MAHKEMESİ : İZMİR 11.ASLİYE TİCARET MAHKEMESİ
TARİHİ : 05/06/2012
NUMARASI : 2012/164-2012/116
Taraflar arasında görülen adi ortaklığın tasfiyesi davasının yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen hüküm davalılar vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Y A R G I T A Y K A R A R I
Temyiz isteminin süresi içinde olduğu anlaşıldıktan sonra dosyadaki bütün kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Davacı vekili dilekçesi ile; müvekkilinin, davalılardan... İnşaat Ltd.Şti. aleyhine icra takibi yaptığını; borçlu şirketin diğer davalı ... İnşaat A.Ş. ile birlikte iş ortaklığı kurarak İzmir Büyükşehir Belediyesi nezdinde metro ve .... inşaat işleri yapımını üstlendiğini öğrendiklerinden, takibin kesinleşmesinden sonra,.... İnş.A.Ş.-... İnş.Ltd.Şti. iş ortaklığına, “İzmir Büyükşehir Belediyesi nezdinde yapmakta oldukları metro ve sair işleri nedeni ile borçlu şirkete düşecek kar payı ve tasfiye halinde tasfiye hissesi üzerine haciz konulması için 1.haciz ihbarnamesi gönderildiğini; 3.şahıs iş ortaklığı tarafından, icra dosyasına verilen cevapta; borçlunun kar payı olmadığı gibi ortaklığın tasfiyeye girmediği, ancak kar payı dağıtıldığında veya ortaklığın tasfiyeye girmesi halinde borçlunun hissesine düşecek miktarın icra dosyasına gönderileceğinin bildirildiğini; BK.nun 535.maddesinin 3.fıkrasına göre, adi şirketin sona erme sebepleri arasında ortaklardan birinin alacaklısı tarafından tasfiye hissesi hakkında cebri icraya başvurulması gösterildiğinden ve adi şirket tarafından borçlunun tasfiye hissesi üzerine haciz konulmasına karşın, iş ortaklığının tasfiyesine gidilmediğinden; İzmir 9.İcra Mahkemesinin 2009/1585 E.-2010/64 K.sayılı dosyasından adi şirketin tasfiyesi için yetki alındığını belirterek; .. İnşaat A.Ş.-... İnş.Taah.Ltd.Şti. Adi Ortaklığının feshi ile tasfiyesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
Davalılar vekili cevap dilekçesinde; Adi Ortaklığın sona erme sebeplerini sayan BK.nun 535.maddesinin 3.fıkrasında ortaklardan birinin tasfiye payı hakkında sadece icra takibi başvurusu yapmak değil, cebri icra (haciz) uygulanması şartı arandığını; şartları bulunmayan ve yerinde olmayan davanın reddini istemiştir.
Mahkemece; “davacının, borçlusunun ortak olduğu adi ortaklığın tasfiyesi davası açabilmesi için İİK.nun 121.maddesi gereğince yetki aldığının görüldüğünü; alınan bilirkişi raporunda, gerçek borç ve alacak durumlarının tasfiye memuru tarafından belirlenebileceği bildirildiğinden; aşağıdaki hüküm kurulmuştur, gerekçesiyle” davacının davasının kabulü ile, ... İnşaat Sanayi A.Ş.-.. İnşaat Ldt.Şti. Ortak girişimi (adi şirket ortaklığının) fesih ve tasfiyesine, tasfiye memuru olarak Mali Müşavir F.. Ç..in atanmasına, tasfiye giderlerinin tasfiye avansı olarak yatırılacak gider avansından karşılanmasına, tasfiye memuruna 1.200 TL ücret takdirine, ücretin davacı tarafından karşılanmasına karar verilmiş, hüküm davalılar vekili tarafından süresinde temyiz edilmiştir.
Davada; davacı alacaklının, şeriklerden birinin borcu nedeniyle ortağın tasfiye payı üzerine koydurttuğu hacze dayanarak, İcra Mahkemesinden aldığı yetki gereğince; adi ortaklığın feshi ve tasfiyesi talep edilmektedir.
Uyuşmazlığın çözümü için, mahkemece; 01.07.2012 tarihinde yürürlüğe giren 6098 sayılı Türk Borçlar Kanununun 620 ve devamı maddelerinde düzenlenen adi ortaklık hükümleri dikkate alınmalı, Türk Borçlar Kanununun 642.madde ve devamı hükümlerine göre tasfiye işlemi gerçekleştirilmelidir. Zira, 6101 sayılı Türk Borçlar Kanununun Yürürlüğü ve Uygulama Şekli Hakkında Kanunun 1.maddesine göre; Türk Borçlar Kanununun yürürlüğe girdiği tarihten önceki fiil ve işlemlere, bunların hukuken bağlayıcı olup olmadıklarına ve sonuçlarına, bu fiil ve işlemler hangi kanun yürürlükte iken gerçekleşmişse, kural olarak o kanun hükümleri uygulanır. Ancak, Türk Borçlar Kanununun yürürlüğe girmesinden sonra bu fiil ve işlemlere ilişkin olarak gerçekleşecek temerrüt, sona erme ve tasfiye, Türk Borçlar Kanunu hükümlerine tabidir.
Tasfiye, ortaklığın bütün malvarlığının belirlenip, ortakların birbirleri ile alacak verecek v