"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :İŞ MAHKEMESİ
DAVA : Davacı, kıdem tazminatının ödetilmesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkemece, davanın reddine karar verilmiştir.
Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
A) Davacı İsteminin Özeti:
Davacı vekili, müvekkilinin akdetmiş olduğu belirli süreli iş sözleşmesi uyarınca 01/09/2012 tarihinden itibaren aylık net 1.750,00 TL. ücretle davalı tarafa ait eğitim kurumunda müzik öğretmeni olarak çalışmaya başladığını, iş akdinin davalı tarafça sona erme tarihi olan 31/08/2013 tarihinde yenilenmeyeceği bildirilerek feshedildiğini belirterek müvekkilinin davalı eğitim kurumunda 1 yıl süreyle çalıştığından kıdem tazminatına hak kazandığını belirterek kıdem tazminatı alacağının faiziyle birlikte davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
B) Davalı Cevabının Özeti:
Davalı vekili, davacı ile aralarındaki sözleşmenin belirli süreli iş sözleşmesi olduğu konusunda ihtilaf bulunmadığını, davacı veya davalı tarafça iş akdinin feshine ilişkin herhangi bir irade beyanı olmadığını, tarafların önceden kararlaştırıldığı tarihte akdin kendiliğinden sona erdiğini, İş Kanununun uygulanmasında kıdem tazminatı hak edebilmek için sözleşmenin kıdem tazminatını gerektirir şekilde feshedilmesi gerektiğini, söz konusu olayda ise kıdem tazminatını gerektirir fesih söz konusu olmadığını beyanla davanın reddini istemiştir.
C) Yerel Mahkeme Kararının Özeti:
Belirli süreli iş sözleşmelerinde sözleşmenin kendiliğinden sona ermesi durumunda kıdem tazminatının hüküm altına alınmasının doğru olmadığını, böyle bir durumda sözleşmenin sürenin bitimi ile sona erdiği, bu fesih şeklinin kıdem tazminatına hak kazanılan hallerden olmadığı, bir hizmet akdine dayalı olarak çalışan işçinin, iş akdini haklı sebeple feshetmesi halinde işyerinde çalışması karşılığı olan kıdem tazminatını alabileceği, bunun için iş akdinin belirli ya da belirsiz süreli olmasının sonuca etkisinin olmadığını, iş akdinin belirli süreli olduğu, sürenin bitimi ile feshin gerçekleştiği, hal böyle olunca davacının kıdem tazminatına hak kazanmadığı belirtilerek davanın reddine karar verilmiştir.
Ç) Temyiz:
Kararı davacı vekili temyiz etmiştir.
D) Gerekçe:
Eğitim ve öğretimin süreklilik arzetmesi, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 11. maddesinde belirli süreli iş sözleşmesinin gerek ilk kurulmasında ve gerekse yenilenmesinde esaslı unsur aranması karşısında 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanunu’na göre çalışan yöneticiler ile öğretmenlerin, kısaca eğitim personelinin sözleşmelerinin belirli veya asgari süreli olup olmadıklarının değerlendirilmesi gerekmektedir. Zira bir eğitim personeli bu kapsamda eğitim faaliyeti devam ettiği sürece çalıştırılmakta ve emekli olsa da iş sözleşmesi devam etmektedir. Bu çalışma 10 yılı aşan bir süreyi de kapsamaktadır.
Gerçekten eğitim personeli ile ilgili yazılı sözleşme yapılması hükmü değerlendirildiğinde bu sözleşmenin belirli süreli olmaktan çok asgari süreli iş sözleşmesi olarak değerlendirilmesi gerekir. Zira Kanunun 9. maddesine göre “Kurumlarda çalışan yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler ile özel öğretim kurumunu temsil eden kurucu veya kurucu temsilcisi arasında yapılacak iş sözleşmesi, en az bir takvim yılı süreli (Eğitim ve Öğretim yılı) olmak üzere y