"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ : ... Bölge Adliye Mahkemesi 23. Hukuk Dairesi
Yukarıda tarih ve numarası yazılı Bölge Adliye Mahkemesince verilen kararın müddeti içinde temyizen tetkiki alacaklı tarafından istenmesi üzerine bu işle ilgili dosya daireye gönderilmiş olup, dava dosyası için Tetkik Hâkimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten ve dosya içerisindeki tüm belgeler okunup incelendikten sonra işin gereği görüşülüp düşünüldü :
Alacaklı tarafından (3) adet çeke dayalı olarak kambiyo senetlerine mahsus haciz yolu ile başlatılan icra takibine karşı borçlunun, yetki itirazı ile birlikte, dayanak çekteki imzaya ve takip konusu borca itirazla takibin iptalini talep ettiği, mahkemece yetki itirazının reddi ile, ilgili iş ortaklığının kurulma tarihinin 14.02.2012 olduğu, iş ortaklığı yetkilisi ... 'in çek düzenleme yetkisi ... isimli şahsa vekaletname ile verme tarihinin hem ortaklığın kuruluş tarihinden önce 23.01.2012 tarihinde olduğu hem de ilgili yetkinin sadece Aryas İnşaat elektrik taah. San. Ve Tic. Ltd. Şti. Tarafından ... isimli şahsa verildiği, dolayısıyla ... tarafından atılan imzanın ...'i bağlamayacağı ve bilirkişi raporunda imzanın ...'in eli ürünü olmadığı, ...'a ait olduğu anlaşılmakla; davanın kısmen kabulü ile icra takibinin davacı açısından durdurulmasına, tazminat talebinin reddine karar verildiği, tarafların istinaf talepleri üzerine, ... Bölge Adliye Mahkemesi 23. Hukuk Dairesi’nin davalı alacaklının istinaf isteminin reddine ile davacının istinaf talebinin kısmen kabulü ile, ilk derece mahkemesi kararının kaldırılmasına, davanın kısmen kabulü ile icra takibinin davacı açısından durdurulmasına, ve para cezasına hükmolunduğu görülmektedir.
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nun 504/3. maddesinde; "Vekil, özel olarak yetkili kılınmadıkça dava açamaz, sulh olamaz, hakeme başvuramaz, iflas, iflasın ertelenmesi ve konkordato talep edemez, kambiyo taahhüdünde bulunamaz, bağışlama yapamaz, kefil olamaz, taşınmazı devredemez ve bir hak ile sınırlandıramaz" hükmüne yer verilmiştir. Ticari vekilin kambiyo taahhüdü altına girmesi de, aynı Kanun'un 551. maddesinde özel yetkinin bulunması koşuluna bağlanmıştır. Bun