Yargıtay 17. Hukuk Dairesi 2014/23134 Esas 2017/1496 Karar
Karar Dilini Çevir:
17. Hukuk Dairesi         2014/23134 E.  ,  2017/1496 K.
"İçtihat Metni"


MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

Taraflar arasındaki tasarrufun iptali davasının yapılan yargılaması sonunda; kararda yazılı nedenlerden dolayı davanın reddine dair verilen hükmün süresi içinde davacı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği düşünüldü:

-K A R A R-
Davacı vekili; davalı borçlu ...'nun müvekkilinin iş yerinde 2005 yılı 5-6 ve 7. aylarında hırdavat malzemesi satın aldığını ve karşılığında 12 adet fatura düzenlendiğini, davalının bu fatura bedellerini süresi içerisinde ödememesi nedeni ile hakkında...3. İcra Müdürlüğünün 2005/2025 Es. Sayılı dosyası ile takip yapıldığını, bu takip sonucunda davalının haczedilebilecek herhangi bir mal varlığının olmadığını, hatta üzerine kayıtlı gayrimenkulün de bulunmadığının anlaşılması üzerine hakkında aciz vesikası düzenlenerek taraflarına verildiğini, fakat sonradan davalının kendi adına kayıtlı bulunan gayrimenkulünü 20/07/2005 tarihinde eşi diğer davalı ...'nun üzerine yaptığını, 11/10/2005 tarihinde de diğer davalı ... üzerine geçirdiğini öğrendiklerini, davalı hakkında icra takibini 13/07/2005 tarihinde yapıldığını, gayrimenkulün devir tarihlerinin ise bu tarihten sonra olduğunu, alacaklıdan mal kaçırmak amacıyla yapıldığını, yapılan gayrimenkul satış tasarrufunun iptali ile gayrimenkulün davalı ... adına tesciline karar verilmesini, daha sonra verdiği dilekçesi ile; asıl dava bakımından davalı ..., ..... ve...'nin kötüniyetli olmaları sebebi ile ellerinden çıkardıkları taşınmaz yerine geçen değerler nispetinde davacının ferileriyle birlikte alacağından fazla olmamak kaydı ile davalıların nakden tazmine mahkum edilmesini, davalı ... yönünden ise gayrımenkulün satılmasına karar verilmesini, yargılama giderleri ve vekalet ücretinin davalılardan tahsilini talep ve dava etmiştir.
Davalılar tarafından da ayrı ayrı davanın reddi talep edilmiştir.
Mahkemece herhangi bir gerekçe bildirilmeksizin davanın reddine dair hüküm kurulmuş; hüküm; davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Davanın İİK 277 ve devamı maddeleri gereğince açılmış tasarrufun iptali istemine ilişkindir. Bu tür davaların dinlenebilmesi için, davacının borçludaki alacağının gerçek olması, borçlu hakkındaki icra takibinin kesinleşmiş olması, iptali istenen tasarrufun takip konusu borçtan sonra yapılmış olması ve borçlu hakkında alınmış kesin veya geçici aciz bel

Üyelik Paketleri

Tüm programlar tek bir abonelikle sınırsız hizmetinde.

Güncellemeler otomatik yüklenir.

Tüm ProgramlarAylık Üyelik

Toplam 9 Program
Sınırsız Destek
Süre Sonunda Durur
Kredi Kartlarına Taksit
1 Kullanıcı
Kullanıcı Sayısı Arttırılabilir
Ek Kullanıcı Değiştirilebilir
300 / Ay
Detayları Göster Üyeliği Başlat

Tüm Programlar6 Aylık Üyelik

Toplam 9 Program
Sınırsız Destek
Süre Sonunda Durur
Kredi Kartlarına Taksit
1 Kullanıcı
Kullanıcı Sayısı Arttırılabilir
Ek Kullanıcı Değiştirilebilir
₺1.100
800
Kazancınız 300 TL
Detayları Göster Üyeliği Başlat