Yargıtay 1. Hukuk Dairesi 2021/605 Esas 2021/3104 Karar
Karar Dilini Çevir:
1. Hukuk Dairesi         2021/605 E.  ,  2021/3104 K.
"İçtihat Metni"

MAHKEMESİ :ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
DAVA TÜRÜ : TAPU İPTALİ VE TESCİL - BEDEL

Taraflar arasında görülen tapu iptali ve tescil, taşınmaz bedeli davası sonunda, yerel mahkemece davalı ... Paz. İnş. San. İç ve Dış Tic. Ttd. Şti. yönünden tapu iptali ve tescil ile bedel taleplerinin reddine, diğer davalılar yönünden bedel isteğinin kabulüne ilişkin olarak verilen karar davacılar ve asli müdahiller vekili tarafından yasal süre içerisinde temyiz edilmiş olmakla dosya incelendi, Tetkik Hakimi ...’un raporu okundu, açıklamaları dinlendi, gereği görüşülüp düşünüldü;

-KARAR-
Dava, ketmi verese hukuksal nedenine dayalı tapu iptali ve tescil, olmadığı takdirde taşınmaz bedelinin tahsili isteğine ilişkindir.
Davacılar, mirasbırakanları ...'nın Bodrum Sulh Hukuk Mahkemesi'nin 2007/804 Esas ve 2007/800 Karar sayılı veraset ilamında mirasçı olarak gösterilmediklerini, anılan veraset ilamı esas alınarak mirasbırakan ...'ya ait dava konusu 114 parsel sayılı taşınmazın davalı mirasçılar adına intikalen tescil edildiğini, ardından davalı mirasçıların taşınmazı 11.09.2007 tarihinde satış suretiyle diğer davalı .... Emlak Paz. İnş. San. İç ve Dış Tic. Ttd. Şti' ye devrettiğini, satış işlemi sırasında komisyonculuk yapan dava dışı ...'nın davalı şirketin vekilliğini de yaptığını, aynı zamanda kendileri ile akraba olduğunu ve dava konusu taşınmazda mirasçı olarak payları bulunduğunu bildiğini, buna rağmen kötüniyetli olarak taşınmazın devredildiğini, bahsi geçen veraset ilamının iptali için dava açtıklarını ileri sürerek, tapu kaydının iptali ile mirasbırakan Mustafa adına tesciline, olmadığı takdirde miras payları oranında taşınmaz bedelinin davalılardan tahsiline karar verilmesini istemişlerdir.
Davalı .... Emlak Paz. İnş. San. İç ve Dış Tic. Ttd. Şti, taşınmazın bedeli karşılığında satın alındığını, satış bedelinin diğer davalılara ödendiğini, tapu kayıtlarına güvenerek hareket edildiğini, iyiniyetli üçüncü kişi konumunda olup dava konusu olayı bilme ihtimali bulunmadığını belirterek, davanın reddini savunmuş, diğer davalılar savunma getirmemişlerdir.
Mahkemece, tapu kaydına ve veraset ilamına güvenerek satış işlemi yapıldığı, dava dışı ...'nın gerçek mirasçıları bilmesi ve bunu gizlemesinin hayatın olağan akışına aykırı olduğu gerekçesiyle davalı ... Emlak Paz. İnş. San. İç ve Dış Tic. Ttd. Şti yönünden tapu iptali ve tescil ile bedel taleplerinin reddine; diğer davalılar yönünden bedel isteğinin kabulüne, davacıların ve asli müdahillerin de mirasçı oldukları gerekçesiyle payları oranında taşınmaz bedelinin davalılardan tahsiline karar verilmiştir.
Dosya içeriği ve toplanan delillerden; mirasbırakan ...'nın çekişme konusu 114 parsel sayılı taşınmazının, Bodrum Sulh Hukuk Mahkemesi'nin 2007/804 Esas ve 2007/800 Karar sayılı veraset ilamına istinaden 11.09.2007 tarih ve 13739 yevmiye numaralı işlem ile mirasçıları olan davalılar adına intikalen tescil edildiği, aynı tarih 13758 yevmiye numaralı işlem ile davalı mirasçıların dava konusu taşınmazı 90.000,00 TL bedelle diğer davalı ... Emlak Paz. İnş. San. İç ve Dış Tic. Ttd. Şti'ye satış suretiyle temlik ettiği, Bodrum Sulh Hukuk Mahkemesi'nin 2007/1022 Esas ve 2007/1304 Karar sayılı veraset ilamı ile; Bodrum Sulh Hukuk Mahkemesi'nin 20.07.2007 tarihli 2007/804 Esas ve 2007/800 Karar sayılı veraset ilamının iptal edildiği, davalılar ile birlikte, davacıların ve asli müdahillerin de mirasçı olduklarının saptandığı, bunun dışında başka mirasçıların da bulunduğu belirlenmek suretiyle hükmün kesinleştiği anlaşılmaktadır.
Davacı tarafın, öncelikle dava konusu taşınmazın davalı ... Emlak Paz. İnş. San. İç ve Dış Tic. Ttd. Şti adına olan tapu kaydının iptali ile mirasbırakan adına tescilini, olmadığı takdirde ise miras payları oranında taşınmaz bedelinin davalılardan tahsilini istediği, eldeki davanın öncelikle terekeye döndürme istemli açıldığı anlaşılmaktadır.
Hemen belirtilmelidir ki, davada öncelikli olarak tereke adına tapu iptali-tescil isteğinde bulunulduğuna göre, mirasçılar arasında elbirl

Üyelik Paketleri

Dünyanın en kapsamlı hukuk programları için hazır mısınız? Tüm dünyanın hukuk verilerine 9 adet programla tek bir yerden sınırsız ulaş!

Paket Özellikleri

Programların tamamı sınırsız olarak açılır. Toplam 9 program ve Fullegal AI Yapay Zekalı Hukukçu dahildir. Herhangi bir ek ücret gerektirmez.
7 gün boyunca herhangi bir ücret alınmaz ve sınırsız olarak kullanılabilir.
Veri tabanı yeni özellik güncellemeleri otomatik olarak yüklenir ve işlem gerektirmez. Tüm güncellemeler pakete dahildir.
Ek kullanıcılarda paket fiyatı üzerinden % 30 indirim sağlanır. Çalışanların hesaplarına tanımlanabilir ve kullanıcısı değiştirilebilir.
Sınırsız Destek Talebine anlık olarak dönüş sağlanır.
Paket otomatik olarak aylık yenilenir. Otomatik yenilenme özelliğinin iptal işlemi tek butonla istenilen zamanda yapılabilir. İptalden sonra kalan zaman kullanılabilir.
Sadece kredi kartları ile işlem yapılabilir. Banka kartı (debit kart) kullanılamaz.

Tüm Programlar Aylık Paket

9 Program + Full&Egal AI
Ek Kullanıcılarda %30 İndirim
Sınırsız Destek
350 TL
199 TL/AY
Kazancınız ₺151
Ücretsiz Aboneliği Başlat