"İçtihat Metni"
İtirazname : 2010/26538
Yargıtay Dairesi : 8. Ceza Dairesi
Mahkemesi : MİLAS 1. Asliye Ceza
Günü : 25.12.2008
Sayısı : 112 – 380
6136 sayılı Kanuna aykırılık suçundan sanık Z.A.'ın aynı kanunun 13/3, 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 62/1, 53 ve 54. maddeleri uyarınca 10 ay hapis ve 375 Lira adli para cezası ile cezalandırılmasına, hak yoksunluğuna ve müsadereye ilişkin, Milas 1. Asliye Ceza Mahkemesince verilen 25.12.2008 gün ve 112-380 sayılı hükmün, sanık müdafii tarafından temyiz edilmesi üzerine dosyayı inceleyen Yargıtay 8. Ceza Dairesince 05.09.2012 gün ve 16242 – 25507 sayı ile;
“UYAP ortamından alınan nüfus kayıt örneğine göre sanığın hükmünden sonra 18.02.2010 tarihinde vefat ettiğinin anlaşılması karşısında, müsadereye tabi eşya bulunduğu da gözetilerek 5237 sayılı TCK'nun 64. maddesi gereğince karar verilmesinde zorunluluk bulunması" nedeniyle bozulmasına karar verilmiştir.
Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ise 09.10.2012 gün ve 26538 sayı ile;
“5237 sayılı TCK'nın 64. maddesinin 1. fıkrasında 'Sanığın ölümü hâlinde kamu davasının düşürülmesine karar verilir. Ancak, niteliği itibarıyla müsadereye tâbi eşya ve maddî menfaatler hakkında davaya devam olunarak bunların müsaderesine hükmolunabilir' ve CMK'nın 223. maddesinin 8. fıkrasında 'Türk Ceza Kanununda öngörülen düşme sebeplerinin varlığı ya da soruşturma veya kovuşturma şartının gerçekleşmeyeceğinin anlaşılması hallerinde, davanın düşmesine karar verilir' şeklindeki düzenlemeler karşısında, sanığın hükümden sonra, ancak Yargıtay incelemesinden önce ölmesi nedeniyle, 1412 sayılı CMUK'un 322. maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak, TCK'nın 64/1 ve CMK'nın 223/8. maddeleri uyarınca sanık hakkında açılan kamu davasının gerçekleşen ölüm nedeniyle düşmesine, taşınması münhasıran suç oluşturan, adli emanetin 2009/2 sırasında kayıtlı 1 adet 9 mm çapında 81269 seri numaralı 75 model tabanca ve ekindeki iki şarjör ile 52 adet dolu merminin TCK'nın 54/4. maddesi uyarınca müsaderesine karar verilmesi gerekirken, yazılı şekilde hükmün bozulmasına karar verilmesi, usul ve yasaya aykırı görülmüştür...” görüşüyle itiraz kanun yoluna başvurarak, kamu davasının ölüm nedeniyle düşmesine ve suç konusu eşyanın zoralımına karar verilmesi talebinde bulunmuştur.
CMK'nun 308. maddesi uyarınca itirazı inceleyen Özel Dairece 18.12.2012 gün ve 30494 – 38561 sayı ile; Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı itirazının yerinde görülmediğine karar verilerek Yargıtay Birinci Başkanlığına gönderilen dosya, Ceza Genel Kurulunca değerlendirilmiş ve açıklanan gerekçelerle karara bağlanmıştır.
TÜRK MİLLETİ ADINA
CEZA GENEL KURULU KARARI
Özel Daire ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı arasında oluşan ve Ceza Genel Kurulunca çözümlenmesi gereken uyuşmazlık; çıkartılan nüfus kaydında sanığın temyiz aşamasında öldüğünün belirtilmesi halinde yapılması gereken işlemin belirlenmesine ilişkindir.
1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren 5237 sayılı TCK’nun Genel Hükümler Kitabının, "yaptırımlar" başlıklı üçüncü kısmında "Dava ve Cezanın Düşürülmesi" başlığı altındaki dördüncü bölümünde 64 ilâ 75. maddeler arasında belirtilen beş sebep, dava ve ceza ilişkisini