Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2015/13457 Esas 2017/17805 Karar
Karar Dilini Çevir:
9. Hukuk Dairesi         2015/13457 E.  ,  2017/17805 K.
"İçtihat Metni"

MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ

DAVA : Davacı, kıdem tazminatı, ihbar tazminatı ile genel tatil ücreti, hafta tatili ücreti, izin ücreti ve harcırah alacaklarının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkemece, davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I

1-Dosyadaki yazılara, toplanan delillerle kararın dayandığı kanuni gerektirici sebeplere göre davalının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yerinde değildir.

2- Davacı iş akdinin haksız feshedildiğini iddia etmiş, davalı işveren ise davacının güzergahını değiştirdiğinin ve mazot sattığının fotoğraflar ile tespit edildiğini, iş akdinin bu nedenle haklı olarak feshedildiğini savunmuştur.
Mahkemece;
“Feshin tazminat ödemesi gerektirmediği konusunda ispat yükü işveren üzerindedir. Davacı işaktinin hırsızlık suçlaması yapılarak haksız olarak feshedildiğini ileri sürmüş davalı ise davacının sefer sırasında güzergah dışına çıkarak mazot satışı yaptığının tespit edildiğini bu nedenle iş aktinin haklı olarak feshedildiğini savunmuştur. Dosyada mevcut 29/10/2012 tarihli noter ihtarnamesinde davacının 15/10/2012 tarihinde...'da aracanı yol kenarında durdurarak araçtan mazot çekip sattığı tespit edildiği bu nedenle iş akdinin 16/102012 tarihli feshedildiği bildirilmiştir. Davacı bu konuda verdiği yazılı savunmasında suçlamaya konu sefer sırasında normal güzergahtaki yolun onarımda olması ve diğer yoldan geçiş verilmesi sebebiyle farklı yol kullandığı şirkete ait diğer araçların da aynı yolu kullandıklarını güzergahın yanlış olmadığını trafiğin şoförlerini oraya yönlendirdiğini mazot satışını kabul etmediğini savunmuştur. Dinlenen davacı tanığı davacının feshe konu seferi sırasında kullandığı güzergahın her zaman şirket araçlarınca kullanılan transit yol olduğunu diğer güzergahın şehir içi yol olduğunu beyan etmiştir. Her ne kadar davalı davacının mazot satışı yaptığını iddia etmiş ise de dosyaya sunulan fotoğrafların davacının mazot satışı yaptığını gösterir nitelikte olmadığı davacının kullanması gereken yol güzergahına ilişkin davacı işveren tarafından verilmiş bir talimatın bulunmadığı, davacının kullandığı tonajdaki bir aracın şehir içinden geçen diğer güzergahı o ülkenin kurallarına göre kullanıp kullanamayacağı dosyada delil bulunmadı

Üyelik Paketleri

Tüm programlar tek bir abonelikle sınırsız hizmetinde.

Güncellemeler otomatik yüklenir.

Tüm ProgramlarAylık Üyelik

Toplam 9 Program
Sınırsız Destek
Süre Sonunda Durur
Kredi Kartlarına Taksit
1 Kullanıcı
Kullanıcı Sayısı Arttırılabilir
Ek Kullanıcı Değiştirilebilir
300 / Ay
Detayları Göster Üyeliği Başlat

Tüm Programlar6 Aylık Üyelik

Toplam 9 Program
Sınırsız Destek
Süre Sonunda Durur
Kredi Kartlarına Taksit
1 Kullanıcı
Kullanıcı Sayısı Arttırılabilir
Ek Kullanıcı Değiştirilebilir
₺1.100
800
Kazancınız 300 TL
Detayları Göster Üyeliği Başlat