T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Antalya Vergi Dairesi Başkanlığı
(Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)
Sayı
:
77058783-105[ÖKC.ÖZ.17.01] - 191646
21.11.2017
Konu
:
Yeni nesil ÖKC'den POS cihazı ile döviz cinsinden tahsilat yapılıp yapılamayacağı.
İlgi
:
10.03.2017 tarihli ve 77198 evrak kayıt numaralı özelge talep formunuz.
İlgide kayıtlı özelge talep formunuzun incelenmesi neticesinde; Başkanlığımıza bağlı ………Vergi Dairesi Müdürlüğünün …………… vergi kimlik numarasında eczacılık ve deri giyim perakende satışı faaliyetinde bulunduğunuz, iş yerinizde yeni nesil ödeme kaydedici cihaz (YN ÖKC) kullandığınız, YN ÖKC'nizden döviz cinsinden satışlarınızı gerçekleştiremediğiniz belirtilerek, döviz cinsinden satışlarınızın tahsilatı için karşılığında fatura düzenlemek suretiyle, bankadan YN ÖKC'den bağımsız bir POS cihazı alarak iş yerinizde kullanıp kullanamayacağınız hususunda Başkanlığımız görüşleri talep edildiği anlaşılmaktadır.
Bilindiği üzere, 426 Sıra No'lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin 2 numaralı bölümünün son paragrafında, "Mezkur hükümlerle Bakanlığa (Maliye Bakanlığı) tanınan yetkiye istinaden satışı yapılan malları aynen veya işlendikten sonra satışını yapanlar dışındaki kimselere satan veya aynı kimselere hizmet veren birinci ve ikinci sınıf tüccarlara (perakende teslimde bulunan veya hizmet ifa eden) Vergi Usul Kanununa göre fatura vermek zorunda olmadıkları mal satışları veya hizmet ifalarının belgelendirilmesinde (06.12.1984 tarihli ve 3100 sayılı Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanuna göre kullanmak zorunda oldukları ödeme kaydedici cihazların yerine) Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazları kullanma mecburiyeti getirilmiştir." açıklaması yer almaktadır.
Bununla birlikte, 466 ve 473 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ile de YN ÖKC kullanma mecburiyetinin başlangıç tarihleri mükelleflerin satış hacmi, kullanılan ÖKC modeli ve satış sistemlerinin özellikleri de göz önünde bulundurularak 2016 yılından itibaren kademeli olarak yayılmak suretiyle yeniden belirlenmiştir.
Söz konusu düzenlemeye göre, anılan Genel Tebliğin 466 ve 473 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğleri ile değişen "Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanma Mecburiyetinin Başlama Tarihleri" başlıklı 4. bölümünde;
''Yeni nesil ödeme kaydedici cihazların kullanılmasına ilişkin kademeli bir geçiş öngörülmektedir.
Buna göre:
a) 3100 sayılı Katma Değer Vergisi Mükelleflerinin Ödeme Kaydedici Cihazları Kullanmaları Mecburiyeti Hakkında Kanun ve ilgili mevzuatına göre ödeme kaydedici cihaz kullanmak zorunda olan mükelleflerden, faaliyetlerinde seyyar EFT-POS cihazı kullananlar 1/10/2013 tarihinden itibaren yeni nesil ödeme kaydedici cihazlardan EFT-POS özellikli cihazları kullanmak zorundadırlar. Kapsama dâhil olan mükelleflerin, mezkûr tarihten sonra kullandıkları tüm seyyar EFT-POS cihazlarının yeni nesil ödeme kaydedici cihaz özelliği bulunmalıdır. Mükellefler bu tarihten önce de söz konusu yeni nesil ödeme kaydedici cihazları alarak kullanabilirler.
b) Yol kenarı otopark hizmeti veren mükellefler 1/10/2013 tarihinden itibaren yeni nesil ödeme kaydedici cihazlardan EFT-POS özelliği olanlarını kullanmak zorundadırlar.
c) (a) ve (b) bentleri dışında kalan mükelleflerin Yeni Nesil Ödeme Kaydedici Cihazları kullanma mecburiyeti; 2014 yılı satışları veya gayrisafi iş hasılatı dikkate alınarak aşağıdaki şekilde yeniden belirlenmiş olup, 2014 yılı satışları veya gayri safi iş hasılatı:
