Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2019/591 Esas 2019/3732 Karar
Karar Dilini Çevir:
8. Hukuk Dairesi         2019/591 E.  ,  2019/3732 K.
"İçtihat Metni"

MAHKEMESİ :Asliye Hukuk Mahkemesi
DAVA TÜRÜ : Ecrimisil


Taraflar arasında görülen ve yukarıda açıklanan davada yapılan yargılama sonunda Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiş olup hükmün davalılardan Ahmet, Münir, Fahrittin vekili ve davalılardan Çağdaş, Fatma, Yetkin, Müzeyyen vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine, Dairece dosya incelendi, gereği düşünüldü.

K A R A R

Davacılar vekili, tarafların ortak murisleri Ahmet Yokuşoğlu'nun 02/11/2002 tarihinde vefat ettiğini, mirasçılarına Çine ilçesi Evciler köyü 337, 569, 570, 573, 585, 595 ve 896 parsel sayılı taşınmazların kaldığını, ancak bu taşınmazların mirasçılar arasında paylaşılmasının mümkün olmaması, diğer paydaşların gayrimenkulu ücretsiz olarak kullanmaları ve müvekkilerinin kullanmasına izin vermemeleri sebebi ile ortaklığın giderilmesi davası açıldığını, ortaklığın satış suretiyle giderilmesine karar verildiğini ileri sürerek, 5 yıl için 10.000,00 TL ecrimisilin mevduata uygulanan en yüksek faizi ile birlikte davalılardan tahsiline karar verilmesini istemiştir .
Davalılar vekilleri, davanın reddini savunmuşlardır .
Mahkemece, davanın kabulüne karar verilmiştir. Karar, davacı ... vekili, davalılardan Ahmet, Münir, Fahrittin vekili ile davalılardan Çağdaş, Fatma, Yetkin ve Müzeyyen vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Dava; elbirliği malikleri arasındaki ecrimisil istemine ilişkindir .
Dosya içeriği ve toplanan delillerden dava konusu taşınmazlarda tarafların iştirak halinde malik oldukları sabittir. Paylı mülkiyette taşınmazdan yararlanamayan paydaş, engel olan öteki paydaş veya paydaşlardan her zaman payına vaki elatmanın önlenilmesini ve/veya ecrimisil isteyebilir. Elbirliği mülkiyetinde de paydaşlardan biri öteki paydaşların olurlarını almadan veya miras şirketine temsilci atanmadan tek başına ortak taşınmazdan yararlanmasına engel olan ortaklar aleyhine ecrimisil davası açabilir.
Ancak, o paydaşın, payına karşılık çekişmesiz olarak kullandığı bir kısım yer varsa açacağı ecrimisil davasının dinlenme olanağı yoktur. Yerleşmiş Yargıtay içtihatlarına ve aynı doğrultudaki bilimsel görüşlere göre payından az yer kullandığını ileri süren paydaşın soru

Üyelik Paketleri

Dünyanın en kapsamlı hukuk programları için hazır mısınız? Tüm dünyanın hukuk verilerine 9 adet programla tek bir yerden sınırsız ulaş!

Paket Özellikleri

Programların tamamı sınırsız olarak açılır. Toplam 9 program ve Fullegal AI Yapay Zekalı Hukukçu dahildir. Herhangi bir ek ücret gerektirmez.
7 gün boyunca herhangi bir ücret alınmaz ve sınırsız olarak kullanılabilir.
Veri tabanı yeni özellik güncellemeleri otomatik olarak yüklenir ve işlem gerektirmez. Tüm güncellemeler pakete dahildir.
Ek kullanıcılarda paket fiyatı üzerinden % 30 indirim sağlanır. Çalışanların hesaplarına tanımlanabilir ve kullanıcısı değiştirilebilir.
Sınırsız Destek Talebine anlık olarak dönüş sağlanır.
Paket otomatik olarak aylık yenilenir. Otomatik yenilenme özelliğinin iptal işlemi tek butonla istenilen zamanda yapılabilir. İptalden sonra kalan zaman kullanılabilir.
Sadece kredi kartları ile işlem yapılabilir. Banka kartı (debit kart) kullanılamaz.

Tüm Programlar Aylık Paket

9 Program + Full&Egal AI
Ek Kullanıcılarda %30 İndirim
Sınırsız Destek
350 TL
199 TL/AY
Kazancınız ₺151
Ücretsiz Aboneliği Başlat