Yargıtay 23. Hukuk Dairesi 2014/5234 Esas 2015/5352 Karar
Karar Dilini Çevir:
23. Hukuk Dairesi         2014/5234 E.  ,  2015/5352 K.
"İçtihat Metni"


MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi

Taraflar arasındaki tazminat davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün süresi içinde davalılar vekilince temyiz edilmesi üzerine dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.

- K A R A R -

Davacı vekili, taraflar arasında düzenlenen arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi gereğince yükleniciler tarafından 32 daire inşa edilip 12 tanesinin yapı kullanma izin belgesinin 15.08.2010 tarihinde alınması gerekirken halen alınmadığını, iş bitirme belgesini dahi 28.05.2010 tarihinde alındığını, inşaatta daireler ve ortak alanlarda eksik işler bulunduğunu, yüklenicinin daireleri 7 aylık bir gecikmeyle teslim ettiğini ileri sürerek, eksik imalatlar bedeli ve geç teslim nedeniyle kira kaybı için şimdilik 100.000,00 TL tazminatın dava tarihinden yasal faiziyle birlikte tahsiline karar verilmesini istemiştir.
Davalılar vekili ise, tebliğ tarihinde müvekkili ...'nın...'da cezaevinde olduğundan dava dilekçesinin usulüne uygun tebliğ edilmediğini, inşaatın süresinde önce teslim edildiğini, dairelerin bir yıldan beridir kiraya verildiğinden davacının güncel bir menfaat kaybı olmadığını, yüklenici ...'nın tutukluluğu nedeniyle zorunlu sebepten yapı kullanma izni alınamadığını, iş bitirme tutanağına göre inşaatın %100 bitirildiğinden eksik iş bulunmadığını savunarak, davanın reddine karar verilmesini istenmiştir.
Mahkemece tüm dosya kapsamı ve bilirkişi raporuna göre; dava konusu taşınmazda belirlenen eksiklerin 70.000,00 TL tutarında olduğu, iş bitirme belgesine göre 7 ay gecikme bulunduğu, 12 bağımsız bölümün aylık 750,00 TL'den toplam kira bedelinin 63.000,00 TL olarak hesaplandığı gerekçesiyle ve taleple bağlı kalınarak davanın kabulü ile, 100.000,00 TL eksik işler bedeli ve kira geliri alacağının davalılardan dava tarihinden itibaren işleyecek faizi ile birlikte tahsili ile davacıya verilmesine karar verilmiştir.
Karar davalılar vekilince temyiz edilmiştir.
Dava, arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesinden kaynaklanan eksik işler bedeli ve kira tazminatı alacağının tahsili istemine ilişkindir.
1-Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle gerektirici sebeplere, delillerin takdirinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davalılar vekilinin aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan diğer temyiz itirazlarının reddi gerekmiştir.
2-Davacı arsa sahibi vekilince sunulan dava dilekçesinde fazlaya ilişkin haklar saklı kalmak kaydıyla, 100.000,00 TL tazmi

Üyelik Paketleri

Tüm programlar tek bir abonelikle sınırsız hizmetinde.

Güncellemeler otomatik yüklenir.

Tüm ProgramlarAylık Üyelik

Toplam 9 Program
Sınırsız Destek
Süre Sonunda Durur
Kredi Kartlarına Taksit
1 Kullanıcı
Kullanıcı Sayısı Arttırılabilir
Ek Kullanıcı Değiştirilebilir
300 / Ay
Detayları Göster Üyeliği Başlat

Tüm Programlar6 Aylık Üyelik

Toplam 9 Program
Sınırsız Destek
Süre Sonunda Durur
Kredi Kartlarına Taksit
1 Kullanıcı
Kullanıcı Sayısı Arttırılabilir
Ek Kullanıcı Değiştirilebilir
₺1.100
800
Kazancınız 300 TL
Detayları Göster Üyeliği Başlat