"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ:ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
Taraflar arasındaki menfi tespit davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, davanın kabulüne yönelik olarak verilen hükmün, süresi içinde davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine; temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten sonra, dosya içerisindeki kağıtlar okunup gereği düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı; kapalı olan ve hiçbir faaliyeti olmayan boş dükkana ait elektrik sayacının haber verilmeden izinsiz değiştirildiğini, 3.631,90 TL tahakkuk yapıldığını, kaçak elektrik kullanmadığını, 12/05/2014 tarihinde işyerinin mülkiyetini sattığını belirterek borçlu olmadığını tespitini talep ve dava etmiştir.Davalı; rapor ve kaçak tespit tutanak içeriğine göre davalının kaçak elektrik kullandığını ileri sürerek davanın reddini istemiştir.Mahkemece; davanın kabulüne, davacının ... numaralı abonelik nedeniyle kaçak elektrik kullanımı dolayısıyla davalıya 3.631,90 TL borçlu olmadığının tespitine karar verilmiş, hüküm davalı tarafından temyiz edilmiştir.Uyuşmazlık kaçak elektrik tahakkukuna yönelik açılan menfi tespit davası niteliğindedir.
TTK'nun 4.maddesinde ticari davalar tanımlanmıştır. Anılan maddenin 1. fıkrasında "her iki tarafın da ticari işletmesiyle ilgili hususlardan doğan hukuk davaları ile tarafların tacir olup olmadıklarına bakılmaksızın; bu Kanunda..." sayılan davaların ticari dava olduğu öngörülmüştür.6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu'nun 12.maddesinde "Bir ticari işletmeyi, kısmen de olsa, kendi adına işleten kişiye tacir denir" hükmünü içermektedir.26/06/2012 tarihinde kabul edilen ve 30 Haziran 2012 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan 6335 sa