"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Kadastro Mahkemesi
Taraflar arasındaki kadastro tespitine itiraz davasının yapılan yargılaması sonunda kurulan 07.05.2012 günlü hükmün Yargıtayca duruşmalı olarak incelenmesi davacılar ... ve arkadaşları tarafından istenilmekle, tayin olunan 06.11.2012 günü için yapılan tebligat üzerine, temyiz eden ..., ... ve arkadaşları vekili Av. ....ile davacı ... vekili Avukat ... ile karşı taraftan Orman Yönetimi vekili Av. .... ve Hazine vekili Avukat .... geldiler, başka gelen olmadı, açık duruşmaya başlandı. Süresinde olduğu anlaşılan temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, gelenlerin sözlü açıklamaları dinlendi, duruşmanın bittiği bildirildi. İş karara bırakıldı. Daha sonra dosya içindeki tüm belgeler incelenip, gereği düşünüldü:
K A R A R
Kadastro sırasında ... Mevkii 149 ada 6 parsel sayılı 1198,328 m2 yüzölçümündeki taşınmaz, tarla niteliğiyle, köy tüzel kişiliğinin zilyetliğindeyken 1986 yılında ..... satıldığı, onun da 2000 yılında bu yeri .... sattığı, halen bu kişinin zilyetliğinde olduğu, her nekadar parsel üzerinde 2000 yılında yapılan tek katlı bir prefabrik ev ve depo bulunmaktaysa da, bu yapıların köy kaçak yapı listesinde bulunduğundan bu nedenle niteliği değiştirmediğinden, söz edilerek ... adına tesbit edilmişse de, parselin asliye hukuk mahkemesinin 1987/181 esasında tescil davasına konu edildiğinden söz edilerek, sevhven kesinleştirilen tutanak aslı istenerek paresl davalı hale getirilmiş, 1987/181 esasta dava konusu olduğundan söz edilerek malik hanesi açık bırakılan 149 ada 5 sayılı parselin tutanak aslı, olağan yöntemlerle malik hanesinin doldurulması ve tutanağın kesinleştirilmesi için kadastro müdürlüğüne gönderilmiştir. 2. Asliye Hukuk Mahkemesinin 1987/181 esasına kayıtlı dava dosyasında; Davacı ... tarafından davalı sıfatıyla Hazine, ... Köyü Tüzel Kişiliği ve Orman Yönetimi aleyhine açılan tescil davasıyla, ... mirasçıları ... arkadaşları tarafından davalı Hazine, Orman Yönetimi ve Köy Tüzel Kişiliği ile ... taraf gösterilerek, tescil davasına konu taşınmazın Temmuz 1969 gün ve 63,64 ve Şubat 1962 tarih 4 sıra numaralı tapu kaydı kapsamında kaldığından, tapu maliki mirasçıları adına tescili istemiyle açtıkları davalar birleştirilmiş, 3402 sayılı Kanunun 5 ve 27. madde hükümlerine göre görevsizliğe ilişkin kararının kesinleşmesiyle, dava dosyası Kadastro Mahkemesine gönderilmiştir. ... Turizm A.Ş. çekişmeli taşınmazın kendilerine ait Ocak 1996 tarih ve 1 sıra numaralı tapu kaydı kapsamında kaldığı, tapudaki payı oranında adına tescili, ... 10.04.1990 tarihli dilekçe ile müteriz davacıların iddia ettiği tapuda pay sahibi olduğu, bu payı oranında adına tescili, ... 18.07.2011 günlü dilekçeyle parselin kendisine ait olduğu, ... ile ilgisinin olmadığını kendi adına tescili istemiyle davaya katılmıştır. Mahkemece davaların REDDİNE, çekişmeli ... Köyü 149
ada 6 sayılı parselin tesbitteki niteliğiyle Hazine adına tapuya tesciline, parsel üzerindeki meyve ağaçlarının ve binaların ... ait olduğunun beyanlar hanesine yazılmasına karar verilmiş, hüküm, Hazine, Orman Yönetimi, ... ve arkadaşları vekili Avukat ... tarafından temyiz edilmiştir.
