"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :SULH HUKUK MAHKEMESİ
Taraflar arasındaki tahliye davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, davanın konusuz kalması nedeniyle karar verilmesine yer olmadığına yönelik olarak verilen hükmün, süresi içinde davalı tarafından temyiz edilmesi üzerine; temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosya içerisindeki kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı, davalının kiracı olarak bulunduğu taşınmazı 19.07.2013 tarihinde market olarak işletmek amacıyla satın aldığını, davalının talebi doğrultusunda taşınmazı boşaltması için bir yıl süre tanıdığını, 18.07.2014 tarihli ihtarname ile de işyerine ihtiyacı olduğunu belirterek taşınmazın tahliyesini talep etmesine rağmen tahliyeye yanaşmayan davalının tahliyesine karar verilmesini istemiştir.
Davalı, kiralananı ihtarname tebliğinden önce tahliye ettiğini belirterek davanın reddini dilemiştir.
Mahkemece kiralananın dava açıldıktan sonra tahliye edildiğinin anlaşılması üzerine davanın konusuz kalması nedeniyle karar verilmesine yer olmadığına dair verilen hüküm davalının temyizi üzerine Yargıtay 6. Hukuk Dairesinin, 09.04.2015 tarih ve 2015/3101 E. 2015/3526 K. sayılı ilamı ile " davanın konusuz kalması halinde yargılama giderleri davanın açılmasına sebebiyet verdiği takdirde davalı tarafa yüklenir. Davanın esası yönünden haklılık durumunun tespiti bakımından öncelikle davanın süresinde açılıp açılmadığının tespiti için gerekli incelemeyi yaparak sonucu doğrultusunda yargılama gideri hakkında karar verilmesi gerektiği’’ gerekçe gösterilerek bozulmuş, bozma sonrasında bozma ilamına uyularak yapılan yargılama neticesinde ise davanın konusuz kalması nedeniyle karar verilmesine yer olmadığına, yargılama giderlerinin davacı üzerinde bırakılmasına ve 600 TL nisbi vekalet ücretinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine karar verilmiş; hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.
HMK'nun 331/1 maddesi gereğince; davanın konusuz kalması sebebiyle davanın esası hakkında bir karar verilmesine gerek bulunmayan hâllerde, hâkim, davanın açıldığı tarihteki tarafların haklılık durumuna göre yargılama giderlerini takdir ve hükmeder. HMK'nun 323/1-ğ maddesinde Vekille takip edilen davalarda kanun gereğince takdir edilecek vekalet ücreti de yargılama giderleri arasında sayılmaktadır.
6098 sayılı TBK.’nun 350/1. maddesi hükmüne göre ihtiyaç iddiasına dayalı olarak açılacak tahliy