Yargıtay 6. Ceza Dairesi 2017/4020 Esas 2018/4323 Karar
Karar Dilini Çevir:
6. Ceza Dairesi 2017/4020 E. , 2018/4323 K.
"İçtihat Metni"

MAHKEMESİ :Ağır Ceza Mahkemesi
SUÇ : Yağma, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma
HÜKÜM : Mahkumiyet

Yerel Mahkemece verilen hüküm temyiz edilmekle; başvurunun nitelik, ceza türü, süresi ve suç tarihine göre dosya görüşüldü:

Mağdur ...'nin soy adının nüfus kaydına göre “...” olduğu halde, hüküm fıkrasında “..." olarak yazılması yerinde düzeltilmesi mümkün maddi hata kabul edilmiştir.

I-Sanık ... hakkında mağdur ...'e yönelik yağma; sanık ... hakkında mağdurlar ... , ..., ...'a yönelik yağma ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçlarından kurulan hükümlerin incelemesinde;

Mağdurların kaldığı çadıra gelerek, mağdurlar ... ve ...'nin ziynet eşyası, mağdur ...'ın ise küçükbaş hayvan, tüfek ve cep telefonunun alınması sırasında, mağdurların ellerini bağladıkları, eylemlerini tamamladıktan sonra mağdurların bağlarını çözmeden olay yerinden kaçtıkları, mağdur sayısınca yağma suçunu işledikleri anlaşılıp kabul edildiğine göre, suçun işlendiği tarihte yürürlükte olan 765 sayılı TCK'nın 499/1-son(3 kez), 01.06.2005 tarihinde yürürlüğe giren 5237 sayılı TCK'nın 149/1-a-b-c-d-h (3 kez), 109/2-3-a-b (3 kez) maddelerine uyduğu dikkate alınmadan TCK.nın 497/2. maddesi uyarınca karşılaştırma yapılmış ise de, neticeden 5237 sayılı Yasa hükümleri açıkça sanıklar lehine olduğundan; sanık ... hakkında, kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunun, mağdur sayısınca oluştuğu düşünülmeden, TCK'nın 43. maddesi ile uygulama yapılması suretiyle eksik ceza tayini, karşı temyiz bulunmadığından, bozma nedeni yapılmamıştır.
Dosya içeriğine, toplanıp karar yerinde incelenerek tartışılan hukuken geçerli ve elverişli kanıtlara, uyulan bozmaya, gerekçeye ve Hakimler Kurulunun takdirine göre; suçların sanıklar tarafından işlendiğini kabulde ve nitelendirmede usul ve yasaya aykırılık bulunmadığından diğer temyiz itirazları yerinde görülmemiştir.

Ancak;

Sanıkların, kasten işlemiş olduğu suçlar için hapis cezasıyla mahkumiyetinin yasal sonucu olarak, TCK'nın 53/1. maddesinin uygulanması yönünden, (a, c, d ve e) bentleri ile (b) bendinde yazılı seçme, seçilme ve diğer siyasi hakları kullanmaktan yoksun bırakılmalarına; aynı Kanunun 53/2. maddesinin uygulanması açısından, 53/1. maddesinin (a, c, d ve e) bentleri ile (b) bendinde yazılı seçme ve diğer siyasi hakları ve aynı maddenin 3. fık

Üyelik Paketleri

Tüm programlar tek bir abonelikle sınırsız hizmetinde.

Güncellemeler otomatik yüklenir.

Tüm ProgramlarAylık Üyelik

Toplam 9 Program
Sınırsız Destek
Süre Sonunda Durur
Kredi Kartlarına Taksit
1 Kullanıcı
Kullanıcı Sayısı Arttırılabilir
Ek Kullanıcı Değiştirilebilir
300 / Ay
Detayları Göster Üyeliği Başlat

Tüm Programlar6 Aylık Üyelik

Toplam 9 Program
Sınırsız Destek
Süre Sonunda Durur
Kredi Kartlarına Taksit
1 Kullanıcı
Kullanıcı Sayısı Arttırılabilir
Ek Kullanıcı Değiştirilebilir
₺1.100
800
Kazancınız 300 TL
Detayları Göster Üyeliği Başlat