Dava dilekçesindeki açıklamaya göre dava, kadastro tesbitine itiraza ilişkindir.
Çekişmeli taşınmazın bulunduğu yerde tesbit tarihinden önce bir idari birim sınır gözetilmeden orman serisi bazında 1967 yılında yapılıp kesinleşen orman kadastrosu bulunmaktadır. Daha sonra 1981 yılında yapılıp kesinleşen aplikasyon ve 6831 sayılı Kanunun 1744 sayılı Kanun ile değişik 2. madde uygulaması ve 1988 ilâ 1990 yıllarında yapılıp 08.07.1991 tarihinde ilÂn edilerek dava tarihinde kesinleşmemiş olan aplikasyon, sınırlandırması yapılmamış ormanların kadastrosu ve 6831 sayılı Kanunun 2896 ve 3302 sayılı Kanunlar ile değişik 2/B uygulaması vardır.
1) Kesinleşmiş orman kadastro tutanak ve haritalarının uygulanmasına dayalı araştırma, inceleme ve keşif sonucu düzenlenen bilirkişi raporlarıyla çekişmeli taşınmazın tamamının kesinleşmiş orman kadastrosu sınırları dışında bırakıldığı gibi, eylemli orman varlığına rastlanmadığı, 6831 sayılı Kanunun 4999 ve 6292 sayılı Kanun ile değişik 7 ve devamı maddeleri gereğince sınırlandırılacak yerlerden olmadığı, 1987 yılna kadar köy boşluğu olarak kullanılırken bu tarihte ...'a ve ...'a satıldığı, Mehmet'in parsel üzerine ev yapıp ağaçlar diktiği, satın aldığı taşınmaz üzerine duvar yaptığı, Mehmet'in kullanımındaki yerin doğusunda ise ... kullanımındaki yer olduğu, çekişmeli parsel köy boşluğu olması nedeniyle zamanaşımı zilyetliği yoluyla edinilecek yerlerden olmadığı gibi, davacı gerçek kişilere satıldığı tarihten sonra tesbit tarihine kadar zilyetlikle edinme koşullarının oluşmadığı belirlenerek, davalarının reddine ve parselin hali hazırdaki niteliğiyle Hazine adına tapuya tesciline, 3402 sayılı Kanunun 19. maddesi gereğince parsel üzerindeki ağaç ve evin ... ait olduğunun beyanlar hanesine yazılmasına karar verilmesinde isabetsizlik bulunmadığına göre, Katılan ... ile davacı ... ve davalılar Hazine ile Orman Yönetiminin yerinde değildir.
2) Çiftlik tapu kayıtlarına dayanan ... ve arkadaşlarının temyiz itirazlarına gelince; ....Köyünde bulunan ve aynı gün temyiz incelemesi yapılan dava dosyalarında dava konusu edilen parsellere ilişkin dava, savunma, araştırma ve mahkeme kararları birbirinin aynı ya da benzeridir.
