"İçtihat Metni"
Tebliğname No : 4 - 2013/6928
MAHKEMESİ : Gebze(Kapatılan) 2. Sulh Ceza Mahkemesi
TARİHİ : 19/09/2012
NUMARASI : 2010/841 (E) ve 2012/953 (K)
SUÇ : Tehdit
Yerel Mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle, başvurunun süresi ve kararın niteliği ile suç tarihine göre dosya görüşüldü:
Temyiz isteğinin reddi nedenleri bulunmadığından işin esasına geçildi.
Vicdani kanının oluştuğu duruşma sürecini yansıtan tutanaklar belgeler ve gerekçe içeriğine göre yapılan incelemede:
İddianamede, sanıkların, tartışma sırasında katılana "saçını başını yolarım, gebertirim seni" diyerek tehdit ettiklerinin belirtilmesi karşısında, sanıklara yüklenen eylem TCK'nın 106/2-c maddesinde düzenlenen birden fazla kişiyle birlikte tehdit suçunu oluşturabileceğinden, yargılama yapma ve kanıtları değerlendirme görevinin üst dereceli asliye ceza mahkemesine ait olduğu gözetilerek, 5235 sayılı Kanunun 11. ve CMK'nın 4. maddeleri gereğince görevsizlik kararı verilmesi gerekirken, yargılamaya devamla hükümler kurulması,
Kanuna aykırı, sanıklar E.. A.. ve N.. A..'ın temyiz nedenleri ile tebliğnamedeki düşünce yerinde görüldüğünden başkaca hususlar incelenmeksizin HÜKÜMLERİN BOZULMASINA, yeniden hüküm kurulurken 1412 sayılı CMUK'nın 326/son. maddesinin gözetilmesine, yargılamanın CMK'nın 7.maddesi de gözetilerek bozma öncesi aşamadan başlayarak sürdürülüp sonuçlandırılmak üzere dosyanın CMUK'nın 323.maddesi uyarınca görevli O Yer Asliye Ceza Mahkemesine gönderilmesine, 16/03/2015 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.
Karşı oy
5320 sayılı Kanuna 18/6/2014 tarihli ve 6545 sayılı Kanunla eklenen Geçici 6. Maddesi ile sulh ceza mahkemeleri kaldırılmış, bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yirmi gün içinde sulh ceza hâkimliklerinin kurulacağı ve sulh ceza mahkemelerinde görülmekte olan dava dosyalarının bir ay içinde yetkili asliye ceza mahkemelerine devredileceği hükme bağlanmıştır.
Yine Geçici 6. Maddenin 6. Fıkrasıyla bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihte, sulh ceza mahkemelerince verilen kararlardan Yargıtay incelemesinde olanlar hakkında sadece görev nedeniyle bozma kararı verilememesi bir emredici kural olarak öngörülmüştür.
5235 sayılı Kanunun 10. Maddesinde düzenlenen sulh ceza mahkemelerine ilişkin