T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
ANKARA VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Usul Grup Müdürlüğü)
Sayı
:
B.07.1.GİB.4.06.18.02-32008-8456-22
04/01/2012
Konu
:
Dernek şubelerine ayrı vergi kimlik numarası verilip verilmeyeceği hk.
İlgide kayıtlı özelge talebinizde; Dernekler Kanununun 2 nci maddesi ile ... Derneği Tüzüğünün 50 nci maddesi uyarınca tüzel kişiliği bulunmayan şubelerinizin müstakil vergi mükellefi olup ayrı vergi numarası almalarının zorunlu olup olmadığı hakkında bilgi verilmesi istenilmektedir.
Bilindiği üzere, 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 4108 sayılı Kanunun 1 inci maddesiyle değişik 8 inci maddesinin son fıkrasında; "Türkiye Cumhuriyeti tabiyetinde bulunan her gerçek kişi ile tüzel kişilere bir vergi numarası verilir. Bu hükmün uygulanmasına ilişkin usul ve esasları tespit etmeye ve vergi numarasının kamu kurum ve kuruluşları ile gerçek ve tüzel kişilerce yapılacak işlemlerle ilgili kayıtlarda ve düzenlenecek belgelerde kullanılması mecburiyetini getirmeye Maliye Bakanlığı yetkilidir." hükmü yer almaktadır.
Konuyla ilgili olarak yayımlanan 240 sıra Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin "2- Tek Vergi Numarası Uygulamasında Vergi Mükelleflerince Uyulması Zorunlu Hususlar" başlıklı bölümünde; "... Vergi dairelerinde kayıtlı her gerçek ve tüzel kişiye tek vergi numarası verilecek olup, mükelleflerin merkez ve şubeleri aynı vergi numarasını kullanacaklardır. Şubelerin başka vergi dairesi yetki alanı içerisinde olması durumu değiştirmeyecektir. Bankalar bu uygulamanın dışında tutulmuşlardır. ..." açıklaması yer almaktadır.
Diğer taraftan, 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun 2 nci maddesinin beşinci fıkrasında, dernek veya vakıflara ait v