"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Ticaret Mahkemesi
Taraflar arasındaki alacak davasının yapılan yargılaması sonunda ilamda yazılı nedenlerden dolayı asıl davanın reddine, karşı davanın yeniden karar verilmesine yer olmadığına yönelik verilen hükmün asıl davada davacı-karşı davada davalı vekilince duruşmalı olarak temyiz edilmesi üzerine ilgililere çağrı kağıdı gönderilmişti. Belli günde davacı karşı davalı şirket vekili Avukat ... gelmiş, tebligata rağmen diğer taraftan gelen olmadığından onların yokluğunda duruşmaya başlanarak hazır bulunan avukatın sözlü açıklamaları dinlenildikten ve temyiz dilekçesinin süresinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü.
- KARAR -
Asıl davada davacı vekili, müvekkili ile davalı arsa sahibi arasında imzalanan arsa payı karşılığı inşaat sözleşmesi uyarınca müvekkilinin inşaatı tamamlayarak davalıya teslim etmek istediği halde davalının inşaatı teslim almadığını, sözleşme şartlarının yerine getirilmemesi durumunda işleme konulmak üzere müvekkili tarafından davalıya verilen teminat mektubunu haksız olarak tahsil ettiğini oysa müvekkilinin sözleşmede kararlaştırılan tüm edimleri yerine getirdiğini ileri sürerek 28.05.2009 son ödeme tarihli 200.000,00 TL. bedelli teminat mektubu bedelinin tahsil tarihi olan 10.02.2009 tarihinden itibaren reeskont faizi ile birlikte davalıdan tahsili ile müvekkilinin ... 4. Sulh Hukuk Mahkemesinin 2009/56 D.iş sayılı dosyasında yaptığı tespit giderinin davalıdan tahsilini talep ve dava etmiştir.
Asıl davada davalı vekili, davacının sözleşmede kararlaştırılan sürede inşaatı teslim etmediğini ve inşaatta eksik imalatlar bulunduğunu, gecikme tazminatı ile eksik iş bedelinin tazmini için teminat mektubunun nakde çevrildiğini savunarak davanın reddini istemiş; karşı davada, eksik ve hukuka aykırı imalatlar sebebiyle müvekkilinin ... 3. Sulh Hukuk Mahkemesinin 2009/63 D.iş sayılı dosyasında yapmak z