ÇİFTLİK TAPU KAYITLARINA DAYANANLARIN İDDİALARI:
Davacı....çocukları....mirasçıları ve mirasçılarından.... Mirasçıları ...,...ve arkadaşları; ....Köyünde bulunan bir çok taşınmazın, .... çiftliği ismiyle, tapuda murisleri ya da kendileri adına kayıtlı olduğu, tapuların dış sınır olarak .... İskelesi,.... dışındaki .... Çiftliği ve .... okuduğu, bu sınırların çoğunun askerî haritalarda da yer aldığı, mahkemelerde çeşitli defalar uyuşmazlık konusu olması nedeniyle uygulanarak yerlerinin belirlendiği, tapu kayıtlarının, ....'ın mülk arazi olarak eşi ....'a ihsan ettiği, .... tarafından kurulan sahih, mazbut ve icareteynli vakfa ait arazi olarak tasarruf edilirken, vakıf kapsamındaki bu üç adet çiftliğin, 1961 yılında taviz bedeli ödenmek sureti ile vakıfla ilişiğinin kesilerek, murisleri adına tapulandığı, mazbut, sahih ve icareteynli vakıflara ait gayrimenkullerin zilyetlikle edinilemeyeceği, zilyetlikle kazanma iddiasında bulunanlar ile bunların muris ya da bayilerinin önceden taşınmazlar için kendilerine ya da kâhyalarına kira bedeli vererek zilyet ettikleri, bu konuda çok sayıda delil bulunduğu, taşınmazlarını haksız elinde bulunduran bu kişilerin, 1952 yılından sonra taşınmazlar üzerinde mülkiyet iddiasında bulunarak, hasılat kirasını kestikleri ve işgalci olarak taşınmazları kullandıkları, bu şekilde hukuk dışı eylemlerle kendilerine ait tapulu taşınmazları sahiplenmeye çalıştıkları, kadastro çalışmaları sırasında yerel bilirkişilerin gerçekleri sakladıkları, bir davada davacı ya da davalı
olanların başka bir dosyada tanık olarak, kendileri ile aynı şekilde işgalci olan kişilerin zilyetliklerini doğruladıkları, bu beyanlar karşısında kendilerinin sundukları kesin hükümlerin ve delillerin gözetilmediği iddiasıyla tapu kayıtları kapsamında kalan çekişmeli taşınmazların tesbitlerin iptali ve tapu kayıtlarındaki payları oranında kendileri adına tescilini istemişler, bu kişilerin yanında davaya katılan bir kısım gerçek ve tüzel kişiler, ... Vakfı'ndan gelip tapuda kayıtlı olan taşınmazların bir kısım paylarını satın aldıklarını ileri sürerek adlarına tescilini istemişlerdir.
ÇİFTLİK TAPU KAYITLARINA TUTUNANLARIN DAYANDIĞI DELİLLER :
TAPU KAYITLARI:
Dosyaya örneği sunulan mülkname, temessüksenetleri, Vakıflar Yönetimince düzenlenen inceleme raporları ve getirtilen diğer belgeler ile tarafların sunduğu kayıtlardan, .... Sancağı eski Mütesellimi ...'e ait iken, bu kişinin idamı ile el konulan, ... Kazası Eşrafından ....simli kişinin fuzulen işgal ettiği, ....Kazasında ....Çiftliklerinin, ....tarafından idare edilmek üzere Padişah Hazinesine dahil edildikten sonra, 1 Cemaziyelahir 1208, Zilhicce 1207 (9 Ocak 1794) tarihli Mülkname ile Sultan III. Selim tarafından annesi ....'a ihsan edildiği, bu çiftliklerin 1209 (1875) yılında .... Vakfiyesi olarak, 21 Zilhicce 1209 (1795) tarih 636 numaralı defterin 1. sayfa 1. sırasına kayıt edildiği, 12 Ramazan 1263 (1847) tarihinde 477 sayılı Temessük defterinin 157. sayfasına,.... Vakfı'na ait 47 parça emlak ve çiftliğin