmü yer almaktadır.
Bu madde metninde yer almayan uzman erbaşlarla ilgili yasal düzenleme ise, bundan çok sonra, 18.3.1986 tarih ve 3269 sayılı kanunla getirilmiştir.
Anılan Uzman Erbaş Kanunun "Atama, Geçici Görev ve Harcırah" başlıklı 18 nci maddesi ile buna paralel olan Uzman Erbaş Yönetmeliğinin 22 nci maddesi "Uzman Erbaşlar sözleşme süreleri içinde değişik bölge ve garnizonlara Silahlı Kuvvetler hizmet ihtiyacı esas alınmak suretiyle atanma ve yer değiştirme işlemlerine tâbi tutulurlar veya kurs dahil geçici görevle görevlendirilirler. Bu şekilde atanan veya geçici görevle görevlendirilenlere ve ayrıca terhislerinden sonra uzman erbaş olarak atananlarla kendi kusurları olmaksızın hizmet surelerinin bitiminde ayrılanlara 6245 sayılı Kanun esaslarına göre harcırah verilir." hükmünü âmir olup, atama, yer değiştirme, geçici görev ve harcırah yönlerinden diğer er ve erbaşlardan farklı ve bir bakıma ASCK nun 65 nci maddesinde sayılı subay, astsubay ve Askeri memurlarına benzer statü verilmiştir.
Nitekim, firarının başlangıç ve bitiş tarihleri Cumartesi-Pazar günlerine rastlayan bir uzman jandarma çavuşunun (doğrudan suç vasfına etkili olan) suç tarihlerinin tespitine ilişkin olan Askeri Yargıtay Daireler Kurulunun 4.11.1993 tarih, 1993/80-82 sayılı kararında aynen;
"...Bilindiği üzere ASCK nun 66/1-a maddesi, Kıt'asından veya görevi icabı bulunmak zorunda olduğu yerden izinsiz olarak 6 günden fazla uzaklaşanlar ın firar suçunu işlemiş sayılacaklarını amirdir.
TSK. İç Hizmet Yönetmeliğinin 109 ncu maddesi, erbaş ve erlerin âmirlerinden izin almadan kışladan veya oturması, yatıp-kalkması için gösterilmiş