"İçtihat Metni"
Taraflar arasındaki “haczin kaldırılması ve alacak” davasından dolayı yapılan yargılama sonunda; Trabzon İş Mahkemesince davanın kabulüne dair verilen 11.11.2010 gün ve 2010/298 E-2010/835 K. sayılı kararın incelenmesi, davalı (SGK) vekili tarafından istenilmesi üzerine, Yargıtay 21.Hukuk Dairesinin 26.06.2012 gün ve 2010/13779 E.-2012/12157 sayılı ilamı ile;
(....Dosyadaki yazılara, toplanan delillere, hükmün dayandığı gerektirici nedenlere göre davalının, aşağıdaki bendin kapsamı dışındaki diğer temyiz itirazlarının reddine,
Dava, davacının emekli maaşına konulan haczin kaldırılması ve yapılan kesintilerin yasal faiziyle tahsili istemine ilişkindir.
Mahkemece, davanın kabulü ile, davacının emekli maaşına konulan haczin kaldırılmasına ve yapılan kesintilerin yasal faiziyle davacıya ödenmesine karar verilmiştir.
Dosyadaki kayıt ve belgelerden; Kurum tarafından davacıya, kayıt ve belgelerin ibraz edilmemesi nedeniyle idari para cezası verildiği, cezanın ödenmemesi üzerine davacı hakkında 6183 sayılı Yasa hükümlerine göre icra takibine başlanıldığı, ödeme emrinin tebliğ edildiği, Nisan/2010 itibariyle davacının emekli maaşından 1/3 oranında kesinti yapılmaya başlanıldığı anlaşılmaktadır.
5510 sayılı Yasa'nın 93/1.maddesine göre bu Kanun gereğince sigortalılar ve hak sahiplerinin gelir, aylık ve ödenekleri, sağlık hizmeti sunucularının genel sağlık sigortası hükümlerinin uygulanması sonucu Kurum nezdinde doğan alacakları, devir ve temlik edilemez. Gelir, aylık ve ödenekler; 88'inci maddeye göre takip ve tahsili gereken alacaklar ile nafaka borçları dışında haczedilemez. Bu fıkraya göre haczi yasaklanan gelir, aylık ve ödeneklerin haczedilmesine ilişkin talepler, borçlunun muvafakati bulunmaması halinde, icra müdürü tarafından reddedilir.
5510 sayılı Yasa'nın 3.maddesinin 17.bendine göre aylık; malûllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları ile vazife malûllüğü halinde yapılan sürekli ödemeyi ifade etmektedir.
5510 sayılı Yasa'nın 88/16.maddesine göre Kurumun süresi içinde ödenmeyen prim ve diğer alacaklarının tahsilinde, 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usûlü Hakkında Kanunun 51'inci, 102'nci ve 106 ncı maddeleri hariç, diğer maddeleri uygulanır. Kurum, 6183 sayılı Kanunun uygulanmasında Maliye Bakanlığı ile diğer kamu kurum ve kuruluşları ve mercilere verilen yetkileri kullanır. Dolayısıyla idari para cezası da Kurum alacağıdır. Ödenmediğinde Kurum tarafından 6183 sayılı yasa hükümlerine göre takip ve tahsili gerekir
Somut olayda; davacının Kurumdan almakta olduğu emekli maaşına konulan haczin dayanağı 88'inci maddeye göre takip ve tahsili gereken Kurum alacağı olduğundan haciz işlemi hukuka uygundur.
Mahkemece bu maddi ve hukuki olgular nazara alınmaksızın yazılı şekilde karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozma nedenidir....)
gerekçesiyle bozularak dosya yerine geri çevrilmekle, yeniden yapılan yargılama sonunda, mahkemece önceki kararda direnilmiştir.
HUKUK GENEL KURULU KARARI
Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü:
Dava, idari para cezasının tahsili amacıyla, 6183 sayılı Kanun’a göre başlatılan takip sonucu, davacının yaşlılık aylığına konulan haczin kaldırılması ve yapılan kesintilerin faizi ile birlikte tahsili istemine ilişkindir.
Mahkemece, 5510 sayılı Kanun’un 93.maddesine göre; gelir aylık ve ödeneklerin 88.maddeye göre taki