"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Elatmanın Önlenmesi ve Yıkım
Taraflar arasında görülen ve yukarıda açıklanan davada yapılan yargılama sonunda Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiş olup hükmün davacı tarafından temyiz edilmesi üzerine, Dairece dosya incelendi, gereği düşünüldü.
KARAR
Davacı, davaya konu ... ada ... parsel sayılı taşınmazın maliki olduğunu, komşu parsel maliki davalının sur örmek ve ağaç dikme kriterlerine aykırı olarak ağaç dikmek suretiyle taşınmazına müdahalede bulunduğunu ileri sürerek, davalı tarafından yapılan müdahalenin önlenmesine, dikim kriterlerine aykırı olarak dikilen 1 adet zeytin ağacı ile 4 adet zamzalak ağacının kal'ine karar verilmesini istemiştir.
Davalı, taşınmaz üzerindeki surun davacının isteği üzerine yapıldığını, ağaçların yaşı ve boyutları itibariyle davacının taşınmazına zararlarının bulunmadığını açıklayarak davanın reddine karar verilmesini savunmuştur.
Mahkemece, komşuluk hukukuna dayalı müdahalenin meni talebinin kabulü ile, fen bilirkişileri raporunun ekli krokisinde A3 ve A4 harfleri ile gösterilen ağaçların kaline, A1, A2 ve A5 harfleri ile gösterilen ağaçların davacıya ait parsele taşan dal ve taç kısımlarının kal'ine karar verilmesi üzerine hüküm, davacı tarafından temyiz edilmiş, Mahkemece 9.7.2015 tarihli ek karar ile dava değeri itibariyle 2015 yılı temyiz sınırının altında kalmasından bahisle davacının temyiz talebi reddedilmiş, ek karar davacı tarafından temyiz edilmiştir.
1-Dava, çaplı taşınmaza elatmanın önlenmesi ve yıkım isteğine ilişkindir. Mahkemece verilen hüküm, davacı tarafından, fen bilirkişi raporunda kırmızı ile gösterilen alan yönünden meni müdahale kararı verilmediği nedeniyle temyiz edilmiştir.
6100 sayılı HMK geçici 3. madde 1. fıkrasında; “Bölge Adliye Mahkemelerinin, 26/9/2004 tarihli ve 5235 sayılı Adli Yargı İlk Derece Mahkemeleri ile Bölge Adliye Mahkemelerinin Kuruluş, Görev ve Yetkileri Hakkında Kanunun geçici 2. maddesi uyarınca Resmî Gazete’de ilan edilecek göreve başlama tarihine kadar, 1086 sayılı Kanunun temyize ilişkin yürürlükteki hükümlerinin uygulanmasına devam olunur.” 2. fıkrasında; Bölge adliye mahkemelerinin göreve başlama tarihinden önce aleyhine temyiz yoluna başvurulmuş olan kararlar hakkında, kesinleşinceye kadar 1086 sayılı Kanunun 26/09/2004 tarihli ve 5236 sayılı Kanunla yapılan değişiklikten önceki 427 ilâ 454 üncü madde hükümlerinin uygulanmasına devam olunur." yine geçici 1. madde 2. fıkrasında da; “Bu Kanunun, senetle ispat, istinaf ve temyiz ile temyizde duruşma yapılmasına ilişkin parasal sınırlarla ilgili hükümleri Kanunun yürürlüğe girmesinden önceki tarihte açılmış olan dava ve işlerde uygulanmaz.” hükümlerine yer verilmiştir. Mahkemelerce verilen nihai