Tebligat ücreti
.......... Belediyesi Mali Hizmetler biriminde çalışan memur personele mevzuata aykırı olarak tebligat ücreti ödenmesiyle ilgili olarak,
Tebligat Kanununun 4 üncü maddesi uyarınca tebliğ yapacak memura mesafeye göre uygulanacak tarife ücretinin belirlendiği, ayrıca 6245 sayılı Harcırah Kanununun 49 uncu maddesine göre tazminat alan memurlar tarafından tebligat yapılması halinde herhangi bir ödeme yapılmaması hükmü yer almaktadır.
11.02.1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanununun “Tebligatın yapılması” başlıklı 1 inci maddesinde mahkemeler (kazaî merciler), 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I) sayılı cetvelde yer alan genel bütçe kapsamındaki kamu idareleri, (II) sayılı cetvelde yer alan Özel bütçeli idareler, (III) sayılı cetvelde yer alan düzenleyici ve denetleyici kurumlar, (IV) sayılı cetvelde yer alan sosyal güvenlik kurumlan ile İl özel idareleri, belediyeler, köy hükmi şahsiyetleri, barolar ve noterler tarafından yapılacak elektronik ortam da dâhil tüm tebligat, bu Kanun hükümlerine göre Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü veya memur vasıtasıyla yapılacağı belirtilmiştir.
Kanunu “Tebligatın memur vasıtasıyla yapılması” başlıklı 2 nci maddesinde de tebligatın memur vasıtasıyla yapılması düzenlenmiştir. Anılan 2 nci madde ilgili kanunlarda özel hüküm bulunması halinde veya tehirinde zarar umulan işlerde veya aynı yerde bulunan 1 inci maddede yazılı daire ve müesseseler arasında veya bu daire ve müesseselerde bulunan şahıslara yapılacak tebligatların kendi memurları veya mahalli mülkiye amirinin emriyle zabıta vasıtasıyla yaptırılacağı hüküm altına alınmıştır.
Anılan Kanunun “Memur vasıtasıyla tebliğlerde zaruri masrafları” başlıklı 4 üncü maddesinde aynen,
“6245 sayılı Harcırah Kanununun 49 uncu maddesine göre tazminat alan memur ve hizmetliler dışındaki memurlar vasıtasıyla, bu Kanun mucibince yaptırılacak tebligatlar için tebligat yapana verilecek zaruri masrafların miktarı kendisine tebliğ yapılacak şahsın bulunduğu yerin mesafesine nazaran her mali yılbaşında il idare heyetleri tarafından o ilin gerek merkez, gerekse bağlı ilçeleri için ayrı ayrı tesbit olunur.
Yukarıdaki fıkraya göre kendilerine zaruri masraf verilen memurlara yaptıkları tebliğ dolayısıyla 6245 sayılı kanun mucibince ayrıca harcırah verilmez” denilmektedir.
Maddeye göre, kurumlar da memur vasıtasıyla yapılacak tebliğlerde tebliğ memuruna ödenecek ücret düzenlenmiş ve 6245 sayılı Harcırah Kanununun 49 uncu maddesine göre tazminat alan memur ve hizmetliler ücret kapsamı dışında tutulmuştur.
6245 sayılı Harcırah Kanununun “Seyyar Olarak Vazife Gören Memur Ve Hizmetliler” başlıklı 49 uncu maddesinde aynen,
“Asli görevleri gereği memuriyet mahalli dışında ve belirli bir görev bölgesi (Merkez veya il kuruluşuna dahil birimlerde il sınırı, bölge şeklinde çalışan birimlerde bölge sınırı) içinde fiilen gezici olarak görev yapan memur ve hizmetlilere gündelik ve (Aşağıda unvanları sayılanlar hariç) yol masrafı ödenmez.
(Değişik: 14/1/1988 - KHK - 311/16 md.) Bunlardan, Maliye ve Gümrük Bakanlığınca görev unvanları ile iş ve çalışma özellikleri uygun görülenlere, bu Bakanlıkça vize edilen cetvellere dayanılarak fiilen gezici görev ya