Yargıtay 19. Hukuk Dairesi 2017/4443 Esas 2019/2513 Karar
Karar Dilini Çevir:
19. Hukuk Dairesi         2017/4443 E.  ,  2019/2513 K.
"İçtihat Metni"

MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi

Taraflar arasındaki menfi tespit davasının bozmaya uyularak yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın davalı ... yönünden karar verilmesine yer olmadığına, diğer davalılar yönünden davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalılar ... vekili ve ... tarafından temyiz edilmesi üzerine duruşma talebi miktardan red edilerek dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
- KARAR -
Davacı vekili, davacının davalı ...'i muhasebe işlerinin takibi için vekil olarak atadığını, vekalet ilişkisi kapsamında vergi dairesine ödenmek üzere davalı ...'e verilen 17.787,00 TL bedelli çekin, davalı ... tarafından vergi borcuna yatırılmayıp davalı ...'a ciro edildikten sonra davalı ... tarafından da diğer davalı ...'e ciro yoluyla devredildiğini,davacının söz konusu çek nedeniyle davalılara hiçbir borcu bulunmadığını ileri sürerek, davacının davalılara borçlu olmadığının tespitine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalı ..., dava konusu çeki davalı ...'den olan işçilik alacakları karşılığı aldığını ve borcu olduğu için diğer davalı ...'e verdiğini savunarak davanın reddini istemiştir.
Davalı ..., dava konusu çekin kendisinin de ortağı olduğu dava dışı ... Tanıtım ve ... Organisazyon Turizm Ltd. Şti. ile davacı arasında yapılan hizmet alım işine ait faturanın KDV bedeli olarak verildiğini, davacı iddialarının gerçeği yansıtmadığını savunarak davanın reddini istemiştir.
Davalı ... vekili, davalının iyiniyetli yetkili hamil olduğunu savunarak davanın reddini istemiştir.
Mahkemece,davalı ...'e borçlu olmadığının tespitine, diğer davalılar yönünden davanın reddine dair verilen karar Dairemizin 26.05.2016 tarih 2016/251 E. 2016/9469 K. sayılı ilamı ile ''Dava, çekten dolayı borçlu olunmadığının tespiti istemine ilişkindir. Dava konusu çekte lehtar konumunda olan ... hakkındaki dava kabul edilmiş, karar ... tarafından temyiz edilmediğinden söz konusu çekin ... yönünden bedelsiz olduğu sübuta ermiştir. 6102 sayılı TTK'nın 687. maddesi uyarınca bedelsiz kalan çeki iktisap eder

Üyelik Paketleri

Dünyanın en kapsamlı hukuk programları için hazır mısınız? Tüm dünyanın hukuk verilerine 9 adet programla tek bir yerden sınırsız ulaş!

Paket Özellikleri

Programların tamamı sınırsız olarak açılır. Toplam 9 program ve Fullegal AI Yapay Zekalı Hukukçu dahildir. Herhangi bir ek ücret gerektirmez.
7 gün boyunca herhangi bir ücret alınmaz ve sınırsız olarak kullanılabilir.
Veri tabanı yeni özellik güncellemeleri otomatik olarak yüklenir ve işlem gerektirmez. Tüm güncellemeler pakete dahildir.
Ek kullanıcılarda paket fiyatı üzerinden % 30 indirim sağlanır. Çalışanların hesaplarına tanımlanabilir ve kullanıcısı değiştirilebilir.
Sınırsız Destek Talebine anlık olarak dönüş sağlanır.
Paket otomatik olarak aylık yenilenir. Otomatik yenilenme özelliğinin iptal işlemi tek butonla istenilen zamanda yapılabilir. İptalden sonra kalan zaman kullanılabilir.
Sadece kredi kartları ile işlem yapılabilir. Banka kartı (debit kart) kullanılamaz.

Tüm Programlar Aylık Paket

9 Program + Full&Egal AI
Ek Kullanıcılarda %30 İndirim
Sınırsız Destek
350 TL
199 TL/AY
Kazancınız ₺151
Ücretsiz Aboneliği Başlat