kaydının yapıldığı, 29 Ramazan 1264 (1848) tarihli Temessük senedi ile sülüs (1/3) payının ...Paşa'nın tasarrufuna verildiği, bu temessük zayi olduğundan 15 Ramazan 1265 (1849) tarihli senet ile yenilendiği, 5 Muharrem 1280 (1864) tarihli senetle, sülüsan (2/3) payının nısfı (1/3 payı)....'ye, nısfının (1/3 payı) da ... tasarrufuna verildiği, 25 Sefer 1291 (1876) tarihli temessük ile ..... Vakfı'na ait, senelik 25.000 kuruş icare-i müecceleli,... Sancağı dahilinde bulunan 17 kıt’a çiftlikatın 1/3 payı müteveffa ...Paşa’nın ve 1/3’er payı da basenet ....'lerin uhdelerinde olduğu, ...Paşa'nın ölümüyle payının büyük oğlu ...Bey ile ...., büyük kızı .... Hanımlara intikal ettiği, bunların paylarını.... sattıkları, yeni maliklerin de aralarında yaptıkları paylaşım ve diğer paydaşların satışı sonucu daha önce 1280 tarihli Temessük senedine bağlanan .... Çiftliklerinin tamamının icare-i müeccele bedeli ödenmek suretiyle... adına 25 Sefer 1291 (1876) tarih D.9 V.18, 19 ve 20 numaralarda, Cinsi Hanesine zemininin "....ndan" olduğu ve Senelik 25.000 Kuruş icare-i müeccele ve 20.000 kuruş müeccele bedeli de tapu siciline yazılarak kaydedildiği, .... Vakfı'na ait Mart 1290 tarih (1874-1875) D.9 V.18 numarada ..... Çiftliği olarak, zemini.... Vakfı'ndan cinsi çiftlik 4000 dönüm yüzölçümlü,....Çiftliği, Mart 1290 tarih D.9V.19 numarada.... Çiftliği olarak 3000 dönüm yüzölçümlü, .... yanı ve.... Çiftliği,... Başında..., Mart 1290 tarih D.9 V.20 numarada ise ....Çiftliği olarak 7000 dönüm yüzölçümlü,...İskelesi ve.... ve ...Çiftliği sınırlı olarak ... adına kaydedildiği,
... ÇİFTLİĞİ; Ağustos 1326 (1910) tarih ve 2 numarada cinsi ve iktisap sebebi yukarıda aynı tarih 3 numaralı tapunun iktisabı ile aynı olduğu yazılarak .... Çitliği mevkiinde,....sınırlı 3000 dönüm yüzölçümlü,
... ÇİFTLİĞİNİN, Ağustos 1326 (1910) tarih 2 numarada zemini ... Vakfı’ndan cinsi Eşcarı müsmire ve gayri müsmirei müştemil çiftlik .... sınırlı 4000 dönüm yüzölçümlü,
... ÇİFTLİĞİ: Ağustos 1326 (1910) tarih ve 4 numarada yukarıda yazılı aynı iktisapla, .... Çiftliği cinsiyle,
.... sınırlı 7000 dönüm yüzölçümlü taşınmazlar, .... ölümüyle mirasçıları olan oğlu .... Hanımın paylaşımı sonucu, bu çiftliklerin... Hanım payına düştüğü, tarafların muvafakat ve takrirleri, 8 Mayıs 1301 (1885) tarihinde İl İdare Meclisi huzurunda ahz ve istima kılındığı, il merkezinde tutulan evrak kaydından müsteban olduğu, İl Tapu Sicil memurluğunun 21 Ağustos 1326 (1910) tarih ve 14 numaralı tahriratından anlaşılmakla, intikalen ve taksimen .... kızı .... Hanım adına tescil edildiği, Eylül 1340 (1924) tarih 3, 4 ve 5 sıra numaralı sicillerde .... oğlu .... karısı ve .... kızı ....Hanımın tasarrufunda olduğu, ölünceye dek bakma vaadi sözleşmesiyle meccanen ferağ edeceği, karyesinin 12 Ağustos 1340 (1924) tarihli ilmühaberi ve Varidat İdaresinin 26 minhü tarih ve 41/1 numaralı ruhsat tezkeresinden anlaşılmakla, .... Hanımın yazılı şartıyla ferağından ....çocukları.... efendiler adına tescil edildiği, ....’in 1955, ....’in 1966, ....’un 1957 ve ....’in de 1948 yılında ölümü üzerine 1962 yılında bu kişilerin mirasçılarına intikal yoluyla tescil edildiği, ... Çiftliği'nin Şubat 1962 tarih ve 5 sıra numarada 367 hektar 7210 m2 yüzölçümüyle mirasçılar üzerine intikal ettirildikten sonra ifrazen Mayıs 1969 tarih 10 numarada .... Çiftliği'nden müfrez 332 hektar 3210 m2 yüzölçümündeki, sınırları; .... ve bu yerden ifraz edilen çiftlik arazisi sınırlarıyla....1966 yılında ölümü ile mirasını, çocukları ...,... Onay'a bıraktığı, ....’nin 1967 yılında ölmesiyle mirasını oğlu ....ile kızları.... ve karısı ... ile kendisinden önce ölen oğlu....'nin çocukları ....'a kaldığı, mirasçılar adına intikalinden sonra iki parçaya bölündüğü belirtilerek, tapu maliklerinin mirasçıları adına payları oranında tescil edildiği, yüzölçümünün 13 hektar 7210 m2 olduğu belirtilerek Temmuz 1969 tarih 63 sıra numaralı sicilde aynı kişiler adına tashihen tescil edildiği, Mayıs 1969 tarih ve 11 sıra numaralı sicilde 35 hektar 4000 m2 çiftlik arazisi olarak, Doğusu, Batısı ve Kuzeyi bu yerden bölünen sahibi senetlerin ... giden doğru hattın denizi ilk kestiği nokta ile .... giden doğru hattın denizi kestiği noktayı birleştiren deniz sahil hattı sınırları ile yine mirasçıları adına tescil edilmişse de, talepnamenin arkasındaki miktarın 354000 m2 olmayıp 3.540.000 m2 olduğu anlaşılmakla, Nizamnamenin 107. maddesi gereğince “Tashihen tescil edileceği” açıklaması yapılarak Temmuz 1969 tarih 64 numarada yine çiftlik tapu malikleri adına geldi kayıtlarındaki yüzölçüme uygun olarak düzeltme yapılarak tescil edildiği, çiftliğe ait bu ifraz tapu kayıtlarının .... Köyü'nde 1970 yılında yapılan kadastroda 1 ilâ 169 sayılı parsellere uygulandığı,
.... Çiftlikleri tapularının da aynı şeklide aynı kişiler adına tedavül gördüğü,.... Çiftliği'ne ait Şubat 1962 tarih 1 sıra numaralı tapu kaydı: ....Mezaraltı Mevkiinde eşcarı müsmire ve gayri eşcarı müsmireyi müştemil 639 hektar 5240 m2 çiftliğin, 12/16 payı: ...ile çevrili taşınmazın.... mirasçıları ... mirasçıları adına tescil edildiği, kadastroda... Köyü 373 ilâ 633 sayılı parsellere revizyon gördüğü anlaşılmaktadır.
DAYANILAN MAHKEME KARARLARI:
Çiftlik tapu sahibi davacı ve katılan taraflar, bir kısım kesinleşmiş mahkeme kararları sunmuşlardır. Köyü'nden ... ve 79 arkadaşı tarafından 03.10.1988 tarihinde, tapu malikleri ... ve arkadaşları (Şerefli ailesi) aleyhine, murislerinden kalıp 150 yıldır zilyetliklerinde bulunan taşınmazlara, davalı ... ailesi tarafından, Mart 1290 tarih 18 nolu tapudan tedavül gören ve kanunî kıymeti bulunmayan bu tapu kayıtlarına dayanarak, geriye dönük olarak kendilerinden beş yıllık ecrimisil istedikleri, kanunî değeri olmayan .... Çiftliği'ne ait tapunun Ağustos 1326 tarihinden beri devam eden tedavül ve ifrazları ile birlikte Temmuz 1969 tarih 63 ve 64 numaralı tapu kayıtlarının iptali istemiyle açılan tapu iptali davasının “Tapunun intikalleri ile ifraz ve sınır değişikliği
işlemlerinin yapıldığı tarihlerdeki kanunî prosedürlere uygun olduğu ve tapu kayıtlarının hukukî değerini koruduğu” gerekçesiyle reddine ilişkin .... Asliye Hukuk Mahkemenin 28.01.1994 gün ve 1988/333-51 sayılı kararı, Yargıtay 8. Hukuk Dairesinin 07.02.1995 gün ve 1994/7430-1073 sayılı kararı ile temyiz itirazları, süre yönünden red edildikten sonra 12.09.1995 tarihinde kesinleşmiş, aynı şekilde ... Köyü'nden .... ve dört arkadaşının, 10.02.1989 tarihli dilekçeleriyle tapu malikleri aleyhine açtıkları dava, ... Asliye Hukuk Mahkemesinin 31.03.1994 gün ve 1989/103-125 sayılı kararı ile reddedilmiş,
... Köyü'nden ....ve 55 arkadaşı tarafından, yine tapu malikleri .... ailesi aleyhine 07.05.1952 tarihli dava dilekçesi ile 1952/42 sayılı dosyada Çiftliğe ait Eylül 1340 tarih 5 (gittisi Ocak 1962 tarih 1) nolu tapu kaydının iptali için açılan tapu iptali davası, Yargıtay bozma kararından sonra 1960/104 sayısını almış, davanın reddine ilişkin ... Asliye Hukuk Mahkemesinin 21.03.1961 gün ve 1960/104-25 sayılı kararı 11.06.1961 tarihinde kesinleşmiş, asliye hukuk mahkemesinin bu kararı kesin hüküm kabul edilerek, .... Köyü 543-591 sayılı parsellerin kadastro mahkemesinin 28.09.2000 gün ve 1971/23-33 sayılı, ...Köyü 502-503 sayılı parsellerin kadastro mahkemesinin 15.12.2000 gün ve 1971/22-50 sayılı, ...Köyü 596 sayılı parselin kadastro mahkemesinin 18.03.2000 gün ve 1971/15-29 sayılı, ...Köyü 767 sayılı parselin kadastro mahkemesinin 04.08.2000 gün ve 1973/76-26 sayılı, ...Köyü 817 sayılı parselin asliye hukuk mahkemesinin 07.03.1996 gün ve 1979/175-90 sayılı, ...Köyü 805 sayılı parselin kadastro mahkemesinin 28.05.1999 gün ve 1999/3-18 sayılı, ...Köyü 766 sayılı parselin asliye hukuk mahkemesinin 28.04.2000 gün ve 1998/135-306 ve 07.03.1996 gün 1979/175-90 sayılı kararlarıyla tapu maliki gerçek kişiler adına tesciline karar verilmiş, kararlar kesinleşmiştir.
Asliye Hukuk Mahkemesinin 1960/104-25 sayılı kararının kesinleşmesinden sonra, çiftlik tapu kayıtlarına dayanan Şerefli ailesinin 18.12.1962 tarihli dava dilekçesiyle, ... aleyhine "Sözlü kira akdinin feshi ile gayrimenkullerin tahliyesine ve beş yıllık yüzde yirmibeş hasılat kirasının tahsili” istemiyle Asliye Hukuk Mahkemesinin 970/165 sayısında açtıkları dava sonunda, mahkemece davanın kabulüne ve sözlü kira akdinin feshi ile davalının gayrimenkullerden tahliyesine ve ecrimisil alınmasına karar verilmiş, hüküm 28.12.1973 tarihinde kesinleşmiştir.
Tapu sahipleri tarafından davalı sıfatıyla ... aleyhine, ... mevkiinde 15.306 m2, ...Mevkiinde 8 dönüm, Ev Önü Mevkiinde 6500 m2, Mezarlık Yanı mevkiinde 4500 m2 tarlaya ilişkin olarak, yine .... aleyhine ... Mevkiinde 6997 m2, .... Tarla mevkiinde 13.445 m2, Yanık Tarla mevkiinde 10.862 m2, Kocaharman Mevkiinde 10.552 m2 taşınmazlar hakkında açtığı "Sözlü kira akdinin feshi ve bu yerlerden davalıların tahliyesi ile % 25 hasılat kirasının tahsili" davalarının kabulüne, kira akdinin feshine, davalıların bu yerlerden tahliyesine, beş yıllık % 25 hasılat icarı tutarının davalılardan tahsiline ilişkin asliye hukuk mahkemesinin